Pentru unele piese este necesara doar curatarea si ungerea acestora, insa altele trebuie inlocuite complet. Principalele componente auto ce trebuie inlocuite in mod periodic sunt filtrele.  Schimbarea la timp a acestora asigura, pe langa o viata mai lunga a autoturismului, si un consum redus de carburant.

Care sunt filtrele pe care trebuie sa le schimbi periodic?

Exista patru tipuri de filtre auto si fiecare din ele are o importanta cruciala in buna functionare a autoturismului:

1. Filtrul de aer

Acest filtru are rol de protectie a motorului impotriva prafului si a oricarei impuritati din aer. Practic, el asigura o combustie adecvata a motorului in procesul de ardere generala, prin eliminarea particulelor abrazive din aer.

Inlocuirea la timp a filtrului de aer asigura o durata lunga de functionare a motorului, precum si un consum optim de combustibil. De asemenea, previne uzura si deteriorarea componentelor electronice ale motorului.

  1. Filtrul de combustibil

Fiind un produs organic, petrolul are in componenta sa diverse impuritati. Acest filtru are rolul de a indeparta apa, reziduurile, particulele de rugina sau metal si alte impuritati din combustibil.

In cazul unui astfel de filtru uzat, toate aceste impuritati patrund in pompa de injectie si injectoare, lucru care duce la un consum mare de combustibil si un randament scazut al motorului.

  1. Filtrul de ulei

In mod similar, uleiul de motor contine impuritati, motiv pentru care este necesara prezenta unui filtru pentru impiedica patrunderea particulelor ce pot ajunge in motor. Daca nu este inlocuit la timp, uleiul se degradeaza rapid si isi pierde proprietatile lubrifiante si, astfel, uzura motorului este accelerata.

  1. Filtrul de polen (sau habitaclu)

Daca celelalte filtre au rolul de a proteja doar motorul autoturismului, filtrul de polen este conceput si pentru protectia pasagerilor.

Acest filtru impiedica patrunderea prafului, polenului, noxelor si bacteriilor in habitaclu, impuritati care ar diminua calitatea aerului din interiorul masinii.   

Mai mult, daca filtrul de polen este uzat, motorul se supraincalzeste, bujiile pornesc mai greu, sistemul de esapament se infunda, iar consumul de combustibil creste. De asemenea, filtrul de polen are impact si asupra performantei sistemului AC.

Cand se face schimbul de filtre?

Importanta schimbarii filtrelor auto este deseori subestimata, astfel ca multi soferi le inlocuiesc mai rar decat recomanda mecanicii auto.

Fiecare din cele patru filtre are o “durata de viata” diferita, insa exista si factori care pot accelera uzura acestora:

frecventarea unor drumuri neasfaltate

nivel ridicat de praf;

umiditatea aerului- de exemplu, aerul umed permite o inlocuire mai rara a filtrului de polen;

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune- wowbiz.ro

frecventa folosirii automobilului;

sezonul- primavara creste nivelul de impuritati si al umezelii din aer.

In cazul filtrului de aer si a celui de polen, mecanicii recomanda inlocuirea acestora la un rulaj de 15.000 km (sau o data pe an).

Filtrul de ulei este important sa fie inlocuit odata cu schimbarea uleiului de motor.  

Desi este recomandata inlocuirea filtrului de combustibil la un rulaj de 30.000

km, uzura acestuia difera de la o masina la alta si de tipul de combustibil utilizat (benzina sau motorina). Astfel, este important sa fii atent la diversele “simptome” care semnaleaza necesitatea schimbarii acestui filtru:

scade puterea motorului;

creste consumului de combustibil;

motorul scoate sunete infundate.

Citeste si: Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online. „Cât de multe rabdă Dumnezeu!”- kfetele.ro

Citeste si: Ies la iveală detalii revoltătoare despre incidentul din Leeds. Românii care s-au bătut cu polițiștii britanici sunt membrii unor clanuri periculoase- radioimpuls.ro

De asemenea, poti verifica recomandarile producatorului cu privire la schimbarea acestor filtre din manualul automobilului.

Care sunt avantajele schimbului de consumabile?

Principalul avantaj al inlocuirii la timp a filtrelor auto este prelungirea duratei de viata a motorului.

Inlocuirea la timp a tuturor celor patru filtre asigura si:

mentinerea puterii motorului, implicit, functionarea optima a autoturismului;

lubrifierea si racirea eficienta a componentelor motorului;

intarzierea deteriorarii pieselor motorului;

reducerea consumului de combustibil.

In concluzie, este foarte important sa nu neglijezi schimbarea filtrelor. Odata cu vizitele la service, asigura-te ca filtrele functioneaza in conditii optime. In cazul in care este necesara inlocuirea filtrelor auto, poti comanda aceste piese auto online. Astfel, la aceeasi calitate, poti obtine un pret mai avantajos decat cel pe care l-ai obtine intr-un service auto si te bucuri, de asemenea, de aceeasi garantie oferita de producator.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si