Programul "Rabla pentru electrocasnice" începe cu o amânare! Cum poți să îți schimbi rapid frigiderul, mașina de spălat, laptopul sau tableta cu unele noi

Românii care vor să-și schimbe electrocasnicele vechi din casă cu unele noi mai au de așteptta. Ediţia din acest an a programului "Rabla pentru electrocasnice" pentru persoane fizice, programată să înceapă marţi, la ora 12:00, a fost amânată, potrivit Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM). În aceast an, poți obține bani de la stat și pentru laptop sau tabletă.

Author: Razvan Ilie marți 15 decembrie 2020 , 10:24

În această ediție a programului Rabla pentru electrocasnice, sunt incluse și electronicele: se acordă vouchere în valoare de 500 de lei pentru laptopuri şi de 300 de lei pentru tablete.
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Programul Rabla pentru electrocasnice, amânat

Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat amânarea înscrierii în programul Rabla pentru Electrocasnice, programată să aibă loc marți 15 decembrie de la ora 12:00, acuzând „instabilitatea securității cibernetice”.

Din cauza contextului general de instabilitate a securității cibernetice, a unor suspiciuni privind siguranța informatică a aplicației și a încercărilor anterioare de fraudare a procesului de înscriere prin clonarea unor informații specifice programului Rabla pentru Electrocasnice, Administraţia Fondului pentru Mediu anunță amânarea deschiderii sesiunii de înscriere a persoanelor fizice în vederea implementării unor măsuri de siguranță suplimentare pentru Programul național de înlocuire a echipamentelor electrice și electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic, până la o dată ce va fi comunicată ulterior ”, anunță instituția pe site-ul propriu.

Citeste si: Recomandare OMS. Ce trebuie să facă toti oamenii care se vaccinează împotriva coronavirusului

Știrea inițială Programul Rabla pentru electrocasnice începe marți la ora 12.00. Programul are un ghid de înscriere și participare care te poate ajuta să parcurgi mai rapid pașii către obținerea unor electrocasnice noi pentru casa ta. Noutatea acestei ediții constă în faptul că se acordă bani și pentru laptopurile și tabletele vechi sau stricate.

Începând de azi, 15 decembrie 2020, la ora 12:00, persoanele fizice se pot înscrie în Programul Rabla pentru Electrocasnice în aplicația informatică disponibilă pe site-ul Administrației Fondului pentru Mediu –  www.afm.ro  și la secțiunea programului:  https://electrocasnice.afm.ro/. Mecțiunea ”înregistrare beneficiar” va fi activă doar la ora menționată. 

Citeste si: Noua mutație a coronavirusului din Europa îi îngrijorează pe oamenii de știință

Rabla pentru electrocasnice. Câți bani poți primi de la stat

Conform regulamentului programului, persoanele fizice beneficiază de vouchere pentru achiziţionarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, cu eficienţă energetică clasa A++ şi A+++, după cum urmează: 

- 300 de lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++; â
- 400 de lei pentru maşini de spălat vase cu eficienţă energetică cel puţin A++;
- 400 de lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţă energetică la răcire cel puţin A++;
- 400 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţă energetică cel puţin A++;
- 400 de lei pentru televizoare cu eficienţă energetică cel puţin A;
- 400 de lei pentru uscătoare de rufe cu eficienţă energetică cel puţin A++;
- 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an.

Bani pentru laptopurile și tabletele vechi sau stricate 

În această ediție a programului Rabla pentru electrocasnice, sunt incluse și electronicele: se acordă vouchere în valoare de 500 de lei pentru laptopuri şi de 300 de lei pentru tablete.

După publicarea, în maximum 15 zile, pe site-ul AFM, a listei persoanelor fizice aprobate, solicitanţii se vor prezenta la unul dintre comercianţii validaţi, de unde vor achiziţiona echipamentul dorit, se menţionează în comunicatul Ministerului Mediului.

Citeste si: Anisie anunță că tabletele pentru elevi au fost distribuite în București și mai multe județe din țară

Programul Rabla pentru electrocasnice 2020. Aplicația emite un voucher online

"Deoarece Programul a prezentat un mare interes pentru români- pot să zic că de la anunţul de lansare în dezbatere publică a ghidului nu a existat zi să nu avem solicitări telefonice şi scrise din partea publicului, am alocat, în acest an, un buget total de 40 de milioane de lei. Acest buget, dublu faţă de anul 2018, va permite utilarea caselor a cel puţin 100.000 de români cu aparate electrocasnice de ultimă generaţie care vor respecta mediul şi care vor reduce factura de plată pentru curentul electric. Îi invit pe toţi cei interesaţi să se înscrie mâine, de la ora 12.00, pe site-ul AFM, pentru a obţine voucherele electronice, întreg procesul fiind online, foarte rapid şi sigur. Aplicaţia va emite un voucher electronic, cu o valabilitate de 15 zile, iar cu acesta, orice român se va duce la un comerciant autorizat în program, va lăsa aparatul vechi pe care vrea să-l înlocuiască şi va achiziţiona aparatul nou pe care şi-l doreşte", a declarat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet.

În 2019, Programul "Rabla pentru electrocasnice" a beneficiat de o alocare de 40 de milioane de lei, fiind acordate vouchere valorice, pe baza cărora românii au avut posibilitatea să-şi cumpere un produs nou- de la maşină de spălat rufe sau maşină de spălat vase până la aparate de aer condiţionat sau frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare şi televizoare.

Datele oficiale referitoare la acest program arată că, în total, anul trecut, au fost aprobate 49.118 de cereri pentru 89.193 de vouchere şi au fost scoase din uz peste 60.000 de echipamente. 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si