Se spală sau nu de Moșii de iarnă 2023? Răspunsul clar dat de preoții! Sâmbăta Morților este o sărbătoare foarte importantă

Se spală sau nu de Moșii de iarnă 2023? Mulți credincioși nu știu răspunsul la această întrebare legată de Sâmbata Morților 2023. Ce nu este bine să faci de Sâmbăta Morților, atunci când în biserică sunt pomeniți cei adormiți?

Author: Alexandra Bercea sâmbătă 18 februarie 2023 , 07:58

Sâmbata Morților 2023. Se spală sau nu de Moșii de iarnă? Vezi ce spun preoții!

Sâmbata Morților 2023. Se spală sau nu de Moșii de iarnă? Vezi ce spun preoții!

[Sursa foto: PixaBay]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Sâmbata Morților 2023.  În fiecare an, Moșii de Iarnă pică în sâmbăta dinaintea duminicii lăsatului sec de carne pentru Postul Paștelui. În acest an, Moșii de Iarnă pică pe data de 18 februarie 2023.

Moșii de iarnă 2023. Ce trebuie să facă ortodocșii?

Sâmbata Morților 2023. Se spală sau nu de Moșii de iarnă? Vezi ce spun preoții!

Sâmbata Morților 2023. Se spală sau nu de Moșii de iarnă? Vezi ce spun preoții!

La pomenirea Moșilor de iarnă, în fiecare biserică se oficiază Sfânta Liturghie, urmată de slujba Parastasului pentru cei adormiți.

Creştinii merg de dimineaţă la biserică în Sâmbăta Morţilor, numită şi Moşii de iarnă, cu colivă, vin, prescură şi pachete cu bucate ca să fie binecuvântate de preot, iar mai apoi împărţite celor sărmani.

Citește și: EXCLUSIV: Moșii de iarnă 2023. Etnolog: ”Este un prilej de rememorare a celor care nu mai sunt cu noi”. Tradiții și obiceiuri în Sâmbăta Morților

De asemenea, Moșii de iarnă marchează începutul sâmbetelor morților, în număr de șapte, care se încheie cu Sâmbăta lui Lazăr, înainte de Săptămâna Mare din Postul Paștelui.

Se spală sau nu rufe de Moşii de iarnă 2023? Tradiții și obiceiuri la români

Sâmbata Morților 2023. Se spală sau nu de Moșii de iarnă? Vezi ce spun preoții!

Sâmbata Morților 2023. Se spală sau nu de Moșii de iarnă? Vezi ce spun preoții!

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Tot ce trebuie să știi despre Willow Project. Cum va afecta mediul cel mai mare proiect de foraj petrolier și ce implicare are Joe Biden- kanald.ro

Citeste si: "Din păcate" Medicii au făcut anunțul înfiorător despre Dana Roba, după ce bruneta a fost operată pe creier! Care sunt șansele de recuperare, în aceste momente- wowbiz.ro

De sâmbăta morților, credincioșii care fac pomeniri trebuie să meargă la biserică încă de dimineață, la Sfânta Liturghie. După această slujbă se oficiază și parastasul.

De moșii de iarnă  nu se lucrează și nu se spală, potrivit preoților. Conform tradiției populare, femeile care nu respectă această interdicție sunt pedepsite să tremure ca piftia și să “li se întoarcă pomana” pe care au dat-o celor adormiți.

Familia trebuie să meargă la cimitir, unde trebuie să aprindă cel puțin două lumânări pentru cei decedați. Totodată, cei decedați de mai puțin de un an nu trebuie pomeniți alături de ceilalți! Pentru ei se scrie doar un pomelnic separat.

Citește și: Moșii de iarnă 2023. Cum se desfășoară slujba de Sâmbăta Morților?

Multe obiceiuri pot fi diferite, în funcție de zonă. Spre exemplu, în Muntenia se pune un bănuț lângă colivă la pomeni. Bănuțul trebuie să fie dat celui mai sărac om din sat pentru ca cel care i l-a dat să aibă spor. Și cel care l-a primit va avea spor.

Conform tradiției creștine, de Sâmbăta Morților trebuie să se împartă vase în care gospodinele pun sarmale, sau orez cu pui, piure cu carne sau orice altceva i-a plăcut răposatului în timpul vieții.

Obiceiuri străvechi de Sâmbăta Morților 2023

De Sâmbăta morților 2023 nu se fac nunți. Odată cu Lăsatul secului de carne, cununiile religioase sunt interzise. Se mai pot oficia abia după a doua duminică după Paște, care se numește Duminica Tomii.

Citeste si: „Îmi este foarte dor de tine!” Care au fost ultimele cuvinte ale lui Stephan Pelger înainte să se spânzure. Suferea foarte mult după pierderea unei persoane apropiate- kfetele.ro

Citeste si: Zi neagră în lumea modei din România! Stephan Pelger a murit la 43 de ani. Celebrul designer a fost găsit spânzurat- radioimpuls.ro

La sate se respectă alte tradiţii faţă de oraş, iar în ziua Moşilor de iarnă se împart vase noi cu mâncare. Printre cele mai răspândite bucate care se împart sunt plăcintele cu brânză, lactatele, sarmalele, piftia, colacii cu miere și nuci.

Aceste bucatele care se împart de moșii de iarnă trebuie să fie însoție de vin, coliva și lumânări. Din moși srămoși se psune că sufletele morților vin pe pământ în ziua Moșilor de iarnă.

Citește și: Lăsata Secului 2023. Ce este bine să mănânci înainte de Postul Paștelui?


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si