Premierul Nicolae Ciucă a participat, joi, la o videoconferinţă cu prefecţii din toate județele pe tema gradului de pregătire pentru sezonul rece.
Șeful Guvernului a explicat că trecerea şcolilor în program online în perioada sezonului rece nu reprezintă o soluţie care să fie acceptată.
Citeste si: VIDEO: Mai multe școli din județul Gorj scurtează orele de curs
"Partea aceasta de trecere a şcolilor în online din cauza termiei nu are loc în discuţia noastră, pentru că am discutat, aşa cum spuneam de cu mult timp înainte, despre măsurile care trebuie luate astfel încât să fie asigurate toate condiţiile. Nu este acceptabil să luăm o astfel de decizie în condiţiile în care şi astăzi, când discutăm, căutăm soluţii astfel încât să asigurăm derularea procesului de învăţământ coerent, fără niciun fel de alte sincope", a transmis premierul Nicolae Ciucă.
Premierul a admis că sunt câteva localităţi din ţară care în fiecare an au avut nevoie de sprijin pentru termie.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro
Citeste si: Viitura care a inundat Budapesta va lovi România. Debitul Dunării este în creștere. Ce localități ar putea avea probleme- wowbiz.ro
"Discutăm de acele localităţi unde încă, din păcate, termia se asigură prin consumul de păcură. Vom găsi soluţii. De altfel, şi prin decizia de ieri de la şedinţa de Guvern am alocat resursele necesare ca la nivelul autorităţilor locale să poată să înceapă achiziţia de combustibil pentru aceste centrale", a explicat Ciucă.
Citeste si: Nouă școli din Capitală s-au închis. Iată lista completă a unităților școlare
"Ca atare, sincer, nu văd şi nu accept să întrerupem procesul de învăţământ pentru că nu există termie în vreuna din unităţile de învăţământ", a adăugat șeful Executivului.
Ce spune ministrul Educației, Ligia Deca
Ministerul Educaţiei a transmis în școli mesajul că nu susţine şi nu încurajează trecerea în online pe perioada frigului, mai ales după doi ani pandemici, care au generat goluri în procesul educaţional.
Ministrul de resort, Ligia Deca, a explicat că probleme în asigurarea condiţiilor normale de funcţionare a şcolilor în perioada sezonului rece nu ar trebui să apară în ceea ce priveşte facturile la utilităţi decât datorate consumului.
Citeste si: Vești bune, în Capitală. Tichete de 1.000 de lei pentru plata facturilor la energie
"Ministerul Educaţiei a ridicat, deja, problema pregătirii pentru asigurarea condiţiilor normale de funcţionare a şcolilor în perioada sezonului rece.
Beneficiem de prevederile OUG 119 de anul acesta, care plafonează tarifele pentru energia electrică şi pentru gaze. Practic, cum am spus şi săptămâna trecută presei, preţul fiind plafonat, nu ar trebui să avem diferenţe în ceea ce priveşte facturile la utilităţi decât datorate consumului", a precizat Ligia Deca.
Citeste si: VIDEO Cum gestionează Medana, actuala soție a lui Alin Oprea, situația dintre el și fosta parteneră de viață. „M-a luat de pe stradă, în pantaloni scurți, în tricou și niciun ban în cont.”- kfetele.ro
Citeste si: Alin Oprea, dezvăluiri incendiare despre viața la Londra a fostei sale soții și a celor doi copii: "Un apartament pentru ei pe credit, dar cu un avans destul de mare, 100 de mii de lire s-au dat atunci"- radioimpuls.ro
Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro
Potrivit acesteia, în cazul în care apar situaţii speciale, acestea ar trebui comunicate autorităţilor centrale din timp.
"Am fost sesizaţi despre o astfel de situaţie în municipiul Giurgiu. Am discutat cu cei de la administraţia publică locală, care ne-au spus că ar avea nevoie de suplimentări de fonduri. Din cadrul legal existent, noi nu putem face aceste suplimentări fără să mărim costul standard pentru bunuri şi servicii, ceea ce nu putem face, dar i-am îndrumat către Ministerul Dezvoltării, unde astfel de suplimentări pot fi făcute. De asemenea, noi am solicitat execuţia bugetară pentru bunuri şi servicii şi previziunile pentru perioada următoare de la Inspectoratele şcolare judeţene", a precizat noul șef de la Educație.
La nivelul ţării, nu se previzionează probleme în acest moment, însă analiza a fost făcută la începutul lunii septembrie.
"Vom relua analiza pentru a vedea eventuale evoluţii, în aşa fel încât să ştim din timp potenţialele probleme, pentru a putea să le rezolvăm", a mai afirmat Ligia Deca.