Unul din marii artiști ai României, răpus de coronavirus

Unul dintre marii artiști plastici ai României, Viorel Nimigeanu, s-a stins din viață după ce s-a infectat cu noul coronavirus. Vestea i-a cutremurat pe toți cunoscătorii de artă din România.

Razvan Ilie, joi 14 ianuarie 2021 , 09:48

Unul dintre marii artiști plastici ai României, Viorel Nimigeanu, s-a stins din viață
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Pictorul clujean Viorel Nimigeanu, 70 de ani, a murit după ce a fost infectat cu COVID-19 și a stat ultimele zile la Terapie Intensivă. Pictorul Viorel Nimigeanu fusese intubat de 7 zile la terapie intensivă, în București, conform presei locale din Cluj-Napoca.

Pictorul Viorel Nimigeanu era și profesor la Universitatea de Artă și Design (UAD), conform site-ului Clujul Cultural. El a realizat mai mult de douăzeci de expoziții personale în țară și străinătate. Nimigeanu a executat, de-a lungul carierei, fresca la mai mult de 30 de biserici din țara și străinătate. În 2010 și-a obținut doctoratul cu lucrarea Pictură bisericilor ortodoxe din Transilvania în secolul XX.  

Citeste si: Doliu în Biserica Greco-Catolică din România: A murit episcopul Florentin Crihălmeanu

Pictorul Viorel Nimigeanu, o viață dedicată artei

Viorel Nimigeanu  a fost sărbătorit, în perioada 7 – 25 octombrie 2020, la împlinirea a 70 de ani de Muzeul de Artă Cluj, unde a fost organizată expoziția Aniversară, potrivit Stiri de Cluj.

Viorel Nimigeanu
Pictorul Viorel Nimigeanu, răpus de coronavirus la 70 de ani[Sursa foto: Transilvania Reporter]

S-a născut în 1950, în Nimigea de Jos, județul Bistrița-Năsăud. În 1969, Viorel Nimigeanu intră la Institutul de Artă Plastică Ioan Andreescu din Cluj, pe care îl absolvă în anul 1973.

În 1977, este admis la Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din București, unde are șansa de a-l întâlni pe Corneliu Baba, aflat în ultimul său an de profesorat. Marele pictor apreciază talentul tânărului student și îl sprijină în realizarea unor proiecte.

Începe lungul șir de participări la numeroase expoziții de pictură din Baia Mare, Cluj, București.

Viorel Nimigeanu 
Viorel Nimigeanu  a fost sărbătorit, în perioada 7 – 25 octombrie 2020, la împlinirea a 70 de ani de Muzeul de Artă Cluj

Începând cu anul 1978 este preocupat din ce în ce mai mult de arta monumentală, executând, de-a lungul carierei, fresca la mai mult de 30 de biserici din țară și străinătate. În 2010 își obține doctoratul cu lucrarea Pictura bisericilor ortodoxe din Transilvania în secolul XX.

Potrivit sursei citate, arta lui Viorel Nimigeanu a fost remarcată încă de la debut și urmărită cu căldură de personalități de renume ale artei și istoriei artei românești: Lazăr Anton, Mircea Țoca, Vasile Grigore, Dan Grigorescu, Magda Cârneci, Tiberiu Alexa, Virgil Mocanu, Lelia Pop, Negoiță Lăptoiu, Livia Drăgoi, Alexandra Rus.


Distribuie acest articol pe Facebook si poti castiga un telefon de ultima generatie!
Abonează-te pe

Partenerii nostri
kanald.ro
Costi Ioniță, Roxana Nemeș sau Alexandra Stan? Cine a părăsit competiția Survivor... Costi Ioniță, Roxana Nemeș sau Alexandra Stan? Cine a părăsit competiția Survivor România 2021? Publicul a decis!
demamici.ro
Bebeluș cu două capete, născut la spitalul Elias din București | Demamici.ro Bebeluș cu două capete, născut la spitalul Elias din București | Demamici.ro
b1.ro
Au divorţat imediat după ce ea i-a trimis poza asta pe Whatsapp! Are ochi de detectiv... Au divorţat imediat după ce ea i-a trimis poza asta pe Whatsapp! Are ochi de detectiv cine vede de ce
monitorulcj.ro
Clujul a ieșit din „ZONA ROȘIE” de infectare cu COVID-19. Rata de incidență a scăzut! Clujul a ieșit din „ZONA ROȘIE” de infectare cu COVID-19. Rata de incidență a scăzut!
infoactual.ro
Părintele Cleopa: De trei ori fericit este creştinul care mulţumeşte lui Dumnezeu în... Părintele Cleopa: De trei ori fericit este creştinul care mulţumeşte lui Dumnezeu în toată vremea pentru binefacerile Lui
infoactual.ro
Previziunile runelor pentru 25-31 Ianuarie. O zodie are câștig pe toate planurile! Previziunile runelor pentru 25-31 Ianuarie. O zodie are câștig pe toate planurile!
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si