Tradiţii de Sf. Andrei 2022: Ce trebuie să faci pentru a-ţi visa ursitul?

Tradiţii de Sf. Andrei 2022. Sărbătoarea Sfântului Andrei este una dintre cele mai importante zile din Biserica Ortodoxă. Iată care sunt cele mai cunoscute tradiții din această zi pe care credincioșii trebuie să le respecte!

Author: Madalina Grigore luni 28 noiembrie 2022 , 07:54

Tradiţii de Sf. Andrei 2022.

Tradiţii de Sf. Andrei 2022: Ce trebuie să faci pentru a-ţi visa ursitul?

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Tradiții de Sf. Andrei 2022. Sfântul Andrei este considerat ocrotitorul românilor. În fiecare an pe data de 30 noiembrie este prăznuit în Biserica Ortodoxă, iar credincioșii respectă cu sfințenie o serie de tradiții și obiceiuri moștenite din cele mai

vechi timpuri.

Tradiţii de Sf. Andrei 2022.

Tradiţii de Sf. Andrei 2022: Ce trebuie să faci pentru a-ţi visa ursitul?

Ce trebuie să faci de Sfântul Andrei pentru a-ți afla ursitul? Cele mai importante tradiții și obiceiuri!

Tradiția spune că de  Sfântul Andrei pe 30 noiembrie, începe iarna în tradiția veche, aceasta fiind o zi în care se prezice vremea pentru anul următor.

Sfântul Andrei este sărbătoarea este așteptată cu nerăbdare mai ales de fetele tinere care vor să afle dacă se vor mărita anul ce vine.

De asemenea, noaptea de Sfântul Andrei este una cu o puternică încărcătura mistică astfel că, în funcţie de fiecare zonă a ţării, există tradiţii şi ritualuri diferite pentru fetele nemăritate.

Citește și: La mulți ani de Sf. Andrei 2022: Cele mai drăguțe mesaje, urări și felicitări

Citeste si: Legătura neștiută dintre Alex Pițurcă și avocata sa. Cine este, de fapt, Silvia Uscov, cea care îl reprezintă în dosarul în care este cercetat- kanald.ro

Citeste si: Armin Nicoară și-a confruntat tatăl în direct, după ani de tăcere: „De multe ori i-am spus că nu e copilul meu”- wowbiz.ro

Un obicei srăvechi al acestei sărbători este acela al turtei sărate. Fetele trebuie să pregătească o turtă specială din pâine şi cu multă sare pe care o vor mânca înainte de culcare.

Tradiţia populară mai spune că dacă  fetele vor visa un bărbat care le aduce un pahar cu apă,  atunci se vor mărita anul viitor. Un alt obicei extrem de cunoscut de Sfântul Andrei este cel al busoiocului pus sub pernă. Firul de busoioc trebuie sfinţit înainte, iar fetele trebuie să spună o rugăciune înainte de culcare. Astfel, îşi vor visa ursitul.

O altă tradiţie veche de Sfântul Andrei este ca fetele tinere şi nemăritate să aşeze cu gura în jos o cană de lut noua, iar pe fundul acesteia să aşeze trei cărbuni încinşi. Și cât timp vor arde aceşti cărbuni, fetele trebuie să spună o rugăciune pentru Sfântul Andrei şi să rotească uşor cana.

Tradiţii de Sf. Andrei 2022.

Tradiţii de Sf. Andrei 2022: Ce trebuie să faci pentru a-ţi visa ursitul?

În această zi, creștinii pun grâu la încolţit pentru a vedea cum va fi recolta în anul ce urmează. Punerea grâului la încolţit reprezintă un semn al belşugului şi se spune că cei care respectă acest obicei vor avea parte de prosperitate anul viitor.

Citește și: Calendar ortodox 25 noiembrie 2022: Ce sărbătoare este vineri?

Citeste si: Cine a inventat absorbantele. Femeile din înalta societate foloseau absorbante făcute din bureți sau blănuri de animale- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Shakira, în lacrimi din cauza lui Pique! Cât de rău o trata fotbalistul pe cantareata în public- radioimpuls.ro

O altă tradiţie asociată cu  sărbătoarea Sfântului Andrei  ţine tot de prezicerea vremii pentru anul ce urmează. Se crede că dacă în noaptea Sfântului Andrei cerul este senin, atunci iarna ce vine va fi una blândă. Însă, dacă va fi înnorat, va ploua sau va ninge, atunci urmează o iarnă foarte grea.

Se mai spune că  noaptea de Sfântul Andrei  este una extrem de încărcată din punct de vedere mistic. Deşi sărbătoarea este una creştină, practicile populare sunt unele păgâne şi îşi au rădăcinile într-o asociere timpurie cu o divinitate dacică, Sântandrei, o zeitate sărbătorită în prima zi a noului an în cultura dacică. 

Citește și: Sf. Nicolae 2022: Pe ce dată pică sărbătoarea și ce trebuie să faci în această zi?


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si