Valul de căldură se extinde. Furtuni de cod portocaliu, în jumătate de țară - HARTA

Meteorologii au prelungit până în 1 august avertizarea cod galben și portocaliu de disconfort termic ridicat și caniculă. Valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării, inclusiv la începutul săptămânii viitoare, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Nici furtunile nu ne ocolesc, ci se extind în mare parte din teritoriul țării.

Author: Razvan Ilie joi 29 iulie 2021 , 11:21

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Avertizare de ultima oră de la ANM: 18 județe din centru-nord și estul țării au intrat sub cod portocaliu de vijelii și instabilitate atmosferică.

Astfel, în Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Prahova și zona de munte a județelor Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Sibiu, Brașov, Covasna și Harghita, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată. 

Citeste si: Prognoza meteo august 2021: Cum va fi vremea la mare şi în restul ţării?

AVERTIZARE METEOROLOGICĂ
COD GALBEN
Interval de valabilitate: 29 iulie – 01 august
Fenomene vizate: val de căldură, disconfort termic ridicat și caniculă

În intervalul menționat, valul de căldură va persista în cea mai mare parte a țării, disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

În regiunile vestice, sudice și local în restul teritoriului va fi caniculă. Temperaturile maxime la scara întregii țări se vor situa, în general, între 34 și 39 de grade, iar noaptea, local, temperaturile nu vor coborî sub 20 de grade.

Citeste si: Horoscop 30 iulie 2021. Decizii importante în viața sentimentală pentru aceste zodii

COD PORTOCALIU
Fenomene vizate: val de căldură persistent și disconfort termic deosebit de accentuat
Interval de valabilitate: 29 iulie – 01 august
Zone afectate: județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ilfov, Municipiul București și sudul județului Caraș-Severin

Pe parcursul zilelor de joi, vineri, sâmbătă și duminică (29, 30, 31 iulie și 1 august), în județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ilfov, Municipiul București și în sudul județului Caraș-Severin, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unități. Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 38 şi 40 de grade.

Citeste si: O antenă GSM de mari dimensiuni a căzut peste două case din București, din cauza furtunii

Valul de căldură va persista și la începutul săptămânii viitoare în regiunile sudice și sud-estice, unde disconfortul termic se va menține deosebit de accentuat.

Instabilitate atmosferică accentuată în jumătate de țară 

COD GALBEN
Fenomene vizate: instabilitate atmosferică temporar accentuată
Interval de valabilitate: 29 iulie, ora 10:00 – 29 iulie, ora 23:00
Zone afectate: Maramureș, Transilvania, Moldova, nordul Munteniei și al Dobrogei și local în zonele montane

În intervalul menționat, în Maramureș, Transilvania, Moldova, nordul Munteniei și al Dobrogei și local în zonele montane, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii, local averse ce vor avea și caracter torențial și, izolat, grindină.
Astfel de fenomene, dar pe arii mai restrânse, vor fi și în restul teritoriului.

COD PORTOCALIU
Fenomene vizate: vijelii puternice, grindină
Interval de valabilitate: 29 iulie, ora 13:00 – 29 iulie, ora 23:00
Zone afectate: Moldova și nordul Munteniei, zona Carpaților Meridionali și Orientali

În județele Suceava, Botoșani, Neamț, Iași, Bacău, Vaslui, Vrancea, Galați, Buzău, Brăila, Prahova și zona de munte a județelor Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Sibiu, Brașov, Covasna și Harghita, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată. Vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 70...80 km/h, frecvente descărcări electrice și grindină. Local vor fi averse torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși 25...40 l/mp.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si