Trump, declarații cutremurătoare: "Nu-mi place să spun asta, dar aşa stau lucrurile"

Donald Trump, care se confruntă cu dificultăţi în sondaje - cu aproximativ 100 de zile înainte alegerilor prezidenţiale - şi criticat din cauza modului în care a gestionat epidemia covid-19 - încearcăsă se redreseze, recunoscând gravitatea crizei sanitare, relatează AFP.

Author: Catalina Popa miercuri 22 iulie 2020 , 13:29

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

”Cu siguranţă, din nefericire, va fi mai rău înainte să fie mai bine. Nu-mi place să spun asta, dar aşa stau lucrurile”, a declarat marţi seara miliardarul republican la Casa Albă, unde şi-a reluat- pentru prima oară de la sfârşitul lui aprilie- conferinţele de presă cu privire la covid-19, care urmează să devină regulate, ca în toiul pandemiei.

Citeste si: Timișoara a deschis primul spital modular. Câți pacienți pot fi tratați

”În aceste ultime săptămâni, noi am observat o creştere îngrijorătoare a cazurilor în numeroase regiuni din Sudul nostru”, a adăugat el, evocând ”incendii mari” şi chiar o ”situaţie foarte dificilă” în Florida, un stat guvernat de unul dintre aliaţii săi apropiaţi şi în care a prevăzut să organizeze, peste o lună, o convenţie menită să lanseze ultima linie dreaptă a campaniei.

După o îmbunătăţire către sfârşitul primăverii, epidemia a accelerat în ţară, cea mai îndoliată din lume- cu cel puţin 141.800 de morţi.

Citeste si: Consiliul Judeţean Ilfov îşi suspendă activitatea. Toţi angajaţii vor sta acasă!

Numărul contaminărilor cu covid-19 a ”explodat”- peste 60.000 pe zi, de o săptămână-, la un total de 3,88 de milioane de la începutul pandemiei, iar bilanţul zilnic al morţilor din cauza covid-19 a început să crească- la peste 700, în medie, pe zi.

Situaţia este deosebit de îngrijorătoare în state din Sud- precum California, Florida sau Texas-, obligate adesea să impună restricţii împotriva ieşirii din izolare.

Trump a încercat până acum, cu orice preţ, să dea pagina covid-19. Grăbit să relanseze economia şi campania sa în vederea alegerilor de la 3 noiembrie, el a fost acuzat că se află în denegare în faţa valului noului coronavirus.

Însă, în urma unui miting eşuat la Tulsa, în Oklahoma, în iunie, cu o audienţă rară, accelerarea epidemiei nu i-a permis să continue cu mari reuniuni publice la care ţine mult.

Citeste si: Pastila de a doua zi: Administrare, eficienta si riscuri

Citeste si: „Ascult muzica noastră și plâng” Cristina Ciobănașu nu poate uita ce a trăit cu Vlad Gherman- wowbiz.ro

SCHIMBARE DE STRATEGIE

Între timp, adversarul său democrat Joe Biden, care se deplasează precaut pe teren, este considerat cel mai competent în înfruntarea multiplelor crize cu care se confruntă Statele Unite.

Biden îşi sporeşte avansul în sondaje, iar dacă alegerile ar avea loc azi el ar obţine detaşat o victorie, potrivit intenţiilor de vot.

Astfel, locatarul Casei Albe îşi schimbă strategia.

Donald Trump şi-a lăudat modul în care a gestionat virusul, a reiterat că acesta va sfârşi prin a ”dispărea” şi a salutat cu entuziasm progresle către un vaccin, însă a recomandat pentru prima oară în mod clar purtarea măştii de protecţie.

Citeste si: Vaccinul pentru Covid-19 al Universităţii Oxford ar putea fi disponibil de la sfârşitul anului 2020

”Noi cerem tuturor să poarte o mască atunci când distanţarea fizică nu este posibilă”, a declarat el, scoţând din buzunar propria mască, pe care a purtat-o, cu toate acestea, în public, o singură dată, la 11 iulie, la câteva luni de la începutul pandemiei.

”Indiferent dacă vă plac măştile sau nu, ele au un impact”, a pledat el, în contextul în care este acuzat că a alimentat el însuşi ”incendiile” rezistenţei, apărând până acum ”libertatea” individuală în acest domeniu.

Citeste si: „Am fost salvată în ultimul moment.” Ce boală a avut Lumința Anghel. Artista și-a deschis de abia acum sufletul- kfetele.ro

Citeste si: „Cum poate să mintă în halul ăsta?” George Burcea nu a mai suportat și a răbufnit în urma atacurilor Andreei Bălan- radioimpuls.ro

El a mers până la a ”implora” tinerii ”să evite barurile aglomerate”, un ton alarmist pe care l-a abandonat în urmă cu mai multe săptămâni.

În tabăra sa republicană, mai mulţi guvernatori aflaţi în prima linie a îndiguirii bolii şi numeroşi aleşi aflaţi în dificultate în alegerile parlamentare delicate din noiembrie îl îndeamnă pe preşedinte să-şi schimbe poziţia cu privire la masca de protecţie şi să facă din lupta împotriva epidemiei o prioritate.

Singur în faţa jurnaliştilor- fără să fie însoţit de respectatul său consilier în imunologie Anthony Fauci, pe care l-a acuzat că este prea ”alarmist” -, Donald Trump a rămas relativ sobru.

Spre deosebire de "briefingurile” interminabile din primăvară, el a controlat durata conferinţei sale de presă, care a durat mai puţin de o jumătate de oră.

Dar mai ales el nu a transformat-o în miting de campanie sau diatribă împotriva lui Biden, aşa cum a făcut la jumătatea lui iulie într-o intervenţie consacrată în mod oficial Chinei.

În acest scop, având în vedere căă nu poate bate estradele de campanie, îi rămâne Twitterul, unde a acuzat marţi ”stânga radicală” de faptul că pregăteşte ”mari creşteri de impozite”.

Însă Donald Trump şi-a încheiat conferinţa de presă promiţând  să susţină asemenea conferinţe ”destul de des” şi să abordeze de asemenea ”alte subiecte, mai ales economice”.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si