Sărbători religioase august 2023. În luna august sunt trei mari sărbători, marcate în calendarul ortodox cu cruce roșie. Tot în aceste trei zile, nu este bine să speli.

Sărbători religioase august 2023. 6 august,  Schimbarea la Față a Domnului

Credincioșii sărbătoresc în data de 6 august, Schimbarea la Față a lui Iisus Hristos. Astfel, Schimbarea la Față a Mântuitorului marchează momentul în care apostolii aflați pe muntele Tabor s-au convins că Mântuitorul era fiul lui Dumnezeu.

În tradiția străveche, această sărbătoare marchează începutul toamnei și astfel există și o serie de superstiții și tradiții respectate de creștini.

Popular, credincioșii mai numesc această sărbătoare și Obrejenia, cuvânt ce provine din limba slavonă și înseamnă „transformare”.

Citește și: Calendar ortodox 2 august 2023: Ce sărbătoare este miercuri?

Ziua aceasta marchează data în care Iisus, alături de trei mucenici apropiați, Petru, Iacob și Ioan, au urcat pe muntele Tabor pentru a se ruga.

Biserica spune că, în timp ce Iisus se ruga, cei trei au fost învăluiți într-un nor de lumină.

Potrivit tradiției, cei care nu serbează această zi vor fi uscați și gălbejiți ca florile de câmp care încep să se veștejească. Cei care vor spăla haine în ziua de 6 august, vor fi năpădiți de păduchi și ploșnițe. Cei care mănâncă struguri nesfințiți înainte de 6 august vor avea dureri de burtă.

Să nu vă certați în această zi și să vă împăcați cu cei cu care v-ați certat, iar în caz contrar, veți fi morocănoși tot anul.

Pentru sănătate se împart struguri pentru rudele decedate, care se sfințesc înainte la biserică.

Le este interzis creștinilor să se scalde în ape curgătoare și să spele rufe la rău. Nici animalele nu trebuie scăldate după această dată.

Femeile însărcinate care sărbătoresc Schimbarea la Față vor avea o sarcină ușoară, iar copiii vor fi sănătoși.

De pe 6 august, nu este bine să dormi afară.

Tradiția spune că, dacă în ziua Schimbării la Față va fi soare, toamna va fi îmbelșugată. Dacă va ploua, toamna va fi mohorâtă.

Nu este bine nici să călătorim în această zi, deoarece se spune că am putea rătăci drumul spre casă. 

Cei care nu își pot vedea în această zi umbra capului la răsăritul soarelui vor muri până la finalul anului.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Bianca Drăgușanu și Victor Slav, întâlnire de gradul zero la școala Sofiei, după declarațiile dure pe care blonda le-a făcut despre tatăl fetiței sale! Ce s-a întâmplat în curtea școlii spune totul despre relația lor- wowbiz.ro

Citeste si: O fată de 17 ani a sunat disperată la 112, apoi apelul s-a închis. Ce au aflat polițiștii, după ce au găsit-o într-o casă răvășită- antena3.ro

Cine spală rufe pe 6 august, de Schimbarea la Faţă, se va umple de ploșnițe și păduchi.

Fetele nu au voie să se spele în această zi, iar celor care nu respectă acest lucru nu le va mai crește părul, așa cum nu mai crește iarba.

Din moși strămoși se mai spune că dacă în Ziua Schimbării la Faţă vremea este însorită şi plăcută, toamna va fi una roditoare şi îmbelşugată.

În schimb, dacă plouă, toamna va fi una mohorâtă.

Sărbători religioase august 2023. 15 august, Adormirea Maicii Domnului

Tradiția spune că în ziua de Sfânta Maria Mare, este interzis să se facă treburi casnice sau să se lucreze la câmp, altfel vei atrage paguba.

Sărbătoarea Sfintei Mării se cinstește pe data de 15 august pentru sănătate, dar și pentru căsătorie, vindecare, naștere ușoară sau ocrotire de rele, potrivit conform traditii-superstitii.ro.

Citește și: Se spală azi, 1 august 2023, în ziua în care începe Postul Sf. Marii?

De Sfânta Maria Mare se împart alimente pentru cei ce au trecut la cele veșnice. Oamenii împart la biserică: struguri și prune din noua recoltă, dar și alte bucate pentru sufletele celor adormiți. Dimineața se duc merindele la biserică și se sfințesc de către preot, iar mai apoi se împart celor sărmani.

Spălatul rufelor este interzis la orice mare sărbătoare. Se crede că cine spală haine în timp ce oamenii sunt la biserică va avea parte numai de rele în viața.

Nu e bine să te scalzi, 15 august. Se spune că în această zi nu e bine să te scalzi în râuri de munte, altfel vei fi „lovit" de soartă.

Nu ai voie să te tunzi de Sfânta Maria. Acest lucru este valabil atât pentru femei cât și pentru bărbați. În cazul bărbaților, daca se tund și aruncă părul la gunoi, riscă să chelească.

Mai multe, de Sf. Maria nu se dă nimic cu împrumut, ca să nu se lege farmecele de tine.

Tot în această zi de mare sărbătoare, nu este bine să te cerţi cu nimeni.

În ziua de Sfânta Maria Mare, fetelor le este interzis să îşi taie părul şi să-l arunce la gunoi. 

Sărbători religioase august 2023. 29 august, Tăierea Capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul  

Ziua de 29 august este marcată cu cruce roșie în calendarul creștin- ortodox! Este considerată zi de post și rugăciune, fiind asemănată cu Vinerea Patimilor.

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul 2023 este ultimul praznic din acest an bisericesc, urmând ca nu an bisericesc să înceapă de la 1 septembrie.

Sfântul Ioan Botezătorul sau Înaintemergător al Domnului a făcut cunoscut venirea Mântuitorului și sufletelor care erau ținute în iad ale sfinților strămoși, căci se arătase în lume Mesia cel așteptat. 

Citeste si: VIDEO Oana Niculescu Mizil, despre motivul despărțirii de fostul partener de viață. „Dumnezeu îmi este martor că am încercat foarte mult.”- kfetele.ro

Citeste si: Întrebarea periculoasă la care Oana Niculescu Mizil nu a ezitat să răspundă: "Cât timp a rezistat fără amor?"- radioimpuls.ro

Citeste si: Un bărbat aflat într-un bar s-a dus la toaletă și nu s-a mai întors. Familia lui a aflat abia după 57 de ani ce s-a întâmplat cu el- antena3.ro

Citește și: Lăsatul Secului pentru postul Sf. Marii 2023: Ce trebuie să faci pe 31 iulie? Tradiții și obiceiuri

Sfântul Ioan Botezătorul s-a născut în cetatea Orini, în familia preotului Zaharia și a Elisabetei. Mama sa era descendentă a seminței lui Aaron. Nașterea prorocului Ioan a avut loc cu șase luni înainte de nașterea lui Iisus. Venirea pe lume a Sf. Ioan a fost vestită de îngerul Gavriil lui Zaharia, când acesta avea slujbă la templu. Pentru că nu a crezut cele spuse de îngerul Gavriil, Zaharia rămâne mut până când îi este pus numele fiului său.

Sfântul Ioan Botezătorul s-a retras în pustiu unde a dus o viață de aspre nevoințe, până când a primit poruncă să înceapă să predice.

Sfântul Ioan a avut rolul de a pregăti omenirea pentru venirea pe lume a lui Iisus, dar și de aL prezenta tuturor popoarelor drept Mesia și Fiul lui Dumnezeu.

În popor se spune că în această zi nu trebuie să se folosească cuțitul, iar totul se rupe cu mână.

În această zi, nu se mănâncă varză, căci se spune că lui Ioan Botezătorul i-a tăiat capul pe varză de 7 ori și a înviat.

În tradiție se vorbea și de începerea unui post, numit "de la cruce până la cruce", un post care ținea până pe 14 septembrie (Înălțarea Sfintei Cruci), neconsemnat în calendarul creștin, care avea rolul de ai curați pe cei care au săvârșit omoruri sau alte păcate grave.

O altă tradiție din această zi este ținerea postului negru, în ziua tăierii capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Tot în această zi de sărbătoare nu este bine să tai și să mănânci fructe și legume cu formă rotundă, de exemplu pepenele nu era consumat în această zi.

De asemenea, nu se consumă mere, pere, nuci, usturoi, adică orice fructe sau legume care au format rotundă; pedeapsa pentru cei care incalca interdicția este posibila îmbolnăvire de friguri și alte boli.

Totodată, în această zi nu se bea vin roșu și nu se mănâncă legume de culoare roșie, care amintesc de culoarea sângelui.

În această zi, se postește pentru vindecarea bolii, dar se postește de către tot creștinul indiferent în ce zi ar cădea;

Femeile chefuiesc fără bărbați, considerând că astăzi este  „ziua în care sunt la fel de mari ca și ei”. 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si