Veste tristă: un mare actor român a murit

Veste tristă Dan Antoci, un mare actor și om de teatru din Arad, a plecat dintre noi duminică, 6 decembrie, la vârsta de 77 de ani.

Author: Razvan Ilie duminică 06 decembrie 2020 , 15:21

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Dan Antoci, actor și fost director al Teatrului de Marionete Arad, Dan Antoci a murit duminică, 6 decembrie, la vârsta de 77 de ani, transmite presa locală arădeană.

Citeste si: Caz șocant la secțiile de votare. Un bărbat a murit în incinta instituției

Dan Antoci, un mare actor român trecut în neființă

Născut în 1943 la Cernăuți, Dan Antoci terminat IATC-ul în 1967 în clasa lui Constantin Moruzan. Înainte de a ajunge la Arad a trecut pe la teatrele din Baia Mare și Timișoara. La Arad s-a remarcat ca un actor cu personalitate și prezență scenică puternică, obținând și câteva roluri în filmele epocii.

Citeste si: Bilanțul tragic al zilei: 5.231 de cazuri noi de infectare cu coronavirus. Ce se întâmplă la secțiile ATI

Totuși cariera lui Dan Antoci a fost încununată de cei 12 ani, între 1995-2007, pe care i-a petrecut în fruntea Teatrului de Marionete, fiind marcat de condițiile în care a fost îndepărtat de acolo, potrivit Special Arad.

Viața personală i-a fost direcționată de situația fiului său, fiind de la început puternic implicat în mișcarea pentru asigurarea celor mai bune condiții personalităților cu handicap. A pus bazele, alături de Monica Antoci, soția acestuia, Asociației Handicapaților Neuromotor din România – AHNR, în februarie 1990, retrăgându-se din asociație în 2006.

dan antoci
Actorul Dan Antoci a trecut în neființă

Dan Antoci, o carieră remarcabilă

Absolvent al Institutului de Artă Teatrală și Cinematografie din capitală, la clasa profesorului Constantin Moruzan, în 1967, Dan Antoci a jucat la teatrele dramatice din Arad, Baia Mare, Timișoara și în capitală, dar și la Teatrul de Marionete din Arad. 

Potrivit Aradon.ro, între 1995 și 2007 a fost director al Teatrului de Marionete, făcând parte din echipele unor spectacole precum „Spărgătorul de nuci”, „Piticul roșcovan”, „Făt Frumos din lacrimă” sau „Trei prințese fermecate”. Printre spectacolele dramatice în care a jucat se regăsesc „Hamlet”, la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” Timișoara (2003 – regia Victor Ioan Frunză), „Steaua fără nume”, la Teatrul Clasic „Ioan Slavici” din Arad (2008 – regia Dan Vasile) sau „Livada de vișini”, la Teatrul Metropolis din București (2018 – regia Victor Ioan Frunză).

A jucat peste 100 de roluri în teatru, câteva zeci în film, fiind premiat ca cel mai popular actor în diferite festivaluri la Arad, Timișoara și Baia Mare. A fost președintele Festivalului Internațional „Euromarionete”, reușind din această poziție să-l impună ca unul dintre cele mai importante festivaluri de gen din Europa Centrală și de Est.

dan antoci a murit
Dan Antoci a murit, la vârsta de 77 de ani


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si