Grecia se confruntă cu o criză neașteptată și fără precedent, acum, în plin sezon turistic. Apa a devenit aur lichid pe unele insule, unde autoritățile au impus deja limite de consum din cauza rezervelor extrem de limitate. Hotelierii speră să nu li se ceară să golească piscinele și să le dea turiștilor apă cu porția la robinet. Cauza este aceeași secetă extremă și prelungită, care provoacă și incendii de vegetație distrugătoare, a

transmis Cristian Sabbagh.

Apa e aur lichid pe insulele din Grecia

Ore întregi s-au luptat zeci de echipaje de pompieri să stingă focul care ardea tot în Patras, al treilea oraș ca mărime din Grecia și un important port din regiune. Mai multe zone rezidențiale și un spital de pediatrie din zonă au fost evacuate. Vântul puternic a îngreunat misiunea salvatorilor, care au intervenit cu 80 de pompieri, 25 de autospeciale și 10 aeronave de stingere.

Dar... dacă incendiile de vegetație- oricât de distrugătoare ar fi, sunt stinse până la urmă de pompieri, în ce privește pământul devenit deșertic oamenii mai au speranțe doar în divinitate.

Sezonul estival a adus deja un număr record de turiști în insulele din Grecia, dar cum precipitațiile au fost extrem de puține, apa a devenit o mare problemă. Față de anii trecuți, a plouat de 3 ori mai puțin, iar solul a devenit foarte arid…

Cel mai mare rezervor de apă de pe insula Naxos, cu o capacitate de 220.000 de metri cubi, a secat. Mai grav: În aval, apa de mare s-a infiltrat în canalele de irigaţii golite de secetă, afectând recoltele.

Producția de cartofi a scăzut la jumătate, iar fermierii se plâng că multe dintre culturile de fructe și legume sunt compromise din cauza secetei- ceea ce pentru cumpărători- multi dintre ei si turiști, înseamnă prețuri mai mari.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de zile bune- wowbiz.ro

În insula Karpathos, autorităţile au dat noi reguli, iar oamenii sunt restricționați atunci când vine vorba de umplerea piscinelor.

Și în insula exclusivistă Mykonos- unde ai crede că banii rezolvă orice problemă, se resimt efectele temperaturilor extrem de mari. Chiar și apa din Marea Mediterană s-a încălzit, mai ales la suprafață, iar vietățile marine se adăpostesc la adâncime.

Până acum, în întreaga țară, din cauza caniculei, 6 oameni și-au pierdut viața. Printre ei se află și cunoscutul prezentator de televiziune din Marea Britanie, Michael Mosley.

În Thasos, care este mult mai verde decât stâncoasa insulă Naxos, se caută soluții pentru desalinizarea apei de mare și transformarea ei în apă potabilă.

Specialiștii spun că după cea mai călduroasă iarnă va urma și cea mai toridă vară din istorie.

Citeste si: Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online. „Cât de multe rabdă Dumnezeu!”- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO. Gestul controversat făcut de Sânziana Negru la Electric Castle 2024 Sper sa fie trasă la răspundere pentru acest comportament- radioimpuls.ro

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si