Într-un context marcat de inflație, criză energetică și inevitabil scumpiri, ne mai lovește și valul iernii. Cu ce plătim, cu ce ne încălzim? Cum ieșim în primăvară? Sunt întrebarile care ne macină și la care unii chiar nu găsesc răspunsul.

Se încălzesc cu pături

Economie, o haină în plus și cipici de lână în picioare– așa se pregătește o pensionară să treacă iarna. Trăiește într-un cartier bucureștean în care căldura și apa caldă n-au ajuns încă.

Într-un fel e mulțumită așa.. nici nu și-ar dori să aibă cald în casă, știe că factura ar îngenunchia-o.

Femeia recunoaște ca doarme îmbrăcată la fel ca vecinii ei de cartier care nu înțeleg de ce trebuie să înghețe în case.

Și dacă cei în vârsta îndură frigul și de teama facturii la întreținere, cei tineri ar fi dispuși să plătească mai mult, numai să aibă o temperatură decentă în casă.

Citește și: VIDEO- Asta-i România! Au crescut la stână și aici vor să rămână

La nivelul Capitalei, peste 1300 de blocuri sunt pe lista neagră în care agentul termic n-a ajuns încă. 65% dintre conducte sunt mai vechi de 25 de ani, iar pierderile înregistrate de sistemul de alimentare cu agent termic s-au ridicat în 2021 la 37%. 

Și dacă la oraș mai pui o pătură și o haină ca să te încălzești, la țară e și mai crunt.

Iarna va fi, una lungă și grea pentru multe familii care nu au cu ce aprinde focul în sobă. Aproape jumătate dintre gospodăriile din țară sunt încălzite cu lemn.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Dana Budeanu, mesaj dur pentru cei care îl susțin pe Georgescu: „Ne spune nouă că nu are niciun leu. Cum haliți așa ceva?”- antena3.ro

Citeste si: MAI: Lideri interlopi au recunoscut că au finanțat campania electorală de pe TikTok a lui Călin Georgescu| DOCUMENT- stirileprotv.ro

Citește și: VIDEO- Asta-i Romania! Asistații sociali, născuți pentru a sta

Suntem undeva în județul Giurgiu, la nici o sută de km de Capitală, unde sărăcia și-a făcut culcuș de ani buni și sapa din ce în ce mai adânc.

În “satul nou, totul e vechi, înțepenit în timp. Nu există nici magazin, nici dispensar, nici școală. 

În aceeași lume în care unii se gândesc să se mute pe Lună, alții încă merg cu cărușa pe drumuri de pământ. Aici unde se întâlnesc trecutul cu prezentul, oamenii nu mai înțeleg nimic. Cu cardul social în buzunar, un barbat speră să își umple o sacoșă și să aibă ce mânca măcar două săptămâni.  Omul n-are bani de lemne și, ca să nu moară de frig în casă, adună de pe strada tot ce poate fi ars. 

O căruță de lemne este prea scumpă pentru oamenii de la țară

În comună, pe străzile înghețate surprindem o discuție între sătenii care își plâng de mila acum când iarna le bate la ușă. Niciunul n-are un lemn în curte- doar crengi și ce-au mai apucat să adune de pe ici pe colo. 

Citește și: VIDEO- Asta-i România! Oaza exotică din munții Apuseni

În tot satul abia mai numeri 100 de suflete. Printre ei, o familie cu 14 copii care traieste din alocațiile celor mici și un salariu minim pe economie.

Curtea familiei e împânzită de crengi și aschii pe care soțul le-a adus de la depozitul la care lucrează. 

O căruță plină cu lemne costă cel puțin 800 de lei- prea scump pentru cei care trăiesc din câteva sute de lei pe lună.  

Citeste si: Anunț pentru mamele din țară! Se dau 1.500 de lei de la stat. Ce familii vor beneficia de acești bani- kfetele.ro

Citeste si: De ce Victor Cornea a ales să o ceară în căsătorie pe Andreea Bălan tocmai în avion- radioimpuls.ro

Citeste si: Cum și-a falsificat Călin Georgescu CV-ul. N-a lucrat nici la ONU și nu a fost nici în Clubul de la Roma- antena3.ro

Citește și: VIDEO- Asta-i România! Urzeala Tronului la Târgoviște

Și pentru Ramona, o tânără de 28 de ani, va fi cea mai grea iarnă de până acum. Are doi copii, iar al treilea, un băiețel, va veni pe lume luna viitoare. Tot atunci se vor termina și lemnele pe care familia le mai are.

Casa cu două camere este încălzită de o singură sobă. Cu toții trăiesc din alocația copiilor și banii pe care tatăl îi mai câștigă muncind cu ziua. Abia au ce pune pe masă, așa că nici nu îndrăznesc să viseze la o căruță cu lemne care i-ar ajuta să se mai dezmorțească puțin.

Iarna va fi, însă, una lungă și grea pentru multe familii care nu au cu ce aprinde focul în sobă. Aproape jumătate dintre gospodăriile din țară sunt încălzite cu lemne.

Guvernul a promis că va plafona prețul lemnelor de foc. Însă, până când lucrurile vor deveni realitate mai este cale lungă. Și oricum, pentru cei care abia supraviețuiesc, nici plafonarea nu e o soluție!


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si