Sporuri salariale de 25% din salariu începând de joi

Joi intră în vigoare legea privind sporurile salariale pentru anumite categorii de angajați care lucrează în condiții speciale. Ei vor avea un spor de 25% la salariu.

Alex Dumitrescu, joi 30 iulie 2020 , 14:50

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Propunerea legislativă de modificare a Legea- cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice a aparţinut senatorului PSD Şerban Nicolae, deputatului PSD Mihai Weber şi deputatului ALDE MArius Gheorghe - Surgent.

În expunerea de motive, inițiatorii afirmă că sporul pentru gestionarea datelor şi informaţiilor clasificate prevăzut în lege pentru personalul Consiliului Concurenţei, Oficiului Naţional penturu Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, Agenţiei Naţionale pentru Integritate, Oficiului Registrului Naţional al Informaţiilor Secrete de Stat şi Curţii de Conturi nu este meţionat şi în cazul „familiei ocupaţionale Apărare, ordine publică şi securitate naţională”, deşi instituţiile din Sistemul Naţional de Apărare emit şi gestionează informaţii clasificate secret de stat.

Ce categorii de angajați primesc sporuri salariale

„Personalul militar, poliţiştii, poliţiştii de penitenciare, precum şi personalul civil din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională care ocupă o funcţie cu acces la informaţii clasificate din clasa secret de stat beneficiază de un spor la salariul de bază/solda de funcţie de până la 25%, în condiţiile stabilite prin ordin al ordonatorului principal de credite”, prevede un articol care completează Legea- cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Citeste si: O taxă în plus pentru români? Acuzații grave împotriva Guvernului Orban

Conform noului articol, „categoriile de personal şi mărimea concretă a sporului se stabilesc în funcţie de locul de muncă şi certificatul/avizul de securitate deţinut, obţinut potrivit legii, precum şi de nivelul de secretizare al informaţiilor la care persoana are acces”.

Proiectul a avut aviz nefavorabil din partea Consiliului Economic şi Social, care a apreciat că nu se justifică acest spor, întrucât „confidenţialitatea şi păstrarea secretului de serviciu constituie obligaţie de serviciu”.

Citeste si: Ludovic Orban anunță creșterea salariilor pentru angajații DSP-urilor

Guvernul nu a susţinut propunerea legislativă, afirmând, în septembrie 2018, sub semnătura premierului Viorica Dăncilă, că aplicarea ei are „un impact financiar semnificativ”.


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si