Suntem la poalele munților Bârgăului, în zorii unei zile friguroase de toamnă. Luăm la pas un deal abrupt și prin norii de ceață abia se ivește o bojdeucă veche și sărăcăioasă. Pe prispa ei, doi bătrâni râd și plâng în același timp – sunt bucuroși să ne vadă și triști când își aduc aminte de viața chinuită pe care o duc aici, singuri pe lume.

Cei doi se ajută unul pe altul

55 de ani unul lângă altul, anotimp după anotimp până acum, când au ajuns în iarna vieții. Sunt neputincioși și condamnați la izolare cumva, deși satul li se așterne la picioare, bătrânii nu pot ajunge până acolo.

"- Cu câți bănuți vă descurcați pe lună?

- Avem 269 de lei pe lună

- Și cum reușiți să trăiți cu bănuții ăștia?

- Trebuie să plătesc current. Facem ce putem de pe zi pe alta, nu am ce face."

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."- wowbiz.ro

Bătrânul încearcă să fie tare. Când unul plânge, celălalt îl încurajează. Când unul nu mai poate, celălalt îi întinde o mână de ajutor

Citeste si: VIDEO- Asta-i România! Condițiile în care învață elevii din mediul rural

Aici la munte, frigul vine odată cu prima lună de toamnă, iar bătrânii abia au câteva lemne pentru foc. Din când în când, le mai sar în ajutor câțiva vecini care, fie pun mână de la mână, ca să le cumpere cele necesare, fie le aduc lemne, pe care bătrânul are grijă să le spargă.

Citeste si: VIDEO- Asta-i România! Primarul unei comune din Prahova a plătit 9000 de lei să fie scuturată zăpada care nu exista

Căsuța cu tot cu gospodărie se întinde pe o limbă îngustă de pământ, pe care nea Petru a pus-o la punct cum a putut el mai bine. De aici mănâncă iarna ce cultivă vara: o roșie, un cartof, o mână de fasole.

Singura lor bucurie este fiul lor

El a ramas singurul sprijin în casă de când bătrâna, a căzut și a ramas imobilizată. Din primavara și până acum nu s-a putut ridica din pat.

Citeste si: VIDEO- Asta-i România! Doi tineri au ales să lase Capitala pentru un sat din Călărași

Citeste si: Ce i s-a întâmplat Getuței Sterp în timp ce mergea la oi? Tânăra și soțul său au rămas blocați în pădure: „Am plecat prin pădure, pe jos, să căutăm o pensiune.”- kfetele.ro

Citeste si: Lora sare în apărarea Sânzianei Negru după scandalul de la Electric Castle: ”Bunul simț aruncat la gunoi este mai grav”- radioimpuls.ro

O singura bucurie le mai alina bătrânețea și chinul: feciorul plecat la oraș. În fiecare zi se trezesc cu gândul că poate azi le deshide poarta și tot cu gandul ăsta pun seara capul pe pernă. Nu îl condamnă.

Îl înțeleg că nici lui poate, acolo departe nu îi este prea ușor.

Am mai sta la povești, dar tanti Ilona a obosit. Nu mai are putere nici să stea pe scaun măcar, și din cauza durerilor abia poate face câțiva pași. Bunicul o ajută să intre în casă.

Citeste si: VIDEO- Asta-i România! Când iubirea ține de foame

Îi lăsăm pe bunici în odaia lor din care lumea se vede printr-un ochi de geam afumat de la lampa cu gaz care a ars o viață.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si