Suntem pe locul 1 in Europa la consumul de paine, dar si la risipa alimentara! Cu ce arunca romanii, s-ar putea hrani o tara intreaga!

Cumparam paine mai multa decat orice alt popor din Europa, dar aruncam lunar destula cat sa hranim o tara bananiera. Printre cele mai risipitoare tari, Romania n-are deocamdata un sistem menit sa combata acest obicei nechibzuit. Solutii exista spun insa specialistii, numai ca prea putin ne preocupa!

G.S., miercuri 30 ianuarie 2019 , 19:43

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Cererea uriasa tine incinse cuptoarele. Fabricile produc mai mult decat avem nevoie.
Ca sa combata risipa, o brutarie din Campia Turzii produce asa-numitele portii inteligente, adica paini mai mici - adaptate nevoilor de consum. Cele cateva sute de bucati care raman nevandute se intorc in fabrica unde sunt redirectionate inteligent.

In timp ce in alte tari campaniile de reducere a risipei alimentare deja functioneaza, Romania e prea putin interesata. Singurii care lupta cu obiceiul nechibzuit sunt chefii, care spun ca painea uscata si in termen de valabilitate, poate fi refolosita.

Cele mai recente studii din domeniu arata ca tara noastra ocupa primul loc in Europa cand vine vorba de banii dati lunar pentru mancare. Potrivit Food Waste Combat, aruncam doua tone si jumatate din alimentele pe care le cumparam ... altfel spus incarcatura a 127. 500 de tiruri aliniate in coloana din Bucuresti pana in Munchen. Cu banii cheltuiti pe mancarea risipita intr-un an, un roman ar putea face 9 plinuri de benzina.

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si