Regina care ne-a unit dezbină două viziuni. Bulgarii fac bani frumoşi cu castelul Reginei Maria din Balcic, în timp ce românii îl lasă în paragină pe cel din Mamaia

O distanţă de nici 200 de km între o perlă şi o paragină. Două castele, două ţări, un singur nume, viziuni diferite. Bulgarii fac bani frumoşi cu Palatul Reginei Maria din Balcic, pe când în România, o altă proprietate ce a aparţinut Reginei a devenit locul în care trăiesc oamenii străzii.

Author: E. V. marți 06 noiembrie 2018 , 14:53

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Mamaia, staţiunea din nordul litoralului românesc, se laudă cu faptul că aici găseşti la tot pasul distracţie, cluburi de noapte, maşini scumpe, dar puţini ştiu că în cea mai luxoasă staţiune de la malul Mării Negre zace, la propriu, o bijuterie.

Vorbim despre singurul palat construit de regina Maria în România.

O perlă ce stă în umbra localurilor de fiţe şi a maşinilor de sute de mii de euro. Palatul ce poartă amprenta reginei Maria a devenit acoperiş pentru oamenii străzii şi zace sub privirile nepăsătoare ale autorităţilor care ridică din umeri atunci când se vorbeşte despre reabilitare.

Conform Libertatea, proprietarii acestui palat au mers în instanţă şi au cerut societăţii Mamaia SA să îl ia înapoi. Cer 300.000 de mii de euro, un preţ pe care societatea de stat nu are de gând să-l plătească în condiţiile în care palatul stă să cadă.

Ministerul Culturii, singura instituţie care ar putea să vină cu lămuriri în acest caz, tace mâlc, în timp ce palatul Reginei Maria se transformă pe rând în club, depozit de saltele sau depozit pentru stripteuze. Conform sursei mai sus menţionată, Palatul Reginei Maria şi grădina din Mamaia au fost tranzacţionate, fără acordul Ministerului Culturii, dar niciun ministru nu a făcut nimic pentru a recupera monumentul istoric.

Castelul Reginei Maria din Balcic, perla de pe celălalt mal al Mării

La doar 131 de km de Mamaia, un drum de 1 oră şi 54 de minute, dăm peste o poveste mai fericită. În Balcic, un oraş cât o comună din judeţul Constanţa, se înalţă triumfător un alt castel al Reginei Maria. E celebru peste tot în lume, iar străinii bat zeci de mii de kilometri pentru a-l vedea. Bulgarii au avut grijă de castelul Reginei Maria mai ceva ca de castelul Ravadinovo, perla cu care se laudă vecinii noştri.

Pe plaja străjuită de stânci erodate de timp şi istorie se înalţă semeţ o vilă cu preţi albi şi acoperiş de tiglă roşie. Doar faleza se interpune între Castelul din Balcic şi Marea Neagră. A fost locul pe care Regina Mamă l-a iubit cel mai mult. Aici a locuit şi tot aici se închina când soarta ţării după care plângea era greu încercată. Capela Stella Maris, în stil bizantin, era locul în care se retrăgea adesea pentru a se reculege. Atât de mult s-a regăsit în acest loc, încât, regina a lăsat vorbă ca după moartea ei, inima să-i fie păstrată în incinta capelei.

Castelul Reginei Maria din Balcic este compus din şase camere, câte una pentru fiecare copil, iar despre grădina cu peste 3.000 de specii de plante, unele extrem de rare,
scria toată presa de la vremea respectivă.

Frumuseţea acestui loc şi menţinerea lui într-o stare excelentă vine la pachet şi cu beneficii financiare. Oraşul Balcic încasează aproximativ 1,5 milioane de euro, în fiecare an, din vânzarea biletelor, pe când, în Mamaia clădirea este la un pas de a se surpa.

Cine a fost Regina Maria 

Maria a României (n. 29 octombrie 1875, Eastwell Park, Kent, Anglia- d. 18 iulie 1938, castelul Pelişor-Sinaia, Regatul României) a fost principesă de coroană şi a doua regină a României, în calitate de soţie a principelui de coroană devenit ulterior regele Ferdinand I al României. A fost mama regelui Carol al II-lea. Maria, născută Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg şi Gotha, a fost mare prinţesă a Marii Britanii şi Irlandei, fiind nepoata reginei Victoria a Marii Britanii.

sursa foto: justitiecurata.ro


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Prognoza meteo ANM luni, 6 decembrie: Cum va fi vremea de Sfântul Nicolae? Prognoza meteo ANM luni, 6 decembrie: Cum va fi vremea de Sfântul Nicolae?
spotmedia.ro
Un robot e atât de expresiv încât sperie o lume întreagă. Și Elon Musk este impresionat Un robot e atât de expresiv încât sperie o lume întreagă. Și Elon Musk este impresionat
spotmedia.ro
A fost descoperită o exoplanetă extremă, din multe puncte de vedere. Din păcate, e... A fost descoperită o exoplanetă extremă, din multe puncte de vedere. Din păcate, e sortită pieirii
b1.ro
Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 5 – 11 decembrie. Săgetătorii să fie foarte... Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 5 – 11 decembrie. Săgetătorii să fie foarte atenți ce vorbesc, cu cine vorbesc și ce promisiuni fac (VIDEO)
infoactual.ro
Previziunile lui Nostradamus îngrozesc. Anul în care începe Al Treilea Război Mondial Previziunile lui Nostradamus îngrozesc. Anul în care începe Al Treilea Război Mondial
infoactual.ro
Urmează 13 ani cruciali. Carmen Harra: În calendarul mayaş se spune că e sfârşitul lumii Urmează 13 ani cruciali. Carmen Harra: În calendarul mayaş se spune că e sfârşitul lumii
evz.ro
Alertă mondială! Prima țară din lume care dispare de pe față Pământului. Drama... Alertă mondială! Prima țară din lume care dispare de pe față Pământului. Drama oamenilor este de nedescris. FOTO
doctorulzilei.ro
Primele măsuri după confirmarea variantei Omicron. Test PCR obligatoriu la intrarea în... Primele măsuri după confirmarea variantei Omicron. Test PCR obligatoriu la intrarea în ţară, formular PLF şi carantină de 10 zile pentru nevaccinaţi
romaniatv.net
Cel mai mare SECRET al Elenei Ceaușescu! Nu a vrut ca nimeni să afle. Îi era extrem de... Cel mai mare SECRET al Elenei Ceaușescu! Nu a vrut ca nimeni să afle. Îi era extrem de rușine cu ce făcuse!
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si