VIDEO | Acasă, departe de România

Sclavi ai sărăciei, și parcă blestemați să muncească din greu pentru o leafă de supraviețuire, tot mai mulți români din micile orașe visează la mirajul străinătății. Sunt gata să o ia de la zero, după ce au văzut că și alți conaționali duc o viață bună departe de casă. Dovada stă în cifrele recente: românii din diaspora au trimis rudelor de acasă peste 37 de miliarde de euro, în ultimul deceniu.

Author: Andreea Stoica duminică 08 noiembrie 2020 , 18:41

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

Învăluit în ceața incertitudinii și cu străzi pustii, înconjurate de blocuri mult prea vechi: așa arată orașul Tășnad, într-o zi tristă de toamnă. În lipsa unor locuri de muncă în zonă, și sătui să facă naveta până la Satu Mare, mulți tineri au plecat din noroaiele locului și au ales s-o ia de la capăt printre străini.

Cristi Rimus este unul dintre cei care au părăsit Tășnadul și a răzbit: de 7 ani este șofer pentru VIP-uri în Londra. Este mereu îmbrăcat la costum și conduce mașini scumpe, dar n-a uitat de unde a plecat.

Motivul pentru care am parasit orasul Tasnad este unul simplu. Lipsa unui viitor, lipsa unui loc de munca. Salariile mici, la nivel de subzistenta.

Acum, Cristi mai ajunge în micul oraș sătmărean doar în vizită, la părinți. În Marea Britanie a început, la 36 de ani, o facultate de prestigiu și speră ca diploma să-i deschidă noi perspective.

Citeste si: VIDEO| Americanii au ales: Joe Biden

"Momentan m-am inscris la o facultate de Management in turism aici, in Londra. O oportunitate destul de buna, avand in vedere ca sistemul britanic ne ajuta cu 13.000 de lire pe an ca sa facem facultatea", spune acesta.

Ne întoarcem în mica stațiune pustie din nordul țării, unde Ioan Silaghi ne vorbește cu dor în glas despre fiicele sale- și ele plecate din zonă.

Iar intenția de a părăsi acest oraș este din ce în ce mai mare.

11 la suta dintre locuitorii din Tasnad ar plecad in localitate pentru minimum 2 ani, iar jumattae dintre acestia ar parasi Romania, potrivit unui sondaj realizat de Banca Mondiala.

Citeste si: VIDEO| Revoltă şi lacrimi în pieţe

Actualul primar al stațiunii Tășnad vrea ca orașul să fie prosper nu doar vara, când vin turiști pentru băile termale, ci și pe timp de iarnă.

Lucrul care ne lipseste este faptul ca n-avem activitate continua in statiune. Suntem statiune de interes estival si atunci primele investitii ar fi pt prelungirea acestui sezon.

Potrivit datelor BNR, în ultimul deceniu românii plecați în străinătate au trimis în țară peste 37 de miliarde de euro. Practic, EI au devenit cei mai fideli investitori în țara noastră, iar datorită banilor trimiși rudelor din România, cursul euro s-a depreciat mai puțin decât era estimat, spun specialiștii.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si