Ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 8 mai 2024? Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan este prăznuit în Biserica Ortodoxă nu doar pe 26 septembrie (ziua trecerii sale la cele vesnice), ci și pe 8 mai, când are loc pomenirea minunii care s-a petrecut la mormântul său.

Sărbătoare importantă în calendarul ortodox pe 8 mai 2024

Biserica îl sărbătoreşte pe Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan la 8 mai, zi legată de o minune care se petrecea la mormântul Sfântului Ioan în fiecare an la această dată!

Citește și: VIDEO. Cum să mâncăm corect de sărbătorile de Paște. Care este "regula de aur" pentru o dietă sănătoasă

Este vorba de ieşirea unei pulberi strălucitoare care era folosită de credincioşi spre vindecare. Evanghelistul Ioan este ­primul dintre Sfinţii ­Bisericii ­supranumit „Teologul”.

Ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 8 mai 2024?

Ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 8 mai 2024?

[Sursa foto: Ziarul Lumina]

Sfântul Ioan a fost unul dintre primii ucenici apropiaţi ai Mântuitorului Hristos, împreună cu fratele său, Iacob, fii ai lui Zevedeu şi ai Salomeei, nepoţi de soră vitregă ai lui Iisus.

Citeste si: Durere in partea dreapta a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Patrick, atac dur la adresa lui Giuly: "Aruncă bomba și după fuge, normal că iau foc". Robert nu a mai suportat și a intervenit- wowbiz.ro

După ce Învăţătorul din Nazaret îi cheamă la apostolat pe Andrei şi fratele mai mare al acestuia, Petru, vine şi rândul lui Ioan şi Iacob, rudele sale apropiate. 

Sfintele Evanghelii vorbesc despre faptul că cei doi fraţi erau cei mai apropiaţi ucenici, împreună cu cel mai în vârstă dintre Apostoli, Petru.

Ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 8 mai 2024?

Ce sărbătoare este în calendarul ortodox pe 8 mai 2024?

[Sursa foto: Ziarul Lumina]

Apostolul Ioan a fost ucenicul cel iubit a fost, dar şi autorul Evangheliei. Printre primii care afirmă acest lucru este Sfântul Sfinţit Mucenic Irineu al Lyonului, în cartea sa „Împotriva ereziilor”.

Sfântul Ioan a mai scris trei epistole soborniceşti, adresate întregii creştinătăţi, incluse şi ele în canonul Noului Testament, potrivit Ziarului Lumina.

Minunea de vindecare care are loc pe 8 mai 

Pomenirea din 8 mai a Sfântului Ioan Evanghelistul este legată de minunea apariţiei unui praf sau a unei pulberi la această dată la mormântul Apostolului.

Această pulbere era numită „mană” de localnici şi avea proprietăţi miraculoase. Data de pomenire a Sfântului Ioan din 26 septembrie este legată de ziua în care acesta s-a mutat la Domnul.

Citeste si: Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia la fiul său: „Mamă, adu-mi ceva de mâncare că nu mai pot de foame și n-am timp să mă mai duc să mănânc.”- kfetele.ro

Citeste si: Crima din Sibiu! Tânărul de 24 de ani şi-a recunoscut fapta. Motivul pentru care şi-a ucis iubita cu sânge rece. Victima i-ar fi salvat în trecut viața agresorului- radioimpuls.ro

Pelerina Egeria aminteşte în secolul al 4-lea de o biserică zidită la Efes de împăratul Constantin cel Mare în cinstea Sfântului Ioan Evanghelistul. În timpul împăratului Justinian, în veacul al 6-lea, pe locul fostei biserici a fost zidită o măreaţă bazilică, din care au rămas astăzi ruinele ce pot fi vizitate de turişti şi pelerini.

Sfântul Ioan Evanghelistul este pictat în Biserica Ortodoxă scriind Evanghelia, alături de un vultur, simbol provenind din cartea profetului Iezechiel din Vechiul Testament, sau dictând ucenicului Prohor, scribul său.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si