VIDEO | Centrele in care pacientii invata ca boala nu trebuie sa fie o povara

In Romania, pacientii care sufera de boli incurabile sunt pusi pe liste lungi de asteptare si, uneori, lasati sa moara in chinuri. Totul pentru ca nu exista suficiente paturi pentru ingrijiri paliative. O speranta pentru ei este la centrele HOSPICE, unde pacientii invata ca boala nu trebuie sa fie o povara. Din pacate, si aici locurile sunt limitate.

Author: D.S. miercuri 22 mai 2019 , 20:25

DISTRIBUIE
acest articol
DIMENSIUNE
TEXT ARTICOL
Aa - Aa+

In spatele optimismului molipsitor se ascunde o cumplita drama. De cativa ani, Emilia State poarta o lupta nesfarsita cu boala.

A fost diagnosticata cu cancer. A trecut prin sedinte chinuitoare de chimioterapie, dar necazul a lovit iar.
O boala infectioasa la picior ii face viata grea.

Nimic, insa, nu i-a rapit speranta. Le duce pe toate in spate fara sa se planga si ii inveseleste pe toti in jur.

Centrul Hospice ii este a doua casa. E un loc in care bolnavii cu diagnostice incurabile au parte de ingrijiri pe care statul nu le ofera. Aici, asistentele sunt numite vindecatoare de suflete.

Copiii se joaca, danseaza sau canta, tin pasul cu lectiile care li se predau la scoala si au parte des si de petreceri surpriza. Alexandru are 14 ani si sufera de distrofie musculara. De trei ani se deplaseaza doar cu ajutorul scaunului rulant.

Alexandru: Am fost diagnosticat cand aveam 8 ani, doar ca am luptat si lupt in continuare. Visul meu este sa devin programator. Asta e visul meu si o sa lupt in continuare. 21:41

PATRICIA PUSCHILA, directorul de comunicare al HOSPICE: In Romania, 172.000 de pacienti au nevoie de ingrijiri palliative anual. Doar unul din 10 pacienti primeste ingrijirea necesara la momentul potrivit. Avand o lista de asteptare foarte mare, depinde mult starea de sanatate a pacientului.

Aproape 30.000 de pacienti au fost ingrijiti la HOSPICE. Din pacate, nevoia este mult mai mare si este nevoie si de ajutorul financiar al nostru pentru ca acesti oameni sa mai aiba zile.


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si