Proteste masive după exploziile devastatoare. „Demisia sau spânzurătoarea”

Aproximativ 7.000 de oameni protestează, sâmbătă, în Beirut, împotriva Guvernului. Forțele de ordine au răspuns cu gaze lacrimogene.

Alex Dumitrescu, sâmbătă 08 august 2020 , 18:40

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Ministerul Sănătăţii a anunţat noul bilanţ al deceselor şi a precizat că numărul răniţilor este de peste 6.000, informează Reuters.

Mii de oameni s-au adunat în Piaţa Martirilor, mulţi au aruncat cu pietre şi au încercat să treacă de o barieră spre clădirea Parlamentului din Beirut, astfel că forţele de ordine au intervenit cu gaze lacrimogene.

Mai multe ambulanţe au ajuns la faţa locului, iar un adolescent şi-a pierdut cunoştinţa din cauza gazelor, a relatat un reporter Reuters.

Protestatarii au scandat „Poporul vrea căderea regimului”, lozincă populară în timpul manifestaţiilor din 2011, numite Primăvara Arabă. „Revoluţie! Revoluţie”, s-a mai auzit pe străzi şi „Plecaţi! Sunteţi toţi ucigaşi”.

În timpul manifestaţiei, soldaţi în maşini echipate cu mitraliere au supravegheat zona.

„Demisia sau spânzurătoarea”

„Demisia sau spânzurătoarea”, mai scria pe o pancartă. Protestatarii au incendiat mobilier stradal şi poliţia a lansat zeci de doze de gaze lacrimogene.

Un marş ar urma să aibă loc în această seară între una dintre cele mai devastate zone din apropiere de port şi Piaţa Martirilor, unde, de anul trecut, au loc manifestaţii anti-guvernamentale pe fondul crizei economice.

Deflagraţia de marţi seară a avut loc în port, la un depozit unde se aflau stocate, „în mod necorespunzător”, după cum au precizat autorităţile, 2.750 de tone de nitrat de amoniu. Sute de mii de oameni au rămas fără adăpost. 

Libanezii consideră că autorităţile au fost neglijente.

Vineri, preşedintele Michel Aoun a spus că este în derulare o anchetă care va stabili dacă dezastrul a fost cauzat de o bombă sau de o intervenţie externă, dacă a fost vorba despre neglijenţă ori dacă a fost vorba despre un accident.

Douăzeci de oameni au fost reţinuţi până acum în legătură cu cazul, a mai spus Aoun.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si