Trei preoți din Vaslui, cercetați într-un dosar penal după o slujbă INTERZISĂ de lege

Trei preoți din Vaslui sunt cercetați într-un dosar penal după ce au susținut o slujbă de pomenire interzisă de lege. Este vorba de comemorarea mareșalului Ion Antonescu, găsit vinovat de genocid contra umanității și crime de război.

Author: Razvan Ilie vineri 18 iunie 2021 , 15:28

Trei preoți din Vaslui, cercetați într-un dosar penal după o slujbă interzisă de lege la Biserica Sf. Parascheva din Vaslui[Sursa foto: Protoieriavaslui.ro/]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Trei preoți din județul Vaslui sunt cercetați de poliție după ce, la începutul acestei luni, au organizat o slujbă de comemorare a mareșalului Ion Antonescu.

Potrivit procurorului Alina Boboc, citat de presa local, în data de 8 iunie, la Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui a fost înregistrat un dosar penal în

care se efectuează “cercetări in rem, cu privire la fapta de a promova în public cultul persoanelor vinovate de sâvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității, de crime de război, precum și fapta de a promova în public idei și concepții fasciste, legionare, rasiste sau xenofobe”.

Citeste si: Rugăciunea care se rostește de Rusalii. Cum să te rogi la Sfantul Duh pentru împlinirea dorințelor

Preoții din Vaslui, reclamați de deputatul Alexandru Muraru 

Procurorii au demarat cercetarea în cazul slujbei săvârșite de cei trei preoți din județul Vaslui, Andrei Crețu, Neculai Bădărău și Adrian Buimac, după sesizarea făcută de Alexandru Muraru, reprezentantul special al Guvernului pentru combaterea antisemitismului și xenofobiei.

Acesta a reclamat că ceremonia ținută în biserica Sf. Parascheva din Vaslui "a încălcat flagrant legislația în vigoare, fiind, la prima vedere, o faptă penală”, potrivit publicației Vremea Nouă.

Citeste si: Mesaje de Rusalii 2021. Cele mai frumoase urări pe care să le trimiți cu ocazia acestei mari sărbători din calendarul ortodox

”Am urmărit cu surprindere și revoltă reportajul realizat de o televiziune locală în data de 02.06.2021 în Biserica Sf. Parascheva din municipiul Vaslui, unde a avut loc o slujbă de comemorare a mareșalului Ion Antonescu, condamnat pentru crime de război de o amploare fără precedent în istoria României. Ceremonia religioasă a fost urmată de o serie de alocuțiuni, cele mai multe fiind o deșănțată elogiere a unei persoane condamnate pentru crime de război și crime împotriva umanității, la adresa a sute de mii de civili. Membri ai clerului, cadre militare în rezervă, istorici au glorificat un criminal de război făcând apologia unui personaj care a pus la cale, în anii 40, un întreg plan de exterminare a populației evreiești. Atrag atenția că ceea ce s-a întâmplat în lăcașul de cult este o încercare de reabilitare a unui criminal de război, o acțiune ilegală și incalificabilă”, a declarat în urmă cu două săptămâni Alexandru Muraru, care a înaintat sesizări la Ministerul de Interne și Parchetul General.

La praznicul organizat de cei patru preoți vasluieni în Biserica Sf Parascheva din Vaslui, ar fi participat și veterani de război, dar și profesori de istorie, scrie sursa citată.

Trei preoți din Vaslui, cercetați într-un dosar penal după o slujbă interzisă de lege la Biserica Sf. Parascheva din Vaslui[Sursa foto: Protoieriavaslui.ro/]


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si