Veste proasta pentru toti soferii. Amenzi usturatoare daca faci asta. Cat trebuie sa platesti

Guvernul a adoptat, joi, o hotarare prin care se specifica procedurile pentru ridicarea vehiculelor parcate neregulamentar pe carosabil, a anuntat purtatorul de cuvant al Executivului, Liviu Iolu.

vineri 16 decembrie 2016 , 11:27

masina random
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

"Ridicarea vehiculelor stationate neregulamentar se va realiza conform unor reguli stabilite de Guvern printr-o hotarare adoptata azi, prin care s-a modificat si completat Regulamentul de aplicare a ordonantei de urgenta 195 din 2002 privind circulatia pe drumurile publice, astfel incat sa fie rezolvate problemele create de vidul procedural al aplicarii acestei masuri.

Procedura instituita de Guvern nu vizeaza un rol punitiv, acest lucru intrand in sfera raspunderii contraventionale, si propune un set de reguli procedurale care sa descurajeze aparitia practicilor abuzive si deturnarea scopului masurii intr-unul comercial, adica samsarii de masini, cei care ridicau masini", a declarat Iolu, intr-un briefing la Palatul Victoria.

Potrivit lui Iolu, reglementarea stabileste clar faptul ca ridicarea vehiculului reprezinta masura tehnico-administrativa pe care politistul rutier o poate dispune in una din situatiile prevazute de articolul 143 din Regulament, cand vehiculul stationeaza neregulamentar pe partea carosabila, respectiv: in toate cazurile in care e interzisa oprirea voluntara, in zona de actiune a indicatorului cu semnificatia "Stationarea interzisa" si a marcajului cu semnificatia de interzicere a stationarii, pe drumurile publice cu o latime mai mica

de 6 metri, in dreptul cailor de acces care deservesc proprietatile alaturate drumurilor publice, in pante si in rampe, in locul unde este instalat indicatorul cu semnificatia "Stationare alternanta".

Liviu Iolu a mai spus ca masura nu va fi dispusa sau, daca a fost dispusa, executarea ei va inceta daca in vehicul e vizibila prezenta unor persoane.

Citeste si: Pastila de a doua zi: Administrare, eficienta si riscuri

Citeste si: Brigitte Pastramă, distrusă după ce și-a găsit soțul mort în pat. Nu-și poate scoate nici acum din minte ce au vorbit ultima oară- wowbiz.ro

Aplicarea masurii nu se justifica in situatia unui vehicul care realizeaza actiuni de interventie sau misiuni care au caracter de urgenta, se arata intr-un comunicat al Guvernului, remis AGERPRES.

Conform comunicatului, actul normativ stabileste operatiunile si regulile masurii tehnico-administrative. Transportul la locul de depozitare se realizeaza in conditii care exclud deplasarea pe propriile roti a vehiculului ridicat. Totodata, transportul la locul de depozitare nu se mai executa daca, pana la initierea acestuia, proprietarul sau utilizatorul vehiculului ridicat se prezinta la locul ridicarii si este de acord cu suportarea cheltuielilor efectuate. in acest caz, se suporta doar contravaloarea operatiunii de ridicare. Depozitarea se face numai in spatii corespunzatoare, special amenajate de catre administratorul drumului public sau, dupa caz, de catre administratia publica locala, se arata in comunicat.

Potrivit sursei citate, vehiculul ridicat se restituie dupa ce se face dovada achitarii tarifului aferent operatiunii/operatiunilor efectuate, in baza documentelor care atesta proprietatea sau detinerea legala a acestuia. Programul de restituire a vehiculelor depozitate in spatiile special amenajate se asigura prin serviciu continuu, pe durata a 24 de ore.

Guvernul precizeaza ca hotararea aduce si o serie de imbunatatiri ale Regulamentului in privinta parcarii pe trotuar, astfel ca stationarea vehiculului este posibila numai daca acel trotuar este amenajat in acest scop, prin marcaje si semnalizare corespunzatoare.
Amenajarea parcarii pe trotuar va fi posibila numai daca: se respecta culoarul destinat circulatiei pietonilor, stabilit potrivit normativelor in vigoare, care nu poate fi mai mic de 1 metri latime; accesul vehiculelor in parcare se realizeaza din partea carosabila; pozitionarea vehiculelor in parcare nu stanjeneste circulatia pe prima banda sau pe pistele amenajate.
Totodata, nu se pot amenaja parcari pentru autovehicule, pe trotuar, la mai putin de 10 metri de intersectii, statii ale mijloacelor de transport in comun sau treceri pentru pietoni.

Citeste si: „Au fost foarte multe momente urâte” Vica Blochina, copilărie de coșmar! Cum a fost umilită ani la rând fosta balerină de la Melody- kfetele.ro

Citeste si: Cristina Ciobănașu, detalii neașteptate din viața sa. Ce a simțit când a fost adoptată de Ruxandra Ion: "Eu nu am realizat cu ce vine asta la pachet. M-am mutat în casa unor oameni pe care nu îi cunoșteam"- radioimpuls.ro

Actul normativ se refera si la o serie de obligatii stabilite de Regulament pentru conducatorii de biciclete. Astfel, bicicleta trebuie sa fie echipata cu elemente sau dispozitive care sa asigure vizibilitatea acesteia in trafic, in special pe timp de noapte, si sa nu se limiteze doar la cele de culoare portocalie fixate pe spitele rotilor. Totodata, este specificata distanta laterala recomandata la depasirea unei biciclete, de minimum 1,5 metri, in loc de o "distanta laterala suficienta", se arata in comunicat.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si