VIDEO - Bojdeuca lui Ion Creangă, luată cu asalt de turiști. Este vizitată de zeci de mii de oameni pe an

Bojdeuca lui Ion Creangă atrage ca un magnet turiștii. Chiar dacă pandemia nu i-a mai lăsat pe cei din Rusia sau Franța să vină anul acesta mulți români descoperă cu uimire universul amintirilor din copilărie.

Author: Iulian Ciurea vineri 11 septembrie 2020 , 14:24

bojdeuca lui creanga
Bojdeuca lui Ion Creangă[Sursa foto: infopensiuni.ro]
DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In articol:

"Ni-l imaginăm pe Ion Creangă intins pe laiță, el fiind bărbat înalt, nu se chinuia să mănânce la această măsuță cu 3 picioare. O lua în brațe, se întindea pe laiță și aștepta să fie servit cu bucate făcute de Tinca", li se explică vizitatorilor.

Citeste si: Poezia scrisă de Mihai Eminescu pe care nu o găsești în niciun manual de Română. Motivul este cam indecent

În bojdeuca lui Creangă, totul s-a păstrat la fel

In bojdeuca lui Ion Creanga din Țicău timpul parca a stat in loc.

Casa traditionala arata ca in anii 1800,, cu două încăperi mici, prispă și un cerdac de unde marele nostru povestitor admira, în serile de vară, dealurile Ciric și Șorogari. În interior, o parte dintre obiectele scriitorului au rămas parcă, neatinse.

"Biroul domnului învățător cu lampa cu gaz care scotea mai mult fum decât lumină, tocul și călimara, pe măsuță vedem un manuscris din Amintiri din copilărie", explică ghizii.

Ion Creangă a scris în bojdeuca din Țicău "Amintiri din copilărie"

Autorul uneia dintre cele mai frumoase scrieri din literatura noastra Amintiri din Copilărie s-a mutat aici la vârsta de 35 de ani. Aici a scris celebrele sale povesti: punguta cu doi bani, ursul pacalit de vulpe sau capra cu trei iezi. Si tot aici, a locuit aici pentru o perioadă si bunul său prieten, Mihai Eminescu.

Citeste si: Scoala in care a invatat Ion Creanga a ajuns in paragina si nimeni nu ridica un deget sa o renoveze- "Autoritatile l-au uitat pe Creanga, dar noi nu", este strigatul disperat al celor din zona

"Căsuța a fost restaurată de mai multe ori, este o copie fidelă a originalului, s-au păstrat dimensiunile, materialul cât s-a putut ca să arate cât mai autentic", sppune Camil Iarcan, muzeograf.
Bojdeuca lui Ion Creangă este prima casă memorială din România si a devenit muzeu în urmă cu 102 ani.

Bojdeuca lui Creangă este vizitată de zeci de mii de turiști

"Locul în care a fost scrisă Amintiri din copilările este vizitat, anual, de peste 50 de mii de persoane. Mică, dar cochetă, bojdeuca încă păstrează atmosfera de poveste de altădată, iar cei care îi trec pragul pot admira și astăzi obiecte care au aparținut marelui scriitor", relatează Delia Săndulachi, corespondent Kanal D.

Citeste si: Baiatul lui Szobi Cseh strange 10.000 de lei pentru a muta "bojdeuca" celebrului sau parinte la 45 de kilometri de Bucuresti!

“Mi s-a părut frumos și o să mai venim pe aici. Rustic, nu? Da”, spun, încântați, copiii.
20 de ani si-a petrecut Ion Creanga in aceasta casuta situata la doar câțiva kilometri de centrul Iașiului, ascunsă pe una dintre cele 7 coline. Aici fiecare dintre obiecte au incarcatura istorica a povestitorului.

“Toate obiectele pentru că au o amintire deosebită pe care o știm din cărți, din povești”, se minunează vizitatorii.

Dacă doriți să vizitați Bojdeuca lui Ion Creanga, trebuie să știți că prețul biletului de intrare este 9 lei, însă în prima duminică din fiecare lună accesul este gratuit.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si