Sărbătoare 29 aprilie 2022: Ce nu ai voie să faci azi, de Izvorul Tămăduirii? Calendar ortodox

Izvorul Tămăduirii 2022.Vineri, pe 29 aprilie, Biserica Ortodoxă sărbătorește Izvorul Tămăduirii. Iată ce nu este bine să faci în această zi!

Author: Madalina Grigore Friday 29 April 2022 , 07:32

sărbătoare 29 aprilie

Sărbătoare 29 aprilie: Izvorul Tămăduirii și Sfinții nouă mucenici din Cizic. 

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Sărbătoare 29 aprilie 2022.   În calendarul creştin ortodox, în ziua de vineri din Săptămâna luminată, mai exact perioada cuprinsă între Duminica Învierii şi Duminica Tomii sau prima duminică după Înviere, este prăznuită sărbătoarea Izvorul Tămăduirii.

Citeste si: Zile libere de Rusalii 2022: Pe ce dată pică sărbătoarea?

În calendarul creştin ortodox, în ziua de vineri din Săptămâna luminată, mai exact perioada cuprinsă între Duminica Învierii sau a Sfintelor Paşti şi Duminica Tomii sau prima după Înviere, figurează una dintre sărbătorile ortodoxe foarte importante. 

sărbătoare 29 aprilie

Ce semnificație are sărbătoarea Izvorul Tămăduirii

Izvorul tămăduirii şi este o sărbătoare cu „ţinere", adică slujba este săvârşită în biserică, o zi bisericească importantă în care se face slujbă şi mai ales Sfânta Liturghie, urmată de sfinţirea mică a apei.

În acest an, Izvorul Tămăduiri 2022 se sărbătorește pe data de 29 aprilie 2022.

Tradiția spune că Leon cel Mare cu putin timp înainte să ajungă împarat, se plimba printr-o pădure din apropierea Constantinopolului. Acesta a întalnit un bătrân orb care îi cere să-i dea apă și să-l ducă în cetate.

Citeste si: Pe ce dată se sărbătoresc Sf. Constantin şi Elena 2022? Tradiţii şi obiceiuri

Leon va cauta in apropiere un izvor, dar nu va gasi.

A auzit-o pe Maica Domnului spunându-i: „Nu este nevoie sa te ostenesti, căci apa este aproape! Pătrunde, Leone, mai adânc în această pădure si luând cu mâinile apa tulbure potolește setea orbului si apoi unge cu ea ochii lui cei intunecati”. Leon va asculta si astfel, va gasi un izvor din care ii va da orbului sa bea. Ii va spala fata cu aceasta apa, iar orbul va incepe să vadă.

Tradiții de Izvorul Tămăduirii. Ce nu este bine să faci în această zi?

În unele regiuni ale ţării, de   Izvorul Tămăduirii   se mai practică „Jurământul juvenil”. Această ceremonie se face în fiecare an în ziua praznicului Izvorul Tămăduirii între tineri cu vârste cuprinse între 9 şi 14 ani, pe criterii de prietenie și de afinitate sufletească. Astfel, tinerii trebuie să împlinească mai multe momente rituale; ei trebuie să-şi jure loialitate şi să facă schimb de obiecte cu valoare sentimentală: un colac, un vas de lut sau o lumânare.

O altă tradiție, numită înfrăţitul, un legământ între băieţi, un legământ între fete, are drept scop ajutorul reciproc între cei care au  împlinit ritualul, în cele mai dificile momente din viaţa lor.

De asemenea, persoanele mature împlinesc acest legământ, după care ei îşi spun surori, frați, veri şi verişoare şi se comportă ca şi cum ar fi rude. Scopul acestui legământ este acela de a fi de ajutor celui cu care „s-a legat”, până la moarte.

Citeste si:   Rugăciune de seară pentru copii

În tradiţia populară, bolnavii care respectă ritualul şi beau agheasmă dimineaţa, înainte de micul dejun, se înzdrăvenesc. Totodată, cu agheasma mică se stropesc încăperile din gospodărie.

În tradiția populară se mai spune că, Izvorul Tămăduirii este pentru săpătorii de fântâni cea mai bună zi din an. 

În această zi sfântă,   se sfințesc apele   pentru a scăpa de spiritele rele. De regulă, preotul sfințește apa și apoi îi stropește pe credincioși, în timp ce se cântă următoarele cuvinte:   „Mântuiește, Doamne, poporul tău și binecuvântează moștenirea Ta, biruința binecredincioșilor creștini asupra celui potrivnic dăruiește, și cu crucea ta păzește pe poporul Tău”. 

sărbătoare 29 aprilie

Sfintii Noua Mucenici din Cizic.

[Sursa foto: creștinortodox.ro]

Calendar ortodox 29 aprilie: Sfinții nouă mucenici din Cizic?

În această zi Biserica Ortodoxî îi pomenește pe Sfinții nouă mucenici din Cizic.

Sfinţii nouă mucenici  din Cizic. Cei nouă mucenici: Teognis, Ruf, Antipatru, Teostih, Artemon, Magnu, Teodot, Tavmasie şi Filimon († 303-305), au suferit numeroase chinuri în timpul persecuţiei lui Diocleţian (284-305) pentru că au refuzat să se lepede de Hristos. În cele din urmă au suferit moarte martirică prin decapitare, basilica.ro.

Trupurile lor, care au fost învrednicite de Dumnezeu cu darul nestricăciunii, au fost găsite de către creştinii din Cizic în timpul împăratului Constantin Cel Mare (306-337).

Citeste si: Izvorul Tămăduiri 2022: Cum se ia Aghiasma Mică?

 

 

 

 


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Horoscop chinezesc weekend 2-3 iulie 2022: Zodiile care uită de dezamăgire și... Horoscop chinezesc weekend 2-3 iulie 2022: Zodiile care uită de dezamăgire și suferință! Noroc și bunăstare vor aduce primele zile din Luna Caprei de Foc
kfetele.ro
Ce note a obținut Eliza Iliescu la Bacalaureat 2022: „Știm amândouă că nu va fi simplu” Ce note a obținut Eliza Iliescu la Bacalaureat 2022: „Știm amândouă că nu va fi simplu”
spotmedia.ro
Povestea impresionantă a lui Technoblade, cel mai bun jucător de Minecraft care a murit... Povestea impresionantă a lui Technoblade, cel mai bun jucător de Minecraft care a murit la 23 de ani
spotmedia.ro
Lunile din an în care e mai mare riscul de avort Lunile din an în care e mai mare riscul de avort
b1.ro
Karmen Simionescu a avut o vacanță de „coșmar”. Ce a pățit fiica lui Adrian Minune când... Karmen Simionescu a avut o vacanță de „coșmar”. Ce a pățit fiica lui Adrian Minune când a hotărât să meargă în concediu cu un alt cuplu
ziareonline.ro
Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei Avocado, darul lui Dumnezeu pentru femei
infoactual.ro
Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea... Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea este mai importantă acum
evz.ro
Armele secrete ale Elenei Udrea: „Urmează o vară fierbinte” Armele secrete ale Elenei Udrea: „Urmează o vară fierbinte”
doctorulzilei.net
Horoscop 2 iulie: Tauri, aveți parte de o zi specială! Horoscop 2 iulie: Tauri, aveți parte de o zi specială!
romaniatv.ro
Cătălin Botezatu a ajuns de urgență la spital. Diagnosticul crunt pus de medici Cătălin Botezatu a ajuns de urgență la spital. Diagnosticul crunt pus de medici
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si