Recensământ 2022: Care este data limită până când se depun formularele?

Recensământ 2022. Luni, 14 martie a început autorecenzarea populației care, pentru prima dată în România, se va desfășura online. Românii pot completa formularul de recensământ 2022 în două moduri: singuri sau asistați de un operator, ori în locații special amenajate.

Author: Alexandra Bercea Wednesday 16 March 2022 , 20:16

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Formularul de recensământ 2022 a fost realizat astfel încât persoanelor care participă să le fie ușor să răspundă ținând cont de faptul că nu au o pregătire specială precum cea de care beneficiază recenzorii. Astfel, fiecare persoană va avea propriul formular de auto-recenzare, special situației în care se află.

Citeste si: E obligatoriu pentru toți românii, de pe 14 martie 2022. Anunțul oficial a fost făcut

Paşii pe care trebuie să urmezi pentru autorecenzarea online în 2022 se regăsesc aici pe recensamântromania.ro.

Chestionarele vor fi particularizate în cazul persoanelor căsătorite sau necăsătorite, absolvenților de facultate sau de liceu, pe categorii de vârstă, angajaților sau pensionarior. 

Prima etapă a Recensământului 2022 are loc în perioada 14 martie- 15 mai

Prima etapă a Recensământului Populaţiei şi Locuinţelor, autorecenzarea, începe luni, 14 martie, şi va avea loc până pe data de 15 mai, potrivit INS.

În cadrul conferinţei de presă, preşedintele INS, Tudorel Andrei, a menţionat că toate procesele recensământului sunt informatizate.

"Care sunt noutăţile mari ale acestui recensământ. În primul rând, eliminarea completă a hârtiei. Este vorba de o informatizare a tuturor proceselor de culegere, prelucrare şi diseminare. Inclusiv la diseminare Institutul îşi propune o metodă inovatoare, astfel încât fiecare utilizator să poată să-şi construiască propriile statistici, interacţionând cu mediul informatic disponibil pe site-ul instituţiei. Al doilea lucru: transparenţă totală în pregătirea, culegerea şi prelucrarea datelor statistice.

Aici, lucrul foarte important este că prin cadrul legal s-a constituit un Consiliu de Comunicare şi Transparenţă, condus de preşedintele Academiei Române, domnul academician Ioan Aurel Pop. Din acest consiliu fac parte reprezentanţi ai partidelor parlamentare, mass-media, ONG, mediul de afaceri, rectorul ASE, rectorul Universităţii Bucureşti. O altă noutate este că recensământul populaţiei pune la dispoziţie chestionarul atât în limba română, engleză, dar şi în limbile minorităţilor naţionale. În total chestionarul este disponibil în 18 limbi", a precizat Tudorel Andrei.

Câte chestionare există?

Vor exista două tipuri de formulare: cel „lung” pe care îl va primi capul familiei, chestionar în care vor exista informații despre locuință, condițiile de locuire (anul construcției, materialele din care este construită locuința) și un formular „scurt” pe care îl vor completa celelalte persoane, în care vor fi solicitate datele lor, nu și cele ale locuinței așa cum există în formularul mai mare.

Ce întrebări apar în formularele de auto-recenzare?

Formularele de auto-recenzare din cadrul Recensământului 2022 sunt împărțite în trei categorii: Chestionar secțiune pentru recenzarea locuinței, Chestionar secțiune pentru recenzarea spațiului colectiv de locuit și Chestionar secțiune pentru recenzarea persoanei. Iată o parte din întrebările care apar în formulare!

Citeste si: VIDEO- Recensământ 2022. Iată ce trebuie să faci pentru autorecenzarea online

Întrebări Chestionar secțiune pentru recenzarea locuinței: tipul gospodăriei, numărul persoanelor din gospodărie (plecate temporar sau pentru o perioadă mare de timp), gradul de rudenie al persoanei denumite cu capul gospodăriei, poziția locuinței în clădire, tipul clădirii, materialul de construcție al pereților exteriori din clădire, anul construirii clădirii.

Întrebări Chestionar secțiune pentru recenzarea spațiului colectiv de locuit:  tipul spațiului colectiv de locuit, numărul de clădiri ale spațiului colectiv de locuit, forma de proprietate a spațiului colectiv de locuit, capacitatea în număr de locuri, numărul de încăperi, Recapitulația persoanelor înregistrate în spațiul colectiv de locuit fără persoanele pentru care s-a completat formularul.

Întrebări Chestionar secțiune pentru recenzarea persoanei: statutul persoanei în momentul de referință al Recensământului (1 decembrie 2021), locul nașterii, domiciliul, reședința anterioară, reședința într-o altă țară, reședința într-o altă localitate, apartenența la etntie, limbă maternă și religie, nivelul de educație, ocupație, statut profesional, locul de muncă, întrebări referitoare la salariu și modul în care respondenții au fost afectați de pandemia COVID-19. 

Citeste si: E obligatoriu pentru toți românii, de pe 14 martie 2022. Anunțul oficial a fost făcut


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Prognoza meteo ANM duminică, 26 iunie 2022.  Cum e vremea în România Prognoza meteo ANM duminică, 26 iunie 2022. Cum e vremea în România
kfetele.ro
Prețuri Untold și Neversea. Cât costă patru zile de distracție Prețuri Untold și Neversea. Cât costă patru zile de distracție
spotmedia.ro
Momentul în care Patriarhul Kiril cade lat în biserică (Video) Momentul în care Patriarhul Kiril cade lat în biserică (Video)
spotmedia.ro
Insula din Grecia potrivită și pentru vacanțe romantice, și pentru familii cu copii: Ce... Insula din Grecia potrivită și pentru vacanțe romantice, și pentru familii cu copii: Ce poți face în Zakynthos (Galerie foto)
b1.ro
Șoferii români, ținta polițiștilor bulgari. Modul în care îți poți lua o țeapă pe... Șoferii români, ținta polițiștilor bulgari. Modul în care îți poți lua o țeapă pe drumurile din Bulgaria
ziareonline.ro
Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei
infoactual.ro
Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea... Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea este mai importantă acum
evz.ro
Află cât mai ai de trăit. Totul durează 10 secunde Află cât mai ai de trăit. Totul durează 10 secunde
doctorulzilei.net
Ce se întâmplă dacă renunți la cafea. Medic: Vești proaste. Se instalează simptomele de... Ce se întâmplă dacă renunți la cafea. Medic: Vești proaste. Se instalează simptomele de sevraj
romaniatv.ro
Este alertă mondială! Belarus se alatură Rusiei, atac masiv cu rachete spre Kiev Este alertă mondială! Belarus se alatură Rusiei, atac masiv cu rachete spre Kiev
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si