Se introduce legea consimtamantului sexual in Spania. "Da inseamna da", altfel este viol

Guvernul Spaniei va adopta o lege in ceea ce priveste consimtamantul inainte de un act sexual cu scopul de a elimina orice ambiguitatea in cazurile de viol. Conform legii, consimtamantul ar trebui sa fie explicit: Da inseamna Da, iar orice altceva, inclusiv tacerea, inseamna nu, iar sexul fara consimtamant explicit va fi, prin urmare, considerat viol.

L. S., marți 24 iulie 2018 , 13:05

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In timpul festivalului de la Pamplona, cinci barbati au violat o tanara de 18 ani, iar cazul a produs un val general de reactii. Chiar in momentele acelea, doi barbati au filmat intamplarea, iar femeia era tacuta si pasiva. Judecatorii au considerat ca femeia si-a dat acordul prin reactia pe care a avut-o, iar acuzatiile de viol ale femeii nu au mai fost luate in considerare. Cei cinci barbati au fost judecati pentru agresiune sexuala, nu pentru viol. In acest context, guvernul din Spania a elaborat legea.

In prezent, conform legislatiei spaniole, violul trebuie sa implice violenta si intimidarea. Decizia din cazul 'la manada' din Pamplona a provocat o revolta generala si a dus la demonstratii in toata tara. Cei cinci barbati, printre care se numara un soldat si un angajat al garzii civile, au fost eliberati si isi asteapta sentintele. Propunerea legislativa a apartinut initial Partidul Podemos de stanga, iar Carmen Calvo Poyato, vicepremier si ministrul pentru egalitate din Spania, a spus: „Daca o femeie nu spune in mod explicit da, atunci orice altceva inseamna nu'.

Patricia Faraldo Cabana, profesoara de drept la Universitatea din Coruna, care a participat la elaborarea legii a declarat ca propunerea intelege consimtamantul nu doar ca ceva verbal, ci si tacit, exprimat prin limbajul corpului. „Poate fi viol, chiar daca victima nu se opune”, a spus ea. „Daca este goala, participa activ si se bucura de ceea ce se intampla, exista consimtamantul evident. Daca plange, este inerta si, evident, nu se bucura, atunci nu exista consimtamant', a explicat profesorul universitar.

Legea din Spania vine dupa ce Suedia a adoptat o noua legislatie e care spune ca sexul fara consimtamant este viol, chiar daca nu implica violenta sau folosirea fortei. Noua lege prevede ca o persoana trebuie sa isi dea consimtamantul clar, verbal sau fizic inainte de inceperea unui act sexual. Procurorii nu vor mai trebui sa dovedeasca violenta sau ca victima se afla intr-o situatie vulnerabila pentru a se stabili ca un act sexual constituie viol.

sursa: libertatea.ro

 

Clipul zilei pe STIRILEKANALD.RO:

Te-ar putea interesa si