VIDEO - Asta-i Romania! Seceta face ravagii în România

Temperaturile de foc din ultimele luni care au uscat peste 70 % din țară ne duc în pragul unei stări de calamitate cum n-am mai avut demult. Dunărea a scăzut îngrijorător, oamenii primesc deja apă cu porţia, iar recoltele sunt compromise după ce au fost arse de soare. E doar începutul sfărșitului, avertizează climatologii - temperaturile extreme, inundațiile și furtunile vor deveni normalitate în viitorul apropiat.

Author: Andreea Albu luni 11 iulie 2022 , 18:29

VIDEO - Asta-i Romania! Seceta face ravagii în România

VIDEO - Asta-i Romania! Seceta face ravagii în România

[Sursa foto: Captură Asta-i România!]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

Temperaturi record săptămâni la rând și nici urmă de ploaie-așa am ajuns la cea mai secetoasă vară din ultimii 70 de ani care pune pe jar nu doar autoritățile, ci mai ales omul de rând. 

Seceta ususcă pământul

Suntem în Giurgiu, unde culturile sunt nu doar uscate de secetă, ci doborâte la pământ de fenomenele extreme. Agricultorii disperați spun că pe lângă faptul că ploile au fost foarte rare anul acesta, norii au venit la pachet cu grindină sau alte fenomene care au distrus tot.

Suntem în fața unei noi ere, avertizează climatologii și va trebui să ne adaptăm dacă vrem să supraviețuim. 

Citeste si: VIDEO Asta-i România!| În încercarea disperată de a reduce cheltuielile, românul de rând mănâncă din ce în ce mai puțin, mai prost și mai ieftin

Lăsăm Băraganul și mergem în Moldova, care e la un pas să aducă România în stare de calamitate din cauza secetei.

În lipsa ploilor, seceta usucă pământul și seacă râurile. 115 localități din vestul, sudul, și estul țării sunt afectate și peste 50 dintre ele primesc apă potabilă cu porția. Și previziunile nu arată deloc bine pentru următorii ani.

Citeste si: VIDEO Asta-i România!| O mână de voluntari de la Sibiu reînvie satele de vară de sus din munte, unde altădată ciobanii își duceau turmele de oi

Mai bine de-un sfert dintre noi depindem de izvoare naturale și râuri- numai că din cauza căldurii extreme, multe ape s-au evaporat de pe hartă sau au atins un minim istoric. Cele mai mari fire de ape, care ne traversează țara sunt la un minim istoric, asemenea celui de-acum două decenii.

Ce spun specialiștii

Oamenii rămân tot la mila lui Dumnezeu – daca el a dat seceta, tot el să dea și ploaie. Țăranii se adună pe câmpuri și fac slujbe în care se roagă pentru ploaie împreună cu preoții.

O procesiune pe dealurile din jurul Mănăstirii Pogleț din Bacău s-a terminat cu o ploaie torențială, spre bucuria oamenilor care așteptau minunea.

Citeste si: VIDEO Asta-i România!| O mână de voluntari de la Sibiu reînvie satele de vară de sus din munte, unde altădată ciobanii își duceau turmele de oi

Asociaţia Română a Apei avertizează că în următorii opt ani, întreaga populaţie se va confrunta cu o lipsă gravă a apei, iar oamenii sunt sfătuiți să utilizeze apa cât mai chibzuit.

Citeste si: VIDEO Asta-i România!| În epoca internetului şi a comunicării online, încă există sate rămase în Evul Mediu

Caniculă, tornade, temperaturi extreme în interval scurte, inundații sau secetă. Ce trăim acum e doar începutul. Peste 30 ani clima nu va mai fi la fel și tot ce e azi extrem va deveni normal.

"Temperaturile vor crește în toate anotimpurile, vor crește ca intensitate, frecvență, durată și valurile de caldură și evident vom avea ploi din ce în ce mai abundente."

Până și așezările umane vor arăta altfel pe harta țării în viitorul nu foarte îndepartat, ne spun climatologii. Orașele de astăzi ar putea deveni zone de nelocuit dacă măcar acum în al 13-lea ceas nu realizăm că natura a luat-o razna din cauza omului.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si