Statul roman a piedut procesul cu ENEL, cu miza de peste 1 miliard de euro, si va trebui sa plateasca si 1,5 milioane euro cheltuieli de judecata

Statul roman a pierdut, la Curtea de Arbitraj de la Paris, procesul cu compania italiana Enel, dupa ce a cerut despagubiri de peste 900 milioane de euro pentru nerespectarea angajamentelor luate la privatizarea distributiei regionale Electrica Muntenia Sud, care acopera si Capitala.

Editor: Alexandra Chiric miercuri 27 iulie 2016 , 21:11

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Totodata, statul trebuie sa plateasca, in plus, cheltuieli de judecata de 1,5 milioane de euro, au declarat, miercuri, pentru News.ro, reprezentanti ai Ministerului Energiei. Informatia a fost confirmata si de grupul Enel, printr-un comunicat.

Statul roman a fost reprezentat, in proces, de Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie (SAPE), companie aflata in subordinea Ministerului Energiei, informeaza News.ro.

Litigiul a fost declansat in 2013, in urma unui raport al Curtii de Conturi din 2012, in care se sustinea ca Enel nu ar fi respectat angajamentele de dupa preluarea Electrica Muntenia Sud.

Statul roman a solicitat peste 900 milioane euro drept despagubiri, dar sentinta Curtii de la Paris a stabilit ca Enel nu trebuie sa plateasca nimic, iar statul roman trebuie sa achite cheltuielile de judecata, de circa 1,5 milioane euro.

Enel considera ca decizia ar trebui sa punia capat discutiilor legate de indeplinirea angajamentelor de dupa privatizare.

"Enel considera ca rezultatul arbitrajului pune capat unei serii de opinii si speculatii ce au fost initiate de raportul Curtii de Conturi din 2012. Decizia demonstreaza ca Enel si-a indeplinit obligatiile din contractul de privatizare, inclusiv pe cele legate de investitiile realizate in companiile ce au rezultat – Enel Distributie Muntenia si Enel Energie

Muntenia", se arata intr-un comunicat al Enel.

Compania italiana sustine ca se va concentra, de acum, pe dezvoltarea afacerilor din Romania.

"Angajamentul nostru in Romania ramane consistent. Astazi, avem cele mai bune companii de distributie din tara in ceea ce priveste calitatea serviciului si una dintre cele mai inovative companii de furnizare si suntem increzatori in perspectivele de crestere ale afacerilor locale”, a declarat Georgios Stassis, country manager al Enel Romania.

Enel detine trei din cele opt distributii regionale de energie electrica din Romania, pe care le-a preluat incepand din 2005. Grupul are 2,7 milioane de clienti pe piata romaneasca, in zona Capitalei, Banat si Dobrogea.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si