Doctoratul lui Lucian Bode. "Suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate", transmite Universitatea Babeş-Bolyai

Noi informații despre suspiciunile de plagiat care planează asupra tezei de doctorat a ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode.

Author: Sorin Negru miercuri 11 ianuarie 2023 , 14:26

Lucian Bode, suspectat de plagiat

Lucian Bode, suspectat de plagiat

[Sursa foto: Facebook ]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Comisia de etică a Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca a stabilit cu privire la teza de doctorat a ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, că suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor

majoritate, se arată într-un comunicat al universității.

Citește și: Examenul de Bacalaureat se modifică din nou: Ministrul a finalizat deja draftul Legilor Educaţiei

"Comisia de etică a UBB a adoptat în data de 09.01.2023 Hotărârea Nr. 1 din 2023 ca urmare a autosesizării în urma unor noi informaţii cu privire la suspiciuni de plagiat în teza de doctorat a dl. Lucian Bode. Concluzia analizei este că suspiciunile de plagiat se confirmă în marea lor majoritate", arată comunicatul instituţiei de învăţământ superior din Cluj-Napoca.

Comisia îi solicită corecturi la teză şi retragerea cărţii publicate pe baza tezei.

Noi suspiciuni de plagiat găsite în teza lui Lucian Bode

Reprezentanţii UBB mai spun în comunicatul menţionat ca se vor sesiza consiliile naţionale (CNATDCU/Consiliul Naţional de Etică a Cercetării) pentru demersuri suplimentare, în condiţiile legii.

"În prima sesizare la această teză, UBB a primit o serie de suspiciuni de plagiat şi a identificat altele în plus, în baza analizei integrale a tezei cu două softuri antiplagiat. (...) În esenţă, s-au confirmat cele mai multe suspiciuni, s-au dispus măsuri de corectare şi s-a sesizat CNATDCU pentru demersuri suplimentare, în condiţiile legii", transmite UBB. 

Reacția ministrului Lucian Bode: "o judecată de valoare goală de semnificaţie academică" 

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, afirmă că sintagma "profund viciată" privind teza sa de doctorat este o apreciere subiectivă a Comisiei de Etică a Universităţii Babeş-Bolyai, o "judecată de valoare goală de semnificaţie academică, cât timp normele au fost respectate", şi arată că va merge înainte în instanţă deoarece cazul său a "depăşit limitele legii, dar şi ale raţiunii".El afirmă că în ultimii ani teza sa de doctorat a parcurs absolut toate etapele de analiză şi a trecut cu succes prin toate filtrele de verificare.

"Aceasta a fost verificată anti-plagiat de către Universitatea Babeş-Bolyai şi de către Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), iar ambele instituţii, în mod oficial, au certificat autenticitatea lucrării. Este o altă realitate pe care o voi aminti, public, de câte ori va fi necesar", spune Bode.

Citește și: Moțiune împotriva ministrului Lucian Bode după ratarea aderării României la spațiul Schengen

Lucian Bode mai arată că procedural şi legal există cel puţin "două probleme izbitoare".

"Conform legii, Comisia de Etică se poate pronunţa doar în ceea ce priveşte soluţionarea sesizărilor privitoare la abateri ale membrilor comunităţii universitare, iar eu nu sunt parte a acestei comunităţi, în mod evident, fapt confirmat de pct. 8 alin. (3) din Hotărârea nr. 1 din 2023 a Comisiei de Etică. Curtea Constituţională a clarificat inadmisibilitatea absolută a activităţii oricărei alte comisii de a reexamina cele stabilite de comisia de doctorat şi validate de către CNATDCU. Ca atare, demersul Comisiei de Etică încalcă flagrant decizia Curţii Constituţionale", afirmă ministrul de Interne.

El afirmă că prin acţiunea pe care a deschis-o în instanţă vrea să se asigure că legea este respectată, indiferent de cine este vorba.

"Este un drept, dar şi o obligaţie pe care o am ori de câte ori se încalcă legea", a mai scris Bode.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si