Satul din Maramureș preferat de turiști în perioada Paștelui

Iată care este sat din Maramureș preferat de turiști în perioada Paștelui

În inima Maramureșului, acolo unde tradiția se păstrează vie și timpul pare că a uitat să treacă, se află Bârsana – un sat de poveste care, mai ales în perioada Paștelui, devine un adevărat magnet pentru turiștii din țară și din străinătate.

Situat în județul Maramureș, Bârsana este satul de reședință al comunei cu același nume și un exemplu autentic al vieții tradiționale românești. Numele localității provine dintr-o veche familie românească – Bârsan – iar muntele care domină împrejurimile păstrează și azi denumirea arhaică „Bărsănescu”, amintind de rădăcinile adânci ale acestui colț de lume.

Un loc cu rădăcini istorice adânci

Bârsana este atestat documentar încă din 1326, sub denumirea Zurduky, iar doi ani mai târziu apare ca proprietate a cneazului Stan Bârsan. Povestea locului este legată de fapte de vitejie: în secolul al XIV-lea, regele maghiar Carol Robert de Anjou îl înnobilează pe cneazul Stanislău de Bârsana pentru curajul său în luptele pentru tron. De-a lungul timpului, urmașii săi – Radu, Ioan, Dragoș, Stanca Bârsan, Vlașin și Carol Coroi de Oncești – au dus mai departe prestigiul acestei familii.

Satul din Maramureș preferat de turiști în perioada Paștelui

Satul din Maramureș preferat de turiști în perioada Paștelui

(sursa foto: PixaBay)

Citește și: VIDEO Gardul împletit, altă mândrie din Maramureș

Paștele în satul Bârsana din Maramureș

În perioada Paștelui, Bârsana se transformă într-un loc de pelerinaj și de reîntoarcere la rădăcini. Tradițiile, portul popular, obiceiurile pascale și ospitalitatea localnicilor atrag anual mii de turiști care vor să simtă autenticitatea sărbătorii într-un cadru natural spectaculos.

De la slujbele de Înviere ținute în bisericile din lemn, până la mesele îmbelșugate cu bucate maramureșene, totul contribuie la o experiență spirituală și culturală de neuitat.

Două dintre cele mai importante atracții ale satului sunt Biserica de lemn „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” (1720), inclusă în patrimoniul UNESCO, și Mănăstirea Bârsana, un ansamblu monahal spectaculos, ridicat pe un deal ce oferă o panoramă de vis asupra văii.

Construită în stil maramureșean autentic, biserica de lemn impresionează prin sobrietate, detalii sculptate manual și atmosfera de reculegere profundă. Alături, mănăstirea devine în perioada sărbătorilor pascale un adevărat loc de pelerinaj, unde slujbele sunt acompaniate de cântări arhaice și clopotele răsună printre munții Maramureșului.

Satul din Maramureș preferat de turiști în perioada Paștelui

Satul din Maramureș preferat de turiști în perioada Paștelui

(sursa foto: PixaBay)

Citește și: Turiștii, nemulțumiți de un obiectiv turistic din Maramureș: ”Cam neîngrijit, păcat”

Bârsana face parte din spectaculoasa Vale a Izei, un veritabil muzeu viu în aer liber. Porțile sculptate în lemn, casele tradiționale și straiele populare purtate cu mândrie de localnici compun un peisaj autentic, rar întâlnit în alte regiuni ale țării. Nu este de mirare că tot mai mulți turiști aleg să-și petreacă Paștele aici, într-un cadru care îmbină perfect credința, natura și tradiția.


Autor

Este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării, din cadrul Universității București, şi deţine o experienţă de 14 ani în cadrul presei din România.

Şi-a început cariera în presa scrisă, iar ulterior a făcut tranziţia către mediul online, în special pe segmentul SEO.

În prezent, ocupă poziţia de SEO Specialist pentru stirilekanald.ro şi radioimpuls.ro, din cadrul trustului Dogan Media.

Este pasionată de lectură, schi, drumeţii montane, de pictură şi de tot ce înseamnă tehnologie.

Îți Recomandăm Și...