Germania actualizat lista „zonelor de risc” din România. Cine nu poate călători în această ţară?

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă că judeţul Covasna a fost introdus în lista „zonelor de risc” de către autorităţile din Germania.

Author: Andreea Stoica joi 24 septembrie 2020 , 12:45

Restricţii Germania
Restricţii Germania
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

MAE a transmis că autorităţile germane au actualizat lista „zonelor de risc” şi a fost introdus şi judeţul Covasna. La ora actuală, 12 judeţe din România se află pe această listă şi toate persoanele care intră în Germania după ce s-au aflat într-una din „zonele de risc” oricând în ultimele 14 zile înainte de sosire sunt obligate să

efectueze autoizolarea la domiciliu sau în alte spaţii de cazare adecvate pentru o perioadă de 14 zile de la sosire.

Mesajul transmis de MAE

„În continuarea precizărilor din data de 17 septembrie 2020, privind modificarea condiţiilor de intrare pe teritoriul Republicii Federale Germania în contextul pandemiei de COVID-19, Ministerul Afacerilor Externe informează că autorităţile germane au actualizat lista „zonelor de risc“ din România, cu intrare în vigoare din 23 septembrie 2020. Ca urmare a acestei actualizări, judeţul Covasna a fost introdus în categoria de risc. La acest moment, ţinând cont de aceste ultime decizii ale autorităţilor germane, alături de municipiul Bucureşti, 12 judeţe din România se află pe lista „zonelor de risc”: Bacău, Bihor, Brăila, Braşov, Caraş-Severin, Covasna, Iaşi, Ilfov, Neamţ, Prahova, Vaslui, Vâlcea”, au precizat joi reprezentanţii MAE, într-un comunicat de presă.

Judeţele retrase din listă până în prezent sunt următoarele: Argeş (la 16.09), Buzău (la 09.09), Dâmboviţa (la 16.09), Galaţi (09.09), Gorj (la 02.09), Ialomiţa (la 20.08), Mehedinţi (la 20.08), Neamţ (la 02.09, dar reintrodus la 16.09), Timiş (la 20.08) şi Vrancea (la 09.09).

Citeste si: Reguli noi pe aeroport. Pasagerii vor fi testați împotriva COVID-19 pentru a înlocui carantinarea obligatorie

Persoanele care intră în Republica Federală Germania venind din „zonele de risc” sunt obligate să completeze un „formular de debarcare” (Public Health Passenger Locator Form), a cărui variantă în limba română poate fi regăsită la următorul link: www.rki.de

Toate persoanele care intră în Republica Federală Germania după ce s-au aflat într-una din „zonele de risc” oricând în ultimele 14 zile înainte de sosire sunt obligate să efectueze autoizolarea la domiciliu sau în alte spaţii de cazare adecvate pentru o perioadă de 14 zile de la sosire.

De la această obligativitate există două excepţii, mai spune sursa citată.

Citeste si: Record de cazuri de COVID-19 în Marea Britanie

„Prima excepţie se aplică în cazul persoanelor care prezintă un test biologic molecular pentru COVID-19 cu rezultat negativ efectuat cu cel mult 48 de ore anterior intrării în Germania, printr-un certificat medical tradus în limbile germană sau engleză care trebuie păstrat cel puţin 14 zile după intrare. Cea de-a doua excepţie se aplică persoanelor care efectuează testul după sosirea pe teritoriul Republicii Federale Germania, cu obligaţia de a respecta strict autoizolarea la domiciliu până la comunicarea rezultatului negativ al testării. Testarea se poate efectua direct pe aeroport, la medicul de familie ori la autorităţile locale de sănătate şi este gratuită în primele 10 zile de la sosirea în Germania dintr-o zonă de risc. Mai multe informaţii pot fi obţinute la linia telefonică dedicată 116 117”, potrivit comunicatului de presă.

Dacă persoanele în cauză încep să prezinte simptome specifice COVID-19 (dificultăţi de respiraţie, tuse, febră sau pierderea gustului/mirosului) în decurs de 14 zile de la momentul intrării în Germania, excepţiile enunţate mai sus nu se mai aplică. În acest caz, devine obligatorie autoizolarea şi contactarea imediată a Autorităţii locale de Sănătate.

Citeste si: Cum reușește Italia să evite al doilea val de coronavirus, după ce a fost devastată de primul

MAE mai precizează că simpla tranzitare a teritoriului german nu este condiţionată de obligaţiile mai sus-menţionate.

„Tranzitul presupune părăsirea cât mai directă a teritoriului german, evitarea oricărui contact strâns cu alte persoane şi respectarea măsurilor specifice de protecţie: distanţare socială, igienă, mască etc.. Sunt permise scurte opriri pentru procurarea de alimente sau combustibil, însă nu şi cele de tip turistic ori de afaceri, vizite, cazări, încheierea unor contracte ş.a.. În cazul neîndeplinirii obligaţiilor aferente testării, respectării măsurii autoizolării sau a condiţiilor de tranzit, autorităţile germane pot aplica sancţiuni în valoare de până la 25.000 euro”, conform sursei menţionate.


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si