Sindicalistii din invatamant spun ca Ministerul Educatiei vrea sa taie 1.000 de posturi. Reactia MEN despre reducerile de personal

Federatia Sindicatelor din Educatie ”Spiru Haret” anunta ca Ministerul Educatiei Nationale (MEN) pregateste un ordin prin care sa se reduca cu peste o mie numarul de posturi din invatamantul preuniversitar de stat, motivatia fiind reducerea cheltuielilor.

Author: M. P. vineri 31 august 2018 , 16:42

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Sindicalistii condamna aceasta decizie care va ”duce la o acutizare a crizei lipsei de personal calificat” si anunta ca o vor contesta in instanta.

Federatia Sindicatelor din Educatie ”Spiru Haret” a transmis, vineri, un comunicat de presa in care anunta intentia Ministerului Educatiei Nationale de a diminua substantial numarul de posturi de la nivelul inspectoratelor scolare in anul scolar 2018-2019, ”singurul argument fiind cel al realizarii de economii la bugetul de stat”.

”La ora actuala, Ministerul Educatiei Nationale pregateste un ordin prin care vor fi taiate peste o mie de posturi din invatamantul preuniversitar. Acest lucru va duce la o acutizare a crizei lipsei de personal calificat, existente la nivelul unitatilor de invatamant. Riscam, de exemplu, ca scolile sa ramana fara personal de paza si intretinere, in conditiile in care sunt multe unitati de invatamant unde paza este asigurata din banii dati de parinti. Mai grav este ca taierile de posturi vor afecta si procesul didactic, deoarece sunt vizate inclusiv posturi didactice”, anunta sindicalistii.

Potrivit acestora, exista riscul ca orele care se atribuiau pana acum la plata cu ora la personalul didactic calificat sa fie predate de necalificati sau sa nu poata fi platite.

”Este grav ca s-a ajuns in aceasta situatie in care, in loc sa se majoreze costul standard per elev/prescolar, MEN prefera sa taie si mai mult din cheltuieli, in conditiile in care foarte multe unitati de invatamant nu au alocate la ora actuala fonduri pentru plata salariilor in trimestrul IV.

Cand toata lumea cere la unison cresterea calitatii actului educational, MEN vine si ia masuri care conduc la scaderea acesteia” – a declarat Marius Ovidiu Nistor, presedintele FSE „Spiru Haret”, citat in comunicatul de presa.

Potrivit sindicalistilor, MEN nu poate lua o asemenea decizie fara consultarea partenerilor de dialog social.

”Federatia Spiru Haret solicita Ministerului Educatiei Nationale sa se abtina de la orice masura de diminuare a numarului de posturi, care este nu doar nejustificata, inoportuna si in contradictie cu interesul invatamantului si cu necesitatea asigurarii unui act educational de calitate, dar si ilegala”, se mai arata in comunicat.

Sindicalistii anunta ca orice act administrativ cu caracter normativ care va veni sa diminueze numarul de posturi va fi contestat in justitie.

Ministerul Educatiei National a facut, vineri, precizari dupa ce Federatia Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret” a anuntat taierea a peste o mie de posturi din invatamantul preuniversitar.

”Ministerul Educatiei Nationale nu are in intentie «taierea» sau «diminuarea» numarului de personal angajat, astfel ca nu este in pericol niciun post, asa cum se afirma in comunicatul anterior mentionat. Astfel, in acest moment sunt propuse spre aprobare 286.726 de posturi pentru personalul didactic de predare titular, personalul didactic calificat cu contract de munca pe perioada determinata, personalul didactic auxiliar, personalul nedidactic etc”, a transmis MEN.

Sursa citata a precizat ca peste 30.000 de posturi sunt vacante si pot fi ocupate in regim de plata cu ora.

”Situatia finala a acestora va putea fi stabilita dupa incheierea angajarilor in sistem, proces aflat in desfasurare. Subliniem ca la nivelul invatamantului preuniversitar este nevoie in continuare de personal calificat”, au mai transmis reprezentantii MEN.

Potrivit acestora, in buget ”exista fondurile necesare pentru plata salariilor, pana la sfarsitul anului”.


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si