Scandal urias la Eurovision! Un cantaret a contestat o piesa calificata in finala pentru ca aceasta contine fragmente de un minut din Balada lui Ciprian Porumbescu!

Liviu Sorescu, participant la semifinala Eurovision, a contestat, la sfatul lui Rafael, piesa „Desert de sentimente”, interpretata de Tiri.

Author: Matei Vaihan Webeditor: A.N. marți 13 februarie 2018 , 21:30

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Scandal urias la Eurovision dupa ce Liviu Sorescu, solistul trupei Lion’s Roar, care nu s-a calificat dupa semifinala de la Salina Turda, a contestat o piesa care a mers mai departe, „Desert de sentimente”, interpretata de Tiri. “ Am fost sunat aseară de Rafael- care este calificat din semifinala de la Timişoara- şi el ne-a atras atenţia cu privire la încălcarea punctului 2.7

din Regulamentul concursului“, a declarat, pentru Agora Media, Liviu Sorescu. “Liviu Sorescu s-a referit la piesa “Deşert de sentimente” având în vedere că, aşa cum inclusiv juriul a remarcat şi Tiri a confirmat, piesa conţine fragmente din Balada lui Ciprian Porumbescu”, a mai scris Agora Media.

Liviu Sorescu

Scandal urias la Eurovision: regulamentul spune ca piesele trebuie sa fie originale

“Concret, aşa cum spunea şi Liviu Sorescu, la punctul 2.7 al regulamentului se precizează: “Participanţii la concurs îşi asumă condiţia obligatorie şi eliminatorie ca piesa muzicală (muzică şi/sau text) să fie originală, să nu afecteze drepturi deţinute de terţi, să nu fi fost editată pe niciun suport audio sau video şi să

nu fi fost difuzată pe niciun canal de radio, televiziune sau Internet sau adusă la cunoştinţa publicului în orice mod, integral sau secvenţial, până la data de 1 septembrie 2017”’, s-a mai notat despre scandal.

“De asemenea, în acelaşi regulament la acelaşi punct se mai precizează că “În cazul în care, în orice fază a concursului, vor fi depuse dovezi de către orice terţ cu privire la încălcarea de către o piesă a condiţiei obligatorii şi eliminatorii de mai sus, respectiva piesă va fi descalificată de către organizatori. Analizarea dovezilor (inclusiv acuzaţiilor de plagiat) se va face de către o comisie nominalizată de către SRTv, în calitate de organizator” dar şi că “Decizia finală aparţine exclusiv SRTv. Răspunderea pentru orice acuzaţii de plagiat aparţine exclusiv Autorului””, se mai arata in material.

Scandal urias la Eurovision: Din piesa de 2.59 de minute, 1 minut este Balada lui Ciprian Porumbescu

Despre acest scandal urias de la Eurovision a scris si site-ul andreipartos.ro:  „Este drept că în regulamentul concursului NU scrie nimic despre citate din piese celebre, folosite legal. Suspectă mi se pare, însă tăcerea atât a celor din TVR cât şi a membrilor juriului. Atenţie! Balada lui Ciprian Poumbescu se aude de două ori în timpul piesei: prima oară 15 secunde, a doua oară 45 de secunde. În total, un minut. (piesa, în întregime, are 2.59 minute). Bun, nu putem spune că este plagiat. Este un citat. Întrebarea este: au voie compozitorii înscrişi în concurs să citeze alte opere în creaţiile lor? Într-o piesă de 2.59 minute, câte secunde poate avea un citat? Dacă vine unul cu un citat din Queen, sau Zeppelin, sau Tom Jones, sau… Paul Simon, e ok? Respectă regulamentul? Răspunde cineva din TVR?”.

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si