Reacția SRI după atacul cibernetic asupra spitalelor

Serviciul Român de Informații anunță că patru spitale sunt afectate de atacuri cibernetice. Printre acestea se numără și Spitalul „Victor Babeș”, din Capitală.

D.S., joi 20 iunie 2019 , 12:40

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

„Din datele pe care le deținem până acum, urmare a semnalarilor primite de CERT RO la nr special 1911 și transmise mai departe către Centrul Național Cyberint am constatat că sunt afectate de ransomware-ul BadRabbit 4 spitale: Victor Babeș - București, Huși, Dorohoi și Cărbunești. O echipa a CNC a plecat la Victor Babeș pentru a analiză situația și a ridică artefactele care ne permit să înțelegem cum are loc infecția și ce măsuri trebuie luate pt a o opri”, anunță SRI, într-un comunicat.

„Din analizele preliminare efectuate reise faptul că pentru oprirea infecției este suficientă intalarea oricărui produs antivirus recunoscut în domeniu. Cel mai probabil infecția se bazează pe inginerie socială (păcălirea utilizatorului) și nu pe exploatarea unei vulnerabilități (slăbiciuni) a sistemului. Ransomware-ul nu este de mare complexitate, fiind detectabil de care orice produs antivirus clasic”, adaugă Serviciul Român de Informații.

Citeste si: Atacuri cibernetice asupra mai multor spitale din România. Cum sunt afectați pacienții și ce spune ministrul Sorina Pintea

"Avem informaţii în acest moment că există atacuri cibernetice asupra a cinci spitale din Bucureşti, unul dintr spitale fiind Victor Babeş, celelalte le identificăm", a spus ministrul Sănătății, Sorina Pintea, joi, într-o conferinţă de presă.

Ea a precizat că se ştie sigur că este afectat Spitalul "Victor Babeş", iar pentru restul se verifică informaţiie primite.

Pintea a afirmat că a solicitat direcţiilor de sănătate publică din ţară să transmită dacă există spitale care sunt afectate.

"Aş vrea să vă spun că incidente izolate au mai existat, incidente în care spitalele şi-au pierdut datele şi care au fost recuperate, după caz, de informaticieni sau contra cost. Ultimul exemplu este spitalul din Huşi, care şi-a pierdut toate documentele referitoare la pacienţii care au fost internaţi în spital", a explicat Pintea, precizând că spitalul din Huşi este încă în proces de recuperare a datelor.

Clipul zilei pe STIRILEKANALD.RO:
Te-ar putea interesa si