Sfântul Alexandru 2022. Sfântul Alexandru, considerat de către Biserică și protectorul omenirii, este sărbătorit în fiecare an pe data de 30 august. Unul dintre cei mai mari ierarhi ai Bisericii, a fost și un apărător neînfricat al credinței creștine.

Cine a fost Sfântul Alexandru

Sfântul Alexandru a trăit în secolul al IV-lea, timp în care a fost ucenic al Arhiepiscopului Mitrofan al Bizantinului, iar ulterior a fost numit patriarh în locul acestuia.

Sfântul Alexandru a fost trimis de către Patriarhul Mitrofan să participe la Sinodul I ecumenic de la Niceea cu scopul de a apăra dreapta credința de Arie, deoarece unul dintre preoți și alți partizani ai ereziei ariene începuseră să răspândească o învățătură neconformă cu tradiția și credința Bisericii.

Citeste si: Sărbătoare 6 august 2022: Este cruce roşie în calendarul ortodox!

Partizanii ereziei ariene au susținut că Fiul lui Dumnezeu nu este cu una cu Tatăl, iar asta îl face să fie inferior, ceea ce aduce excluderea lui Arie: “Fiul, nefiind Dumnezeu adevărat, nu putea să fie decât creatură, chiar dacă cea mai perfectă dintre creaturi. Ceea ce nu reprezintă un impediment pentru ca Tatăl să fie Tată, doar că acesta este părinte pentru o ființă diferită de El. Este adevărat că Fiul este numit Dumnezeu, dar numai într-un sens impropriu: El este bun și înțelept, se bucură de prerogativa de a fi fost creat direct de Dumnezeu, în vreme ce celelalte creaturi au fost create prin Fiul.

În schimb, existența sa nu se identifică nicidecum cu realitatea divină: El este pentru totdeauna contingent.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Mântuirea pe care Hristos o aduce oamenilor nu constă într-o înnoire a naturii lor, săvârșită grație înălțării prin Hristos, a aceleiași naturi umane, ci în oferirea unui model de viață și în revelarea credinței adevărate”, conform crestinortodox.ro

Sfântul Alexandru – Tradiții și obiceiuri

În această zi de sărbătoare, se spune că nu este bine să îți vorbești aproapele de rău;

Biserica îndeamnă toți credincioșii să fie mai milostivi cu cei năpăstuiți de soartă;

În această zi, creștinii sunt îndemnați să spună rugăciunea Sfântului Alexandru.

Citeste si: Schimbarea la faţă 2022: Ce semnificaţie are această sărbătoare?


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si