Reacția BOR după decizia de reluare a slujbei de Înviere. „Adevărata slujbă a Învierii Domnului din acest an a fost oficiată”

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, a declarat marți că decizia Arhiepiscopiei Tomisului de a relua slujba de Înviere este luată exclusiv în virtutea autonomiei eparhiale și asumată integral doar de ierarh.

I.C., marți 26 mai 2020 , 12:07

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

„Reamintim că adevărata slujbă a Învierii Domnului din acest an a fost oficiată în toate bisericile din Patriarhia Română în noaptea de Paști”, afirmă reprezentantul Bisericii Ortodoxe.

Citeste si: Un nou focar de infecție în România. Sunt afectați tineri și copii

„Decizia Permanenței Arhiepiscopiei Tomisului referitoare la oficierea, în noaptea de 26 spre 27 mai, a slujbei numită <<Odovania Învierii>> și a Sfintei Liturghii la miezul nopții, clerul acestei eparhii urmând a chema credincioșii să primească Lumina Învierii ca în noaptea de Paști, este una luată exclusiv în virtutea principiului autonomiei eparhiale și asumată integral doar de ierarh și de acest for bisericesc local”, a transmis marți purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu.

El a adăugat că „adevărata slujbă a Învierii Domnului din acest an a fost oficiată în toate bisericile din Patriarhia Română în noaptea de Paști și că, în ciuda contextului extrem de aspru pentru noi toți, mireni și clerici din toate eparhiile, lumina sfântă a ajuns atunci la cei mai mulți dintre credincioșii ortodocși”.

Citeste si: Povestea tristă a fetei de 15 ani din Vâlcea găsită spânzurată într-o pădure

Programul slujbei de Înviere a Arhiepiscopiei Tomisului

ora 23:40 – clerul iese din biserici, cântând „Învierea Ta Hristoase…” și oferă lumina credincioșilor prezenți;

ora 24:00 – se citește Evanghelia Învierii și începe Slujba Utreniei Învierii, după rânduiala consacrată și prevăzută în cărțile de slujbă;

după Utrenia Învierii ( în jur de 1.30) va începe slujba Sf. Liturghii. La final, se vor împărtăși credincioșii care au ținut postul de trei zile, rânduit anterior, și care s-au spovedit.

nu se oferă Paște sfințit (ca la Înviere), ci anaforă, după rânduiala liturgică.

Citeste si: Nelu Tătaru a vorbit despre noua etapă de relaxare. Terasele ar urma să fie deschise de la 1 iunie

„Menționăm că Sfânta Lumină ce va fi oferită credincioșilor este Lumina ce a fost adusă, deja, de Paști, de la Ierusalim, ea fiind păstrată în toată această perioadă în sfintele altare. Veniți de primiți Lumină!”, se arată într-un anunț postat pe pagina de Facebook a Arhiepiscopiei Tomisului.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si