VIDEO Alegeri în era rețelelor sociale. Cum au arătat campania și anti-campania în mediul online

În România anului 2025, alegerile prezidențiale nu s-au ținut doar în secțiile de votare, ci și pe rețelele de socializare. Nu a fost doar un exercițiu democratic, ci un adevărat război cu haștaguri și filtre, unde fiecare internaut și-a susținut candidatul preferat sau au plâns pentru el. Trendingul de pe Youtube a devenit și el o extensie a politicii, după ce maneliștii s-au întrecut în muzică și vizualizări.

Alegerile prezidențiale au fost trăite intens pe TikTok și restul rețelelor de socializare. Imediat ce au fost anunțați cei doi finaliști, internetul a fost împărțit în două și împânzit de postări. De o parte erau susținătorii lui Nicușor Dan, de cealaltă simpatizanții lui Simion.

Ziua votului s-a transformat în scenă pentru micro-influenceri. Unii s-au postat pe drum spre secția de votare dar și în cabină- cu ștampila-n mână.



Rezultatele au generat reacții în ambele tabere. În primă fază, unii au dansat. Apoi brusc s-au întristat și au curs lacrimi.

Până și trendingul de pe Youtube a fost câmp de bătălie. Nu pentru candidații la prezidențiale, ci pentru maneliștii care au creat piese pentru favoriții lor. Primul a fost Tzancă Uragani, care în 5 luni a strâns 1,6 milioane de vizualizări.

Lovitura de grație a venit de la Dani Mocanu.

Piesa prin care și-a arătat susținerea față de Nicușor Dan l-a plasat pe Dani Mocanu direct în top-ul trendingului. În doar două zile a strâns cu 100.000 de vizualizări mai mult decât Tzancă.

Alegerile au trecut, iar provocările abia acum încep. Nu cele de pe Tik-Tok, ci provocările reale, care pot fi depășite doar prin unitate. O țară nu poate funcționa dacă rămâne blocată într-un feed infinit de acuze, ironii și tabere opuse.

Așa că poate e timpul să închidem ecranele și să ne deschidem mințile către viitor.


Îți Recomandăm Și...