Secretar de stat în Ministerul Sănătăţii: Testarea populaţiei privind dezvoltarea de anticorpi la Covid-19, discutată după 1 iunie şi realizată eşantionat

Horaţiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, a declarat miercuri, la o videoconferinţă a Profit TV, că testarea populaţiei privind dezvoltarea de anticorpi la Covid-19 va fi pusă în discuţie după 1 iunie, şi nu va fi începută la acea dată, şi va fi realizată eşantionat.

Author: K.B. miercuri 20 mai 2020 , 11:32

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Moldovan a declarat: „Este vorba despre o testare eşantionată a populaţiei, nu globală, ca să zicem aşa. O să practicăm un studiu de seroprevalenţă, să vedem numărul de pacienţi care au anticorpi pentru Covid-19, care au trecut, deci, prin această infecţie. Această testare are rolul de a avea o imagine a răspândirii infecţiei la nivelul populaţiei, am putea să vedem ce categorii au fost mai afectate şi în ce regiuni”.

Citeste si: Aerul condiționat, dușmanul în lupta cu coronavirusul? Ce spun specialiștii

Proiectul urmează să fie implementat „în momentul în care considerăm că am stăpânit fenomenul acut şi în care focusul este pe testarea prin PCR pentru diagnostic pozitiv antigen”.

Această variantă va fi pusă în discuţie după data de 1 iunie, când ar urma să înceapă a doua etapă de relaxare a măsurilor. „Atunci ne vom pune problema să facem un asemenea studiu”, a completat Horaţiu Moldovan.

Despre situaţia înregistrată în primele zile de la trecerea din starea de urgenţă la starea de alertă, Moldovan a spus: „În ciuda unui moment de euforie care a urmat trecerii la etapa de ponderată liberalizare, euforie pe care o putem explica din punct de vedere psihologic după o perioadă lungă de restricţii, aparent, lucrurile nu s-au inflamat foarte tare”.

„Toată lumea trebuie să înţeleagă seriozitatea acestor măsuri, că este o datorie cetăţenească de a ne respecta semenii”.

Citeste si: Trump crede că plasarea Statelor Unite pe primul loc în lume ca număr de cazuri de Covid-19 este „o medalie de onoare”

El a subliniat că rata mortalităţii în România este sub 6%, „scăzută comparativ cu alte ţări europene”, şi că procentul de vindecări este important, depăşit, în anumite zone, 50%.

„Dacă vom continua cu măsurile de prevenţie, vom fi în această marjă relativă de siguranţă sau de control al fenomenului infecţios şi vom putea, cu spitalele pe care le avem, cu tehnologia de care dispunem, să îngrijim aceşti pacienţi”.

Despre limitarea intervenţiilor chirurgicale şi tratamentelor în cazul pacienţilor cronici, Moldovan a spus că măsura a fost una prudentă şi eficientă, deoarece spitalele au reprezentat o importantă sursă de infectare cu Covid-19. În plus, a mai afirmat el, „au fost tratate toate urgenţele”, iar medicii curanţi au avut libertatea de a decide dacă e necesară o procedură terapeutică sau chirurgicală la orice pacient.

Moldovan a subliniat şi că mortalitatea în perioada februarie- aprilie a fost mai mică decât în acelaşi interval al anilor trecuţi, lucru care poate ţine şi de alte interpretări statistice.

În perioada următoare, vor fi reluate progresiv procedurile medicale în cazul pacienţilor cronici, organizând spitalele astfel încât fluxurile epidemiologice să fie separate.

Citeste si: Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor IPS Pimen a murit

„Deocamdată, păstrăm organizarea spitalelor- de linia întâi, a doua şi spitale de suport. În perspectivă, va trebui să organizăm sistemul de sănătate, pe criterii epidemiologice, pe termen lung, deoarece nu e prevăzut ca fenomenul Covid-19 să înceteze complet într-un interval de timp foarte scurt”.

În concluzie, Moldovan a declarat: „Nu consider că a fost pusă în pericol viaţa pacienţilor cronici prin aceste măsuri, ci dimpotrivă, a fost protejată, pentru că spitalele pot fi zone pentru contaminări. Cei care au avut nevoie de proceduri medicale, le-au primit în siguranţă, în spitale în care fluxurile epidemiologice au fost separate şi în care nu s-au infectat”.

La aceeaşi videoconferinţă, conf. dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidenţial, a transmis că „trebuie să rămânem vigilenţi, să acceptăm această nouă normalitate, să acceptăm regulile pe care ea ni le aduce”.

„Trebuie să fim pregătiţi pentru un posibil al doilea val pe care îl anticipează specialiştii şi trebuie să rămânem solidari”, a subliniat Păun.


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Prognoza meteo ANM luni, 6 decembrie: Cum va fi vremea de Sfântul Nicolae? Prognoza meteo ANM luni, 6 decembrie: Cum va fi vremea de Sfântul Nicolae?
spotmedia.ro
Un robot e atât de expresiv încât sperie o lume întreagă. Și Elon Musk este impresionat Un robot e atât de expresiv încât sperie o lume întreagă. Și Elon Musk este impresionat
spotmedia.ro
A fost descoperită o exoplanetă extremă, din multe puncte de vedere. Din păcate, e... A fost descoperită o exoplanetă extremă, din multe puncte de vedere. Din păcate, e sortită pieirii
b1.ro
Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 5 – 11 decembrie. Săgetătorii să fie foarte... Horoscop Alina Bădic pentru săptămâna 5 – 11 decembrie. Săgetătorii să fie foarte atenți ce vorbesc, cu cine vorbesc și ce promisiuni fac (VIDEO)
infoactual.ro
Previziunile lui Nostradamus îngrozesc. Anul în care începe Al Treilea Război Mondial Previziunile lui Nostradamus îngrozesc. Anul în care începe Al Treilea Război Mondial
infoactual.ro
Urmează 13 ani cruciali. Carmen Harra: În calendarul mayaş se spune că e sfârşitul lumii Urmează 13 ani cruciali. Carmen Harra: În calendarul mayaş se spune că e sfârşitul lumii
evz.ro
Alertă mondială! Prima țară din lume care dispare de pe față Pământului. Drama... Alertă mondială! Prima țară din lume care dispare de pe față Pământului. Drama oamenilor este de nedescris. FOTO
doctorulzilei.ro
Primele măsuri după confirmarea variantei Omicron. Test PCR obligatoriu la intrarea în... Primele măsuri după confirmarea variantei Omicron. Test PCR obligatoriu la intrarea în ţară, formular PLF şi carantină de 10 zile pentru nevaccinaţi
romaniatv.net
Wow, cine ar fi bănuit?! De ce s-au despărţit Irinca şi Liviu Dragnea Wow, cine ar fi bănuit?! De ce s-au despărţit Irinca şi Liviu Dragnea
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si