Tipuri de aparate de sudură și caracteristicile lor

Fie că ești meșter profesionist sau amator, la un moment dat vei avea nevoie în activitatea ta de un aparat de sudură performant.

K.B., luni 07 octombrie 2019 , 15:54

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Din fericire, în ultimii ani au apărut pe piață aparate de sudură din ce în ce mai complexe, destinate atât profesioniștilor cât și începătorilor. Datorită acestora sudura nu mai este atât de dificilă și periculoasă așa cum era pe vremuri.

Astăzi ai la dispoziție o mare varietate de aparate de sudură, din care îl poți alege pe cel mai potrivit, în funcție de materialele pe care vrei să le sudezi, de experiența pe care o ai, dar și de bugetul de care dispui. Înainte de a analiza oferta pieței și de a achiziționa un aparat de sudură potrivit, este bine să te gândești foarte bine la modul în care urmează să îl folosești. Trebuie să fii conștient de cele mai frecvente tipuri de materiale pe care le vei suda și care sunt proprietățile acestora, unde vei lucra (într-un atelier sau în aer liber) și cât de des vei folosi aparatul. În funcție de aceste informații vei ști dacă merită să te orientezi către aparate de sudură profesionale sau către aparate simple, destinate începătorilor.

Care sunt principalele tipuri de aparate de sudură existente pe piață?

În momentul în care vei începe căutarea vei descoperi că pe piață există mai multe tipuri de aparate de sudură:

  1. Aparate de sudură cu electrozi înveliți (MMA), de tip redresor sau transformator

Sunt aparate de sudură profesionale, foarte eficiente, care pot fi folosite pentru mai multe tipuri de materiale. Din păcate, necesită o anumită experiență pentru utilizare și sunt destul de voluminoase. Partea bună este că sunt ieftine, pot fi folosite atât în spații interioare, cât și în cele exterioare, și oferă o flexibilitate uriașă în ceea ce privește materialele sudate.

2. Aparate de sudură de tip MIG-MAG

Sunt aparate de sudură cu fir, al cărui principiu de funcționare este destul de simplu: topesc un fir metalic pentru a uni două suprafețe. Partea foarte atractivă la aceste aparate este faptul că eliberează un gaz (activ sau inert) care protejează sudura de oxigen, apă sau alte elemente din mediul extern. Mulți profesioniști consideră că acestea sunt cele mai bune aparate de sudură profesionale, dat fiind faptul că sudura rezultată este curată, netedă și fină. Din păcate, pot fi utilizate doar la interior și au un cost destul de ridicat.

3. Aparate de sudură de tip TIG

Sudează cu ajutorul unui electrod de wolfram sau tungsten. Un aparat de tip TIG este ideal pentru cei care doresc o sudură perfectă, deoarece în timpul sudurii se eliberează un gaz protector care elimină riscul de oxidare și asigură o lucrare netedă, fără reziduuri. Acest aparat de sudat este totuși destul de scump, necesită foarte multă atenție și generează costuri suplimentare pentru gazul folosit. Cu toate acestea, este perfect pentru sudarea unor materiale foarte variate, fiind ideal pentru cele mai puțin dure.

  1. Aparate de sudură de tip autogen

Sunt simplu de folosit și pot suda aproape orice tip de material. Un astfel de aparat poate fi folosit și în exterior și este perfect chiar și pentru începători. Dezavantajul ar fi faptul că sudura nu este perfectă, cauza fiind cantitatea mare de căldură introdusă în material. De asemenea, dimensiunile sale sunt destul de mari, ceea ce face ca manevrarea acestuia să se realizeze cu greu.

Cum te asiguri că alegi cel mai bun aparat de sudură?

Cel mai bun aparat de sudat este cel care se mulează perfect pe nevoile tale. Din fericire, ai o ofertă foarte variată, atât în magazinele fizice, cât și în cele online, din care poți alege, iar unul dintre cele mai apreciate astfel de magazine este scule.detop.ro. Dacă ai cu adevărat nevoie de un aparat de sudură, nu te zgârci! Investiția este una pe termen lung.

Alege produse profesionale, realizate din materiale ultra rezistente, care dispun de o perioadă de exploatare extinsă și care corespund nevoilor tale în ceea ce privește activitatea de sudură. Alege DeTop și scapă de teama unui produs slab calitativ!

 

 

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si