Riscul de a ajunge la ATI, de 14 ori mai mic pentru românii vaccinați anti-COVID. Studiu de amploare

Un studiu de amploare a fost realizat în România pe un număr de 1,7 milioane de persoane cu un istoric cunoscut de vaccinare. Riscul de a ajunge la Terapie intensivă în cazul contaminării cu coronavirus s-a dovedit a fi de 14 de ori mai mic pentru cei care erau vaccinați.

Author: Razvan Ilie sâmbătă 23 octombrie 2021 , 17:40

Vaccinarea împotriva COVID-19 a redus de peste 5 ori riscul de infecție, de peste 10 ori riscul de spitalizare și de aproape 14 ori riscul de internare în ATI.

[Sursa foto: RoVaccinare]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Comitetul național de vaccinare a realizat un studiu de eficienţă a vaccinării împotriva COVID-19 în rândul persoanelor vaccinate din România, din care a rezultat că imunizarea cu vaccin a redus de peste 5 ori riscul de infecţie, de peste 10 ori riscul de spitalizare, de aproape 14 ori riscul de internare în ATI și de peste 20 de ori riscul de deces în urma COVID-19.

Citeste si: Ce saturație a oxigenului în sânge trebuie să te îngrijoreze dacă ai COVID-19

Beneficiile sunt maxime după 14 zile de la vaccinare

Conform unui comunicat transmis sâmbătă de CNCAV, setul de date analizat a inclus peste 2,7 milioane de teste (pozitive şi negative) şi a fost efectuat în perioada februarie- mai 2021, atunci când varianta Alfa a virusului era dominantă în ţara noastră.

O altă concluzie observată a fost că protecţia împotriva spitalizării, internării în ATI şi a decesului este de peste 50% încă de la administrarea dozei 1, la minim 14 zile de la efectuarea acesteia.

Câți români ajung la ATI din 5000 de vaccinați, respectiv nevaccinați

[Sursa foto: RoVaccinare]

Autorii studiului spun că beneficiile maximale se obţin după 14 zile de la efectuarea schemei complete de vaccinare, ceea ce subliniază importanţa administrării dozei 2, se menţionează pe pagina RoVaccinare.

Care au fost rezultatele obținute în urma studiului

Rezultatele studiului au arătat că la persoane nevaccinate s-au înregistrat:

- 659 cazuri de infecţie
- 167 spitalizări
- 10 internări în ATI
- 27 decese

La persoane cu schemă incompletă de vaccinare, după 14 zile de la efectuarea dozei 1:
- 404 cazuri de infecţie
- 85 spitalizări
- 4 internări în ATI
- 10 decese

La persoane vaccinate complet, după 14 zile de la efectuarea dozei 2:
- 69 de cazuri de infecţie
- 14 spitalizări
- 0.9 internări în ATI
- 1.6 decese

Întrucât riscul de evoluţie severă a bolii variază în funcţie de populaţia analizată, eficienţa vaccinării împotriva infecţiei, a spitalizării, internării în ATI şi a decesului în urma COVID-19 a fost calculată ajustat, în funcţie de vârstă, sex şi săptămâna testării.

Ce spune studiul despre diferențele între tipurile de vaccin

Eficienţa împotriva infecţiei, analizată pentru fiecare tip de vaccin, începând cu 14 zile de la efectuarea dozei 2:
*Comirnaty/BioNTech Pfizer: 84.1% (CI: 81.8-86.1)
*Spikevax/Moderna: 93.1% (CI: 84.1-97.0)
*Vaxzevria/AstraZeneca: 71.1% (CI: 23.5-89.1)

Administrarea vaccinului Janssen a debutat la data de 4 mai 2021, sens în care nu s-au acumulat suficiente date pentru perioada raportată (până la 31 mai a.c.). Eficienţa acestui tip de vaccin va fi evaluată în perioada următoare.

Eficienţa cumulată pentru toate tipurile de vaccin, calculată după 14 zile de la efectuarea dozei 2:
*eficienţa împotriva infecţiei: 84.4% (interval de confidenţă 95%- CI: 82.1-86.3)
*eficienţa împotriva spitalizării: 91.8% (CI: 90.2-93.1)
*eficienţa împotriva internării în ATI: 92.8% (CI: 89.6-95.0)
*eficienţa împotriva decesului: 95.1% (CI: 93.4-96.3)

Vaccinarea rămâne soluţia sigură şi eficientă pentru învingerea pandemiei COVID-19, iar vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de EMA, cel mai important for decizional, care reuneşte experţi la nivel european.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
O țară din Orientul Mijlociu a anunțat închiderea granițelor pentru toată lumea din... O țară din Orientul Mijlociu a anunțat închiderea granițelor pentru toată lumea din cauza variantei Omicron a virusului COVID-19! Este prima țară care apelează la această restricție
spotmedia.ro
Acesta este peștele cu 555 de dinți. Pierde zilnic câte 20! Acesta este peștele cu 555 de dinți. Pierde zilnic câte 20!
spotmedia.ro
Cum s-a format Omicron și de ce s-ar putea ca vaccinurile să nu ne protejeze de noua... Cum s-a format Omicron și de ce s-ar putea ca vaccinurile să nu ne protejeze de noua tulpină
b1.ro
Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 28 noiembrie – 4 decembrie. În această perioadă,... Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 28 noiembrie – 4 decembrie. În această perioadă, puterea e a celor echilibrați și cu forță sufletească (VIDEO)
infoactual.ro
Premoniția înspăimântătoare a Babei Vanga pentru 2022. Oamenii ar putea să se piardă... Premoniția înspăimântătoare a Babei Vanga pentru 2022. Oamenii ar putea să se piardă complet
infoactual.ro
Baba Vanga: Oamenii vor ajunge in cele din urma sa isi cunoasca fratii lor spirituali... Baba Vanga: Oamenii vor ajunge in cele din urma sa isi cunoasca fratii lor spirituali din alte lumi
evz.ro
Doliu în BOR. A murit la doar 22 de ani. Durerea, prea mare pentru a fi exprimată în... Doliu în BOR. A murit la doar 22 de ani. Durerea, prea mare pentru a fi exprimată în cuvinte
doctorulzilei.ro
De ce un nefumător poate dezvolta cancer pulmonar, iar un fumător nu? Simptomele... De ce un nefumător poate dezvolta cancer pulmonar, iar un fumător nu? Simptomele cancerului pulmonar.
romaniatv.net
Cu cine va fi înlocuită Mirela Vaida la Antena 1. Surpriză uriaşă! Emisiunea care va fi... Cu cine va fi înlocuită Mirela Vaida la Antena 1. Surpriză uriaşă! Emisiunea care va fi difuzată în loc de Acces Direct
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si