Studiu: parizerul este facut din piele de pasare, emulsie din sorici si aditivi! Romanii il consuma zilnic, chiar daca este periculos!
Reprezentantii Asociatiei Pro Consumatori (APC) a facut un studiu legat de parizerul care se vinde pe piata romaneasca, iar rezultatele sunt ingrijoratoare pentru consumatori.

In urma analizelor facute a rezultat ca 73% din parizerul aflat pe piata are un gust intensificat de monoglutamat de sodiu si este colorat cu extract de gandaci. Studiul s-a realizat dupa ce oamenii de la APC au cumparat din marile structuri comerciale 52 de tipuri diferite de parizer si apoi le-au analizat.
"Conform rezultatelor, cele mai multe sortimente de parizer de pe piata sunt facute din emulsie de sorici, piele de pasare, tendoane, cartilagii, amidon, soia, apa si chimicale din belsug. Peste 19 aditivi exista in compozitia acestor alimente", a declarat conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedintele APC Romania.
La 85% s-a folosit nitrit de sodiu, un conservant suspect;
La 79% s-au folosit difosfati;
73% sunt colorate cu carmin/E120/acid carminic, un colorant rosu stralucitor obtinut dintr- o specie de insecta numita cosenila;
La 73% gustul si aroma au fost potentate cu monoglutamat de sodiu;
La 54% s-a folosit carne de pasare separata mecanic (carne de pui si curcan separata mecanic, carne de pui separata mecanic si carne de curcan separata mecanic), iar la 38% dintre acestea nu se precizeaza cantitatea de carne de pasare separata mecanic folosita la realizarea acelor sortimente;
La 50% s-a folosit caragenan, un agent de ingrosare suspect de aparitia anumitor afectiuni medicale;
La 37% s-a folosit eritorbat de sodiu;
La 33% s-au folosit trifosfati;
La 27% s-a folosit acetat de sodiu;
La 25% s-a folosit ascorbat de sodiu;
La 23% s-a folosit guma guar, respectiv polifosfati;
La 19% s-a folosit acid citric. La 19% din produsele analizate nu apare mentionata in lista ingredientelor cantitatea de carne folosita la fabricarea acelui sortiment de parizer;
La 18% s-au folosit citrati de sodiu;
Citeste si: “Era nehotărâtă.” Gheorghe Turda, declarații despre relația eșuată cu Elena Merișoreanu- kfetele.ro
La 15% s-a folosit guma xantan;
La 13% s-a folosit izoascorbat de sodiu;
La 12% s-a folosit tartrat de sodiu, respectiv lactat de calciu;
La 8% s-a folosit alginat de sodiu, respectiv mono si digliceride ale acizilor grasi;
La 8% s-a folosit sulfat de calciu.
Kaufland Classic (parizer de porc. Delicatesa germana Lyoner)/ Germania, cu 84% carne de porc si 4 aditivi;
Zimbo (parizer taranesc cu ardei)/ Ungaria, cu 80% carne porc si 6 aditivi;
Apetit (parizer porc/ 5 aditivi, parizer cu ardei/ 6 aditivi) cu 63% carne de porc;
Apetit (parizer pasare/ 4 aditivi/ 60% carne de pasare; parizer taranesc piept de pui /6 aditivi/ 60% carne piept de pui), Baroni (parizer de pasare/ 9 aditivi/ 60% carne pui);
Auchan (parizer piept de pui/ 8 aditivi/ 57% piept de pui);
Casa Gustului (parizer cu ardei/ 8 aditivi/ carne porc 55%);
Gustoso (parizer taranesc cu piept de pui/ 9 aditivi/ 54% piept de pui), Baroni (parizer taranesc cu piept de pui/ 9 aditivi/ 54% carne din piept de pui), Casa Gustului (parizer de porc/ 8 aditivi/ 54% carne de pui);
Baroni (mini parizer cu pui/ 8 aditivi/ 52% carne de pui; parizer cu ardei/ 9 aditivi/ 52% carne de porc; parizer cu carne de porc/ 9 aditivi/ 52% carne de porc);
Facos (parizer cu pui /5 aditivi/ 51% carne pasare), Aldis (mini parizer cu pui/ 4 aditivi/ 51% carne de pui);
Pick (parizer de porc/ 5 aditivi/ 50% carne de porc) Aldis (parizer porc/ 4 aditivi/ 50% carne de porc), Facos (parizer cu porc/ 6 aditivi/ 50% carne porc).
Au fost analizate sortimente de parizer fabricate/distribuite de: Facos, Meda, Agricola, MegaFood-Com, Aldis, Reinert, DiaVist, Recunostinta Prodcom, Pick Ungaria, Ifantis, Perfect Poultry Slovenia, CrisTim, Zimbo Ungaria, Auchan, AIA Italia, Cora, Lidl, Penny, Kaufland, Fox, Carrefour, Perutnina Slovenia, Matache Macelaru, Caroli, Goodies Meat Production, Rewe si Arterimpex. Studiul a fost realizat de o echipa de experti a APC, coordonata de conf. univ. dr. Costel Stanciu.