Scriitorul George Balaita a murit la varsta de 82 de ani

Scriitorul George Balaita a murit sambata, la varsta de 82 de ani, a anuntat pe Facebook, Ionut Vulpescu, ministrul Culturii si Identitatii Nationale.

Author: A.C. duminică 16 aprilie 2017 , 15:40

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

"S-a stins, noaptea trecuta, la 82 de ani, unul dintre cei mai mari scriitori romani contemporani, George Balaita", a scris Ionut Vulpescu.

"George Balaita a fost o personalitate unanim respectata a lumii culturale romanesti. Opera sa a jucat un rol esential in trecerea de la neo-modernismul anilor '60 la postmodernismul anilor '80, constituind un model pentru prozatorii generatiei optzeci.

Odata cu el, dispare inca unul dintre reperele fundamentale ale literaturii noastre de azi. Raman, din fericire, cartile sale si o arhiva de manuscrise din care nu e exclus sa mai apara opere pe care scriitorul, exigent cu sine insusi, le-a tinut in sertar", a mai scris ministrul Culturii.

George Balaita s-a nascut in 1935, la Bacau. A absolvit Institutul de Cultura Fizica din Bucuresti (1953-1955) si a absolvit Facultatea de Filologie din Iasi, in 1967. A lucrat ca desenator tehnic, profesor suplinitor si instructor metodist.
A debutat publicistic in revista "Luceafarul”, in 1960. Editorial, a debutat cu volumul Calatoria (1964)- proze scurte.

Citeste si: „A vrut să o mute și n-a mai apucat”. Iubitul mamei fetei găsită fără viață, într-un apartament din București, și-ar fi recunoscut fapta. Femeia susține că știa că acesta este vinovat- kanald.ro

Citeste si: „Iubirea mea” Pepe și Raluca Pastramă, din nou împreună pentru fetița lor!- wowbiz.ro

Din 1964, a fost redactor, apoi redactor-sef adjunct la ”Ateneu”. In 1979 s-a mutat la Bucuresti, ca secretar al Uniunii Scriitorilor. A fost bursier al Universitatii din Iowa-City, S.U.A., in 1980.

George Balaita este autorul unor romane esentiale pentru istoria literaturii romane: "Lumea in doua zile", 1975, "Ucenicul neascultator", 1977, "Invoiala", 2016, si al mai multor volume de proza scurta si publicistica literara. A fost directorul editurii Cartea Romaneasca intre 1981 si 1990.

A fost premiat cu Premiul Uniunii Scriitorilor in 1975 si cu Premiul "Ion Creanga" al Academiei Romane, in 1977.

Sursa: News.ro


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si