Se întoarce România la starea de urgenţă şi carantină? Răspunsul dat de Nelu Tătaru

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, spune că nu se impune o nouă stare de urgenţă, chiar dacă numărul de cazuri de coronavirus din România este în creştere, măsurile urmând să fie luate la nivel regional.

Andreea Stoica, miercuri 21 octombrie 2020 , 17:53

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a anunţat că în şedinţa de Guvern va fi adoptată o ordonanţă de urgenţă pentru ca asimptomaticii şi simptomaticii fără comorbidităţi să fie trataţi la domiciliu, sub supravegherea medicilor de familie. Pacienţii vor fi verificaţi de autorităţi pentru a se asigura că vor rămâne acasă pe durata acestei perioade.

Întrebat dacă se reimpune o reînchidere totală, Ministrul Sănătăţii a afirmat: “Nu se impune acest lucru. Noi adaptăm restricţiile şi măsurile la nivel local, fiecare Comitet Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă îşi adaptează după indicele pe care îl primeşte de la DSP la 24 ore, iar evaluarea măsurilor după 48 de ore sunt cele care sunt puse în practică”.

Citeste si: Ce a declarat Nelu Tătaru, după bilanțul record absolut înregistrat

Nelu Tătaru a fost întrebat, miercuri, la Cluj Napoca, dacă nu ar fi mai bine să fie spitale exclusiv pentru pacienţii infectaţi cu Covid-19 pentru a se evita infectarea personalului medical. “Avem spitalele care sunt fază 1 şi fază 2 şi spitalele Covid. Acestea sunt cele care tratează patologie Covid. În contextul în care am solicitat în luna mai revenirea la non-Covid în contextul în care scădea numărul de cazuri, acum solicităm revenirea doar la patologie suport Covid pentru că avem un număr de cazuri ridicat. Rămâne doar de managementul unităţilor respective, cât şi de asigurarea echipamentului de protecţie precum şi precauţiuni pentru a evita aceste infectări”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Asimptomaticii şi simptomaticii fără comorbidităţi vor fi trataţi la domiciliu

Întrebat ce se va întâmpla cu persoanele asimptomatice care nu vor mai fi internate în spital şi care nici nu vor respecta regulile, Nelu Tătaru a răspuns: “Mâine avem în şedinţă de Guvern, iar în şedinţa de Guvern vom avea o ordonanţă de urgenţă de modificare a Legii 136 în care asimptomaticii şi simptomaticii fără comorbidităţi vor fi trataţi la domiciliu sub supravegherea medicilor de familie. O dată vor fi monitorizaţi de medicii de familie, a doua oară vor fi evaluaţi şi urmăriţi de către organele în drept pentru a rămâne la domiciliu şi a-şi putea face tratamentul, dar şi pentru a-i proteja pe ceilalţi”.

Nelu Tătaru a mai fost întrebat şi când va fi suplimentat numărul de paturi la ATI la unităţile medicale din ţară.

Citeste si: Raed Arafat: 37 de orașe din România au intrat deja în scenariul roșu

“Am fost la Târgu Mureş, am discutat o suplimentare de 20 de paturi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Târgu Mureş, aici am revăzut şi avem cele 17 de paturi de la Clujeana, şase sunt operaţionale, am văzut necesarul de personal, necesarul de materiale şi necesarul de dotare şi în următoarea perioadă le vom avea suplimentate. La nivel de Timişoara, am fost săptămâna trecută, acolo intră în suport Covid Casa Austria unde avem 50 de paturi pentru simptomatologie medie şi 11 paturi pentru Terapie Intensivă. Avem acolo şi acea unitate mobilă în curtea spitalului de Boli Infecţioase cu 12 paturi de Terapie Intensivă”, a explicat ministrul.

El a menţionat că aceste suplimentări au fost realizate în spitalele suport Covid.

“Acele suplimentări pe care le-am făcut, le-am făcut în spitalele suport Covid, nu le-am făcut în spitalele non-Covid. În spitalele non-Covid am lăsat acea rezervă de 10 la sută din paturi care sunt în pregătire, dar nu sunt ocupate în acest moment, precum şi acea solicitare pe care am făcut-o pentru cele 15 la sută din paturi pentru patologie medie, dar la fel nu sunt ocupate, excepţie fac aici spitalele de oncologie care sunt cu un regim special”, a mai transmis Nelu Tătaru.

Pacienţi la Terapie Intensivă

El s-a referit şi la bilanţul de miercuri, când se înregistrează cel mai mare număr de cazuri de Covid-19 de la debutul pandemiei.

Citeste si: VIDEO|Fără tratament COVID-19. Situație critică în România

“766 sunt cazuri în Terapie Intensivă, 245 sunt pe ventilaţie mecanică invazivă. Ceilalţi sunt în diverse în grade de insuficienţă respiratorie cu diverse terapii de oxigeno-terapii. Avem 4.848 de cazuri noi, dar avem şi 37 mii de teste lucrate. Noi urmărim cazurile din Terapie Intensivă, precum şi decesele şi adresabilitatea la Primire Urgenţe. Nu rămâne decât să respectăm aceleaşi precauţii pe care le avem şi să ne gândim că e un personal medical care trebuie să gestioneze un număr mare de cazuri”, a mai declarat Nelu Tătaru.

 


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si