Variantele de coronavirus descoperite pentru prima dată în Africa de Sud și Marea Britanie sunt capabile să „păcălească” parțial vaccinul Pfizer-BioNTech, potrivit unui studiu israelian pe date din lumea reală, cu un eșantion relativ mic de pacienți, relatează Insider.com. Studiul a fost realizat de Universitatea din Tel Aviv și cel mai mare furnizor de asistență medicală din Israel, Clalit.

În Israel, aproximativ 80% din populație este vaccinată, iar aproape 53% a primit ambele doze de vaccin Pfizer.

.

Citeste si: Medicul Valeriu Gheorghiță anunță o schimbare în ritmul de vaccinare din România

Cum a fost realizat studiul din Israel

Studiul, lansat sâmbătă, a comparat incidența ambelor variante între pacienții vaccinați și cei nevaccinați care au dat test pozitiv pentru coronavirus. Oamenii de știință au urmărit aproape 400 de persoane și au numărat atât pacienții parțial vaccinați (cu o doză), cât și cei complet vaccinați (două doze).

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."- wowbiz.ro

Varianta sud-africană, B.1.351, s-a dovedit a fi de opt ori mai răspândită în rândul pacienților vaccinați, în timp ce tulpina din Marea Britanie, B.1.1.7,

a fost mai răspândită în rândul pacienților vaccinați doar cu prima doză, însă cei complet vaccinați au arătat o protecție sporită împotriva tulpinii britanice.

Citeste si: Bilanţ coronavirus 11 aprile 2021: Record de pacienţi la terapie intensivă

Studiul sugerează că vaccinul Pfizer oferă o protecție mai mică împotriva variantei sud-africane de coronavirus, dar nu este capabil să tragă o concluzie fermă în acest sens, deoarece se concentrează asupra celor care au fost testați deja pozitiv cu virusul, nu asupra ratelor totale de infecție.

Citeste si: Florin Cîţu: "Mai avem doar şase locuri libere la ATI. Vaccinarea este singura soluţie să depăşim pandemia!

Virusul sud-african, capabil să treacă parțial de protecția vaccinului 

Cercetătorii subliniază că studiul a fost făcut pe un număr relativ redus de persoane, pentru că în Israel sunt destul de puține infectări cu tulpina sud-africană.

„Am constatat o rată disproporționat mai mare a variantei sud-africane în rândul persoanelor vaccinate cu a doua doză, comparativ cu grupul nevaccinat. Acest lucru înseamnă că varianta sud-africană este capabilă, într-o oarecare măsură, să treacă de protecția vaccinului", a declarat Adi Stern de la Universitatea Tel Aviv.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si