Românii taie din bugetul pentru Sărbătorile de iarnă 2022

Cei mai mulți români se pregătesc să-și petreacă Sărbătorile și cu bugete în scădere din cauza creșterii prețurilor la utilități, alimente și carburanți, rezultă dintr-un sondaj dat publicității de CEC Bank.

Author: Sorin Negru vineri 09 decembrie 2022 , 12:01

buget sarbatori iarna

Studiu: bugetul mediu alocat Sărbătorilor de iarnă se ridică anul acesta la 1090 de lei 

[Sursa foto: Unsplash.com]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Potrivit studiului citat, peste 46% dintre români spun că vor avea mai puțini bani pentru cheltuielile de Sărbătorile de anul acesta. 

Citește și: VIDEO- Asta-i România! Românii trec cu greu iarna asta

Principalele motive pentru reducerea cheltuielile de Sărbători față de anul trecut sunt: creșterea prețurilor la utilități- gaze, electricitate, întreținere (motiv menționat de 40% dintre respondenți), creșterea prețurilor la alimente (34,6%) și creșterea prețurilor la carburanți pentru (17,7%).

Mai puțini români împrumută bani pentru Sărbători

Aproximativ 44,5% dintre respondenți se bazează pe salariul din luna curentă, 40,5%- pe economii și doar 8,1% speră că vor primi prime de la angajator.

Circa 7% dintre români intenționează să se împrumute, de la prieteni sau de la instituții de credit.

Citeste si: Alexandru Rafila, critici dure la adresa medicilor care iau șpagă de la pacienți: „Nu există vreo justificare”- kanald.ro

Citeste si: De ce nu vrea Georgiana Lobonț să vorbească despre divorț. Armin Nicoară încearcă să o convingă- wowbiz.ro

Citește și: Țara în care toți locuitorii întineresc cu un an sau doi

Față de anul trecut, a crescut ponderea celor care au economisit din timp pentru sărbători (cu cca 10%) și s-a redus ponderea celor care intenționează să apeleze la împrumuturi (12,5% în 2021).

Pe ce se duc banii de Sărbători

Principalele cheltuieli generate de sezonul sărbătorilor sunt cele cu mesele festive- menționate de 50,4% dintre respondenți, urmate de cele cu cadourile (44,23%).

82,7% dintre români spun că vor petrece sărbătorile acasă, cu familia, și doar 7,3% au planuri să plece de acasă (6,25% în țară și 1,05% în străinătate), în timp ce aproape 10% plănuiesc ieșiri în oraș.

Citește și: Când se împodobește bradul de Crăciun? Multă lume nu știe care este, de fapt, data!

Conform studiului CEC Bank, bugetul mediu alocat Sărbătorilor de iarnă se ridică anul acesta la 1090 de lei. Doar 25,4% dintre respondenți spun că își permit un buget mai mare de Crăciun.

Buget sub 600 de lei pentru masa de Crăciun

În ceea ce privește bugetul alocat mesei de Crăciun, 27,7% dintre români sunt dispuși să cheltuie mai puțin de 300 de lei, 38,3% între 300 și 600 de lei și 34% alocă un buget mai mare de 600 de lei.

Pentru cadouri, majoritatea respondenților (57,3%) alocă sub 500 lei, 28,7%- între 500 și 1 000 de lei, în timp ce doar 3,5% plănuiesc să cheltuie mai mult de 2 000 de lei.

În ceea ce privește bradul de Crăciun, 58,2% vor împodobi un brad ecologic, 21,8% dintre intenționează să cumpere un brad natural, iar 6,43% vor să opteze pentru un brad la ghiveci, în timp ce 13,5% nu intenționează să își facă bradul.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si