Sfantul Cuvios Mucenic Stefan cel Nou este pomenit in calendarul crestin ortodox la data de 28 noiembrie

.Sfantul Stefan cel Nou s-a nascut in Constantinopol, in timpul imparatului Anastasie (713-715). S-a facut monah de tanar, fiind deprins din familie cu viata aspra si cu faptele bune. A fost ales staret al Manastirii Sfantului Auxentie, in apropierea Calcedonului.

luni 28 noiembrie 2016 , 08:57

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

 

Sfantul Cuvios Mucenic stefan cel Nou este pomenit in calendarul crestin ortodox la data de 28 noiembrie.
Sfantul stefan cel Nou s-a nascut in Constantinopol, in timpul imparatului Anastasie (713-715). S-a facut monah de tanar, fiind deprins din familie cu viata aspra si cu faptele bune.
A fost ales staret al Manastirii Sfantului Auxentie, in apropierea Calcedonului. De aici, pentru pozitia sa iconodula (de cinstire a sfintelor icoane) a fost luat si intemnitat la Pretorion, alaturi de alte cateva sute de crestini, unde a trait ca intr-o adevarata manastire.
Afland ce se intampla, imparatul iconoclast Constantin Copronim (741-775) s-a plans slujitorilor sai ca nu se gaseste cineva sa-l omoare pe Sfantul stefan, ci dimpotriva oamenii se inchina lui ca unui imparat. Auzind acestia plangerea imparatului, s-au repezit la temnita si scotandu-l pe Sfantul stefan l-au omorat in chinuri cumplite, in acelasi fel in care a fost omorat Sfantul Apostol, intaiul Mucenic si Arhidiacon stefan, care a fost ucis cu pietre de multimea furioasa de la Ierusalim.
In timpul crizei iconoclaste (distrugerea icoanelor) declansata de imparatul bizantin Leon al III-lea Isaurianul/Sirianul (717-741), care a durat pana in anul 787, cand cel de-al saptelea Sinod Ecumenic a declarat solemn ca cinstirea icoanelor este legiuita si dreapta, monahii care au aparat cu cea mai mare darzenie cinstirea sfintelor icoane au suferit chinuri cumplite.
Tot astazi este pomenit Sfantul Mucenic Irinarh din Sevastia (Capadocia — Asia Mica), care a fost calau. in timpul persecutiei lui Diocletian (284-305), primind porunca de la Maxim, guvernator al Sevastiei, sa omoare sapte femei crestine, sufletul lui Irinarh s-a luminat cu dumnezeiescul har al lui
Dumnezeu, vazand curajul cu care acestea il marturiseau pe Hristos. Pentru ca l-a marturisit si el pe Hristos, a primit cununa muceniciei alaturi de preotul Acachie, cel care l-a botezat.

De aici, pentru pozitia sa iconodula (de cinstire a sfintelor icoane) a fost luat si intemnitat la Pretorion, alaturi de alte cateva sute de crestini, unde a trait ca intr-o adevarata manastire.Afland ce se intampla, imparatul iconoclast Constantin Copronim (741-775) s-a plans slujitorilor sai ca nu se gaseste cineva sa-l omoare pe Sfantul stefan, ci dimpotriva oamenii se inchina lui ca unui imparat. Auzind acestia plangerea imparatului, s-au repezit la temnita si scotandu-l pe Sfantul stefan l-au omorat in chinuri cumplite, in acelasi fel in care a fost omorat Sfantul Apostol, intaiul Mucenic si Arhidiacon stefan, care a fost ucis cu pietre de multimea furioasa de la Ierusalim.

In timpul crizei iconoclaste (distrugerea icoanelor) declansata de imparatul bizantin Leon al III-lea Isaurianul/Sirianul (717-741), care a durat pana in anul 787, cand cel de-al saptelea Sinod Ecumenic a declarat solemn ca cinstirea icoanelor este legiuita si dreapta, monahii care au aparat cu cea mai mare darzenie cinstirea sfintelor icoane au suferit chinuri cumplite.

Tot astazi este pomenit Sfantul Mucenic Irinarh din Sevastia (Capadocia — Asia Mica), care a fost calau. in timpul persecutiei lui Diocletian (284-305), primind porunca de la Maxim, guvernator al Sevastiei, sa omoare sapte femei crestine, sufletul lui Irinarh s-a luminat cu dumnezeiescul har al lui Dumnezeu, vazand curajul cu care acestea il marturiseau pe Hristos. Pentru ca l-a marturisit si el pe Hristos, a primit cununa muceniciei alaturi de preotul Acachie, cel care l-a botezat.

 


Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Cine este, de fapt, tatăl biologic al Antoniei! Artista a aflat mai târziu că Mihail... Cine este, de fapt, tatăl biologic al Antoniei! Artista a aflat mai târziu că Mihail Iacobescu nu este părintele ei: ”când a aflat a fost un pic șocată”
spotmedia.ro
STB – terorism sindical și bombe cu ceas pe roți STB – terorism sindical și bombe cu ceas pe roți
spotmedia.ro
Oficial OMS: Este plauzibil ca pandemia în Europa să se termine după Omicron. Însă... Oficial OMS: Este plauzibil ca pandemia în Europa să se termine după Omicron. Însă virusul ne-ar putea surprinde din nou
b1.ro
Ion Țiriac ar avea de 10 ori mai mulți urmași decât se știa: „Am trei copii oficiali și... Ion Țiriac ar avea de 10 ori mai mulți urmași decât se știa: „Am trei copii oficiali și 30 neoficiali” (GALERIE FOTO)
ziareonline.ro
ŞOC! Iată planul ascuns al lui Vladimir Putin cu Ucraina! Motivul real pentru care... ŞOC! Iată planul ascuns al lui Vladimir Putin cu Ucraina! Motivul real pentru care Armata rusă va intra în forţă în ţara vecină cu noi
infoactual.ro
Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea... Europarlamentarul liberal Rareş Bogdan renunță la scandalul din coaliție, stabilitatea este mai importantă acum
evz.ro
E crunt ce urmează după pandemie. Boala care va secera milioane de vieți. O spune un... E crunt ce urmează după pandemie. Boala care va secera milioane de vieți. O spune un medic cunoscut
doctorulzilei.ro
Anul în care Rusia va cuceri România. Profeția lui Nostradamus: Apar conflicte armate... Anul în care Rusia va cuceri România. Profeția lui Nostradamus: Apar conflicte armate între multe ţări
romaniatv.net
Larisa Drăgulescu a strâns 2.000.000 de euro din site-urile pentru adulţi. Ce face, zi... Larisa Drăgulescu a strâns 2.000.000 de euro din site-urile pentru adulţi. Ce face, zi de zi, pentru bani
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si