Rovana Plumb este propusă comisar european pentru Transporturi

Rovana Plumb este propusă comisar european pentru Transporturi. Anunţul a fost făcut, marţi, la Bruxelles, de preşedintele desemnat al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a prezentat structura şi componenţa viitorului executiv comunitar.

A.N.C, marți 10 septembrie 2019 , 14:18

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

 

Ursula von der Leyen a prezentat şi structura Comisiei Europene, care în opinia sa asigură un echilibru, pentru că vicepreşedinţii vin şi din est, şi din vest, şi din nord, şi din sud.

De asemenea, vicepreşedinţii vor avea şi portofoliu de comisari.

Statul de drept va rămâne o prioritate pentru Comisia Europeană, a subliniat Ursula von der Leyen, iar de acest domeniu se vor ocupa comisarii Didier Reynders (Justiţie) şi Vera Jourova (Valori şi transparenţă).

„Această echipă va defini calea europeană: vom acţiona cu hotărâre împotriva schimbărilor climatice, ne vom consolida parteneriatul cu Statele Unite, ne vom defini relaţiile cu o Chină mai autonomă şi vom fi un vecin fiabil, de exemplu pentru Africa. Această echipă va trebui să apere valorile şi standardele noastre de nivel mondial. Vreau o Comisie condusă cu hotărâre, care se axează în mod clar pe aspectele care ne preocupă şi care oferă răspunsuri. Vreau să fie o Comisie bine echilibrată, agilă şi modernă. Această echipă va trebui acum să câştige încrederea Parlamentului. Comisia mea va fi o comisie geopolitică dedicată politicilor durabile şi doresc ca Uniunea Europeană să fie gardianul multilateralismului, pentru că ştim că suntem mai puternici realizând împreună ceea ce nu putem face singuri”, a declarat Ursula von der Leyen.

Noul colegiu va avea opt vicepreşedinţi, inclusiv Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell.

Trei vicepreşedinţi executivi vor avea o funcţie dublă. Fiecare dintre ei va fi atât vicepreşedinte responsabil pentru una dintre cele trei teme principale de pe agenda preşedintelui ales, cât şi comisar.

Vicepreşedintele executiv Frans Timmermans (Ţările de Jos) va coordona activitatea cu privire la Pactul ecologic european. El va gestiona, totodată, politicile climatice, fiind sprijinit de Direcţia Generală Politici Climatice.

„Doresc ca Pactul ecologic european să devină un semn distinctiv al Europei. În centrul acestuia se află angajamentul nostru de a deveni primul continent neutru din punct de vedere climatic. Acest lucru reprezintă, totodată, un imperativ economic pe termen lung: cei care acţionează primii şi cel mai rapid vor fi cei care profită de oportunităţile create de tranziţia ecologică. Vreau ca Europa să fie avangarda. Vreau ca Europa să fie exportatorul de cunoştinţe, de tehnologii şi de cele mai bune practici”, a declarat preşedintele desemnat al Comisiei Europene.

Vicepreşedintele executiv Margrethe Vestager (Danemarca) va coordona întreaga agendă privind o Europă pregătită pentru era digitală şi va fi comisar pentru concurenţă, sprijinită de Direcţia Generală Concurenţă.

„Digitalizarea are un impact uriaş asupra modului în care trăim, muncim şi comunicăm. În anumite domenii, Europa trebuie să recupereze un decalaj – cum ar fi în domeniul „business to consumers” – în vreme ce în alte domenii – cum ar fi „business to business” – suntem avangarda. Trebuie să pregătim piaţa noastră unică pentru era digitală, trebuie să valorificăm la maximum inteligenţa artificială şi tehnologia de lucru cu volumele mari de date, trebuie să îmbunătăţim securitatea cibernetică şi trebuie să depunem eforturi susţinute în favoarea suveranităţii noastre tehnologice”, a spus Ursula von der Leyen.

Vicepreşedintele executiv Valdis Dombrovskis (Letonia) va coordona activitatea privind o economie în serviciul cetăţenilor şi va fi comisarul pentru servicii financiare, sprijinit de Direcţia Generală Stabilitate Financiară, Servicii Financiare şi Uniunea Pieţelor de Capital.

Ursula von der Leyen a declarat: „Avem o economie socială de piaţă unică. Aceasta este sursa prosperităţii şi echităţii noastre sociale. Acest lucru este cu atât mai important cu cât ne confruntăm cu o dublă tranziţie: climatică şi digitală. Valdis Dombrovskis va avea rolul de a reuni aspectele sociale şi piaţa în economia noastră.”

Ceilalţi cinci vicepreşedinţi sunt:

Josep Borrell (Spania, actualmente ministrul spaniol al afacerilor externe): ÎR/VP desemnat, O Europă mai puternică pe plan internaţional;

Věra Jourová (Republica Cehă, comisar în Comisia Juncker): Valori şi transparenţă;

Margaritis Schinas (Grecia, fost deputat în Parlamentul European, funcţionar cu o lungă experienţă în Comisia Europeană): Protejarea modului nostru de viaţă european;

Maroš Šefčovič (Slovacia, vicepreşedinte al Comisiei Juncker): Relaţii interinstituţionale şi prospectivă;

Dubravka Šuica (Croaţia, deputat în Parlamentul European): Democraţie şi demografie.

De asemenea, Dubravka Šuica va coordona, din partea Comisiei, activitatea Conferinţei privind viitorul Europei.

„Dorim să dăm un nou elan democraţiei europene. Aceasta este responsabilitatea noastră comună. Democraţia înseamnă mai mult decât votul la alegeri la fiecare 5 ani. Înseamnă să ne facem auzită vocea şi să putem avea un cuvânt de spus cu privire la modul în care este construită societatea”, a precizat Ursula von der Leyen.

Ea a spus că doreşte să prezideze un colegiu angajat, care înţelege Europa şi ascultă dorinţele europenilor. Din acest motiv, toţi membrii colegiului vor vizita fiecare stat membru în prima jumătate a mandatului lor. Ei vor trebui să cunoască nu numai capitalele, ci şi să viziteze regiunile în care trăieşte şi munceşte populaţia Europei.

Aşa cum Europa trebuie să fie pregătită pentru era digitală, şi Comisia trebuie să se adapteze realităţilor de astăzi. Reuniunile colegiului vor fi „fără hârtie” şi digitale, a precizat ea.

Obiectivul noii Comisii este de a uşura viaţa oamenilor şi a întreprinderilor. Pentru a reduce birocraţia, Comisia va aplica principiul numărului constant („one-in, one­-out”) atunci când creează noi acte cu putere de lege şi norme administrative.

„Aceasta va fi o Comisie care îşi va transpune angajamentele în acţiuni. Avem o structură care se concentrează pe sarcini, nu pe ierarhii. Trebuie să fim în măsură să obţinem cât mai rapid rezultate în domeniile care contează şi să facem acest lucru cu convingere”, a declarat preşedintele desemnat al CE.

Ceilalţi comisari desemnaţi au fost prezentaţi astfel:

Johannes Hahn (Austria) va fi responsabil de „Buget şi administraţie” şi va raporta direct preşedintelui Comisiei, Ursula von der Leyen. Ca membru cu vechime al colegiului, el cunoaşte importanţa promovării unei administraţii moderne.

Didier Reynders (Belgia), avocat de profesie, are foarte multă experienţă ca ministru de finanţe, ministru al afacerilor externe şi europene şi ca ministru al apărării la nivel naţional. În noua Comisie, el va fi responsabil de „Justiţie” (inclusiv tematica statului de drept).

Mariya Gabriel (Bulgaria) este în prezent comisar european. Ea s-a ocupat cu dedicaţie şi energie de portofoliul digital şi i se încredinţează acum crearea de noi perspective pentru generaţia tânără (portofoliul „Inovare şi tineret”).

Stella Kyriakides (Cipru) este un psiholog clinician cu mulţi ani de experienţă în domeniul afacerilor sociale, al sănătăţii şi al prevenirii cancerului. Ea va avea portofoliul „Sănătate”.

Kadri Simson (Estonia) este un deputat cu vechime în Parlamentul estonian şi a fost ministru al afacerilor economice şi al infrastructurii. Ea se va ocupa de portofoliul „Energie”.

Jutta Urpilainen (Finlanda) nu a fost numai ministru de finanţe şi membru al Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului finlandez, ci şi trimis special în Etiopia. Ea va fi titulară a portofoliului „Parteneriate internaţionale”.

Sylvie Goulard (Franţa), fost deputat în Parlamentul European, este o europeană dedicată şi convinsă. În calitate de comisar pentru piaţa internă, ea va gestiona activitatea noastră privind politica industrială şi va promova piaţa unică digitală. De asemenea, ea va fi responsabilă pentru noua Direcţie Generală pentru Industria de apărare şi Spaţiu.

László Trócsányi (Ungaria) este fostul ministru al justiţiei din Ungaria. El va avea portofoliul „Vecinătate şi extindere”.

Phil Hogan (Irlanda), actualul comisar pentru agricultură, îşi va pune experienţa la dispoziţia noii Comisii având în responsabilitate portofoliul „Comerţ”.

Paolo Gentiloni (Italia), fost prim-ministru al Italiei şi ministru al afacerilor externe, va împărtăşi din vasta sa experienţă ca titular al portofoliului „Economie”.

Virginijus Sinkevičius (Lituania), ministrul lituanian al economiei şi inovării, va fi responsabil pentru „Mediu şi oceane”.

Nicolas Schmit (Luxemburg) îşi reuneşte experienţa de la Parlamentul European şi pe aceea de ministru pentru ocuparea forţei de muncă la nivel naţional, şi va prelua responsabilitatea portofoliului „Locuri de muncă”.

Helena Dalli (Malta) şi-a dedicat viaţa politică egalităţii, ocupând atât postul de ministru pentru dialog social, protecţia consumatorilor şi pentru libertăţi civile, cât şi pe acela de ministru al afacerilor europene şi al egalităţii. Ea va avea portofoliul „Egalitate”.

Janusz Wojciechowski (Polonia) a fost vreme îndelungată deputat în Parlamentul European, membru al Comisiei pentru agricultură şi este în prezent membru al Curţii de Conturi Europene. El va fi responsabil pentru portofoliul „Agricultură”.

Citeste si: VIDEO | Cristi Borcea ar putea ieși din închisoare chiar azi

Citeste si: VIDEO | Procurorul care nu a lăsat polițiștii să intre peste Dincă, acuzat de abuz în serviciu

Citeste si: VIDEO | Drama cinematografelor de artă

Elisa Ferreira (Portugalia) este în prezent viceguvernator al Banco de Portugal. Ea a fost deputat în Parlamentul European timp de mai mulţi ani şi a fost, pe plan naţional, atât ministru al planificării, cât şi ministru al mediului. Ea va avea portofoliul „Coeziune şi reforme”.

Rovana Plumb (România) este deputat în Parlamentul European (vicepreşedinte al Grupului Socialiştilor şi Democraţilor) şi a ocupat, la nivel naţional, posturile de ministru al mediului şi schimbărilor climatice, ministru al muncii, ministru al fondurilor europene, ministru al educaţiei şi ministru al transporturilor. Ea se va ocupa de portofoliul „Transporturi”.

Janez Lenarčič (Slovenia) este un diplomat sloven. El a fost secretar de stat pentru afaceri europene şi a colaborat strâns timp de mai mulţi ani cu Organizaţia Naţiunilor Unite, cu Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa şi cu Uniunea Europeană. El se va ocupa de portofoliul „Gestionarea crizelor”.

Ylva Johansson (Suedia) este, pe plan naţional, ministru pentru ocuparea forţei de muncă, dar şi fost ministru al şcolilor şi ministru al sănătăţii şi îngrijirii persoanelor în vârstă, precum şi deputată în Parlamentul suedez. Este, în acelaşi timp, un expert foarte respectat în domeniile ocupării, integrării, sănătăţii şi bunăstării. Ea va avea portofoliul „Afaceri interne”.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si