Sf. Nicolae 2022: Tradiții și obiceiuri. Ce nu este bine să faci în această zi?

Sf. Nicolae 2022. În popor se crede că de Sfântul Nicolae începe iarna, cu adevărat. În această zi, Moşul îşi scutură barba sură şi începe să ningă. Iar dacă nu ninge, înseamnă că Sfântul Nicolae a întinerit.

Author: Alexandra Bercea luni 05 decembrie 2022 , 08:27

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Sf. Nicolae 2022.   Sfântul Nicolae este considerat ocrotitorul copiilor, în special al celor săraci, dar şi al marinarilor, al brutarilor, al fetelor.

Conform tradiţiilor populare, Moş Nicolae apare pe un cal alb, făcând astfel trimitere la prima zăpadă care cade la începutul iernii, ajută pe toţi cei nevoiaşi, orfanii şi văduvele, este stăpânul apelor şi salvează corăbierii de la înec, protejează soldaţii pe timp de război.

Cine a fost Sfântul Nicolae?

Sfântul Ierarh Nicolae s-a născut pe vremea împăraților Dioclețian (284-305) și Maximian (286-305) în cetatea Patara din Asia Mică. Părinții săi au părăsit însă această viață destul de devreme, iar Sfântul Nicolae a rămas în grija unui unchi, episcop, care purta același nume ca al său.

Citește și: Rugăciunea Sfintei Mucenițe Ecaterina. E bine să o rostească femeile

A primit din copilărie o creștere aleasă, urmând cursurile celor mai vestite școli ale epocii. Și a urmat din tinerețe reguli de viață deosebită, cu multă rugăciune, post și priveghere.

Ce tradiții și obiceiuri se respectă în această zi?

Citeste si: Legătura neștiută dintre Alex Pițurcă și avocata sa. Cine este, de fapt, Silvia Uscov, cea care îl reprezintă în dosarul în care este cercetat- kanald.ro

Citeste si: Armin Nicoară și-a confruntat tatăl în direct, după ani de tăcere: „De multe ori i-am spus că nu e copilul meu”- wowbiz.ro

În Ardeal, fetele se pregătesc de cu seara din Ajun, când coc plăcinte. În case se pun crenguţe de pomi fructiferi la icoane care se păstrează până de Anul Nou. Se spune că va urma un an rodnic şi bun, dacă crenguţele înfloresc până la Revelion.

Din ele se fac sorcove, cu care se colindă în prima zi Noul An. 

În ziua de Sf Nicolae, tradţia spune că nu ai voie să te cerţi cu nimeni, nu ai voie să fii zgârcit, nu ai voie să uiţi de cei săraci sau  să speli.

De asemenea, înainte de a pregăti ghetuţele de Moş Nicolae, trebuie să spui o rugăciune către el.ot de Moş Nicolae se spune şi cum va fi vremea. Astfel că,  dacă nu este nicio ninsoare pe 6 decembrie înseamnă că iarna n-o va alunga Sfântul Ioan, pe 7 ianuarie, şi va fi de lungă durată. În iernile în care nu sunt multe ninsori, se spune despre Sân’ Nicoară c-ar fi întinerit şi nu-şi mai scutură barba.

Citește și: Sf. Andrei 2022: Cele mai frumoase tradiții românești pentru această zi

 

 

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si