Schimbări majore în educație. Ministrul Sorin Cîmpeanu: Ce se schimbă în anul școlar 2022-2023

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a anunțat noi schimbări importante pentru anul școlar 2022-2023. Regulamentul de funcţionare a învăţământului preuniversitar va fi publicat marţi în Monitorul Oficial.

Author: Sorin Negru luni 30 mai 2022 , 11:03

Sorin Cîmpeanu: "Va fi necesară o singură medie generală la finalul anului şcolar, iar profesorul va avea mult mai multă autonomie în scopul unei evaluări ritmice pe parcursul întregului an şcolar". 

[Sursa foto: Facebook / Ministerul Educatiei]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

VIDEO- Se anunță schimbări mari în educație 

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat luni, într-o conferință de presă de la minister, că se va renunţa la mediile semestriale, la obligativitatea susţinerii tezelor semestriale şi că va fi necesară o singură medie generală la finalul anului şcolar.

Citeste si: Evaluare Naţională 2022: Reguli privind desfăşurarea examenelor pentru clasa a 8-a

Noul an școlar va funcționa cu mai multe module de învățare, de câte 6-8 săptămâni, despărțite de mici vacanțe.

Sorin Cîmpeanu: Se renunță la tezele semestriale

Modificarea esențială care intră în vigoare din următorul an școlar este aceea că se renunţă la mediile semestriale și la obligativitatea susţinerii tezelor semestriale, a precizat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Citeste si: Vacanța de vară 2022: Când se încheie anul şcolar 2022? Anunţ important

"La acest moment este în curs de finalizare întâlnirea pentru dialog social între Ministerul Educaţiei şi toţi partenerii de dialog pentru a se definitiva Regulamentul de organizare şi funcţionare a învăţământului preuniversitar, astfel încât mâine aceste modificări să îmbrace forma unui ordin de ministru al Educaţiei şi să fie transmise spre publicare în Monitorul Oficial. Structura anului şcolar este deja cunoscută, este deja publicată în Monitorul Oficial iar modificarea esenţială care a fost deja agreată, discuţiile sunt în curs, este aceea că se renunţă la mediile semestriale, se renunţă la obligativitatea susţinerii tezelor semestriale", a spus ministrul într-o conferinţă de presă.

Potrivit ministrului, va fi necesară o singură medie generală la finalul anului şcolar, iar profesorul va avea "mult mai multă autonomie în scopul unei evaluări ritmice pe parcursul întregului an şcolar".

Care va fi numărul minim de note pentru o disciplină  

Ministrul Educației a mai spus că s-a agreat împreună cu partenerii de dialog social ca numărul minim de note pentru o disciplină să fie egal cu N+3, unde N reprezintă numărul de ore alocate la o disciplină într-o săptămână.

Citeste si: Protest cu polonice şi farfurii, luni, în faţa Ministerului Educaţiei. Consiliul Național al Elevilor cere o masă caldă pentru toţi elevii

"Au fost mai multe variante de lucru, s-a agreat ca numărul minim de note pentru o disciplină să fie egal cu N+3, unde N este numărul de ore alocate săptămânal pentru o anumită disciplină. Altfel spus, pentru o disciplină care are două ore pe săptămână, într-un întreg an şcolar vor fi necesare cel puţin 5 note", a explicat Cîmpeanu.

Decizii diferite privind vacanța din luna februarie

Sorin Cîmpeanu a anunțat că a fost stabilită şi "poziţionarea vacanţei" din luna februarie.

"A fost stabilită poziţionarea vacanţei mobile din luna februarie în întreg sistemul naţional de învăţământ. Sunt 30 de judeţe care au decis ca vacanţa din luna februarie să fie în ultima săptămână, sunt zece judeţe care au decis ca vacanţa să fie în cea de-a doua săptămână a lunii februarie. Este vorba de judeţele Argeş, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Călăraşi, Cluj, Dâmboviţa, Gorj, Hunedoara, Teleorman şi Prahova. Bucureşti şi Suceava au decis ca săptămâna de vacanţă din februarie să fie în cea de-a doua săptămână", a spus Sorin Cîmpeanu. 


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si