Tot ce trebuie sa stiti despre Pilonul 2 de Pensie

Romanul spera ca macar la pensie sa aiba mai multi bani. Desi contribuie de 10 ani la fondurile private de pensii, putini stiu insa cat valoreaza "a doua pensie", cand si cum pot intra in posesia ei... Noi va spunem tot ce trebuie sa stiti despre Pilonul 2.

Author: V.P. marți 10 octombrie 2017 , 19:16

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

"Voiam sa va intreb daca stiti, de exemplu, cati bani ati strans la pilonul II. N-am, n-am depus. Nu ati strans? Nu. Nu sunteti angajat? Ba da, dar n-am… e pensie privata sau ce?"

Ar fi foarte bine sa stiti cat mai multe despre Pilonul II de pensii.

E tanar, privat si, foarte important, obligatoriu. 5,1 la suta din orice salariu brut din Romania ajunge luna de luna in visteria acestui fond. Aproape 7 milioane de romani sunt inclusi, in acest moment, in pilonul 2, dar numai aproximativ 5.000 si-au primit banii. Cei mai multi pentru ca s-au pensionat anticipat, pe caz de boala.

Iulius Postolache, presedinte Asociatia Pensiilor Administrate Privat: "In momentul de fata platile acestea se efectueaza ca sume brute, ca niste sume totale, apropo de ce este in contul participantului."

Adica, in momentul iesirii la pensie,  tot ce a agonisit asiguratul de-a lungul anilor se transfera integral in contul personal. Daca, insa, asiguratul moare inainte de a-si primi banii, suma le revine mostenitorilor. Doar ca totul s-ar putea schimba radical de la 1 ianuarie, mai ales de cand au tot aparut informatii ca pilonul 2 ar putea fi nationalizat.

Radu Craciun, membru consiliu director APAPR: "A fost gandit un sistem bazat pe 3 piloni.

Ei nu s-au gandit la acesti piloni ca fiind in concurenta, asa cum avem, din pacate, tendinta astazi sa-I privim. Cred ca aceasta idee ar trebui pastrata si in viitor."

"Vestea si mai proasta vine de la specialistii europeni, care ne avertizeaza ca, in urmatoarele decenii, vom munci si mai mult decat o facem pana acum. De ce? In 2017 un angajat sustine cam 1.13 pensionari. Peste 25 de ani cifra va creste la 2,5 pensionari."

"Eu pensia sigur o prind, ating varsta pensionarii, dar nu stiu sigur daca cei care vin din urma vor avea resursele necesare."

"Stiti cati bani ati strans? V-au trimis acea hartie acasa? Nu, ca nici nu stiu unde trebuie sa intreb pentru ea."

Potrivit unui sondaj realizat pe platforma iVOx la sfarsitul lunii septembrie, pe un esantion de 1.827 de romani, peste trei sferturi dintre romani viseaza la o pensie de peste 500 de euro. In realitate, insa, doar 1% dintre pensionari se apropie de aceasta suma.
 


Abonează-te pe

Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si